Στα χνάρια των "θρύλων"

Οι Νάιτζελ Γουίλιαμς – Γκος και Ζακ Λεντέι δεν είναι μόνο νεοφερμένοι στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ευρωλίγκα. Ο πρώτος έχει υποτυπώδη εμπειρία διεθνών αγώνων χάρη στα 9 παιχνίδια που έπαιξε πέρσι στο Eurocup με τη φανέλα της Παρτίζαν, ενώ ο Λεντέι δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Χωρίς να παραγνωρίζεται ότι αμφότεροι είναι ακόμη σε περίοδο προσαρμογής,
είναι ασφαλές να πει κανεείς πως έχουν δώσει καλά δείγματα και αποδεικνύουν εβδομάδα με την εβδομάδα γιατί τους επέλεξε ο Ντέιβιντ Μπλατ.

Πόσο αποδοτικό είναι όμως το πρώτο δείγμα γραφής τους σε σχέση με τους προκατόχους τους; Το novasports.gr έψαξε και βρήκε τα πεπραγμένα των Αμερικανών που έχουν παίξει στην ίδια θέση με τους Λεντέι και NWG, στα πρώτα 10 ευρωπαϊκά τους παιχνίδια.

Ο Γουίλιαμς – Γκος, ο Λο και οι άλλοι Στην περίπτωση του Γουίλιαμς – Γκος επιλέχθηκαν οι Μπράιαν Ρόμπερτς, Ντάνιελ Χάκετ, Όλιβερ Λαφαγιέτ και Έισι Λο. Φυσικά αυτοί δεν είναι οι μόνοι PG που έπαιξαν στον Ολυμπιακό στην μετά 2011 εποχή, αλλά έχουν μείνει εκτός παίκτες που ήρθαν μεσούσης της αγωνιστικής περιόδου (Μπράουν, Τζόνσον – Όντομ, Πέρκινς,Γουότερς). Επίσης δεν συγκαταλέχθηκαν στην έρευνα παίκτες που έπαιζαν αποκλειστικά στο «2», όπως ο Γκριν.

Ας δούμε τα νούμερα:

*Σεζόν που έκαναν ντεμπούτο: Ρόμπερτς 2017-18, Χάκετ 2015-16, Λαφαγιέτ 2014-15, Λο 2011-12.

Ο Λο είναι η εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα που θέλει τους παίκτες που αποκτήθηκαν εμβόλιμα στη σεζόν να μην παίρνουν μέρος στην έρευνα μας, αφού η επίδραση του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού ήταν κομβική στην παραμυθένια πορεία των Πειραιωτών ως το θάυμα της Πόλης.

Είχε ξεκινήσει αναμενόμενα διστακτικά, είχε όμως 9.5 πόντους/4.5 ασίστ στη σειρά με την Σιένα (3-1), μετά τα 6 «εισαγωγικά» ματς του Top 16. H περίπτωση του έχει ομοιότητες με του NWG, αφού αμφότεροι έπαιξαν στην Παρτίζαν ως «εισαγωγικό μάθημα» στην Ευρώπη. Ο Λο βέβαια ήταν 2 χρόνια μεγαλύτερος όταν έκανε ντεμπούτο στους «ερυθρόλευκους».

Από τους υπόλοιπους τρεις δεν βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Ο Χάκετ είχε την πιο αποδοτική εικόνα στο ξεκίνημά του, ο Ρόμπερτς περισσότερες διαλείψεις παρά εκλάμψεις, ο Λαφαγιέτ περιορισμένο ρόλο από τον πάγκο, με κυρίως αποστολή να αλλάζει τον ρυθμό με σουτ τριών πόντων. Εξυπακούεται πως ο ρόλος όλων ήταν να συμπληρώνουν όσο καλύτερα μπορούν τον Βασίλη Σπανούλη, έχοντας την εμπειρία και τις παραστάσεις να κατανοήσουν τον ρόλο.

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η σύγκριση «αδικεί» λίγο τους Γουίλιαμς – Γκος και Ρόμπερτς σε σχέση κυρίως με τους Χάκετ και Λαφαγιέτ, λόγω του διαφορετικού συστήματος διεξαγωγής της Ευρωλίγκας τα τρία τελευταία χρόνια. Χάκετ και Λαφαγιέτ έπαιξαν τα πρώτα 10 τους παιχνίδια στην «εισαγωγική» regular season, στην οποία οι αντίπαλοι ήταν – κατά κανόνα – χαμηλότερης δυναμικότητας.

Απέναντι σε όλους τους παραπάνω ο Γουίλιαμς – Γκος, στα 24 του χρόνια και με μόλις ένα χρόνο επαγγελματικής καριέρας στην πλάτη του αφήνει τεράστιες υποσχέσεις για το μέλλον. Στην πρώτη σεζόν του σταδιακού απογαλακτισμού από τον Βασίλη Σπανούλη, ο Ντέιβιντ Μπλατ στέλνει τον απόφοιτο του Gonzaga στο παρκέ, του δίνει ευθύνες και αποφάσεις (25:53), δεν αποθαρρύνεται από τις αρρυθμίες και παίρνει από αυτόν 9.4 πόντους και 4.4 ασίστ ανά παιχνίδι, νούμερα που είναι τα υψηλότερα για πρωτοεμφανιζόμενο PG του Ολυμπιακού στην μετά 2011 εποχή.

Ντάνστον και Χάινς παραμένουν σημεία αναφοράςΣε ό,τι αφορά τους σέντερ, η επιλογή ήταν πολύ πιο εύκολη. Από τον Κάιλ Χάινς που δημιούργησε την – κυρίαρχη πια – τάση των mobile centers ως τους Ντάνστον, Χάντερ, Μπερτς, αλλά και τον «περσινό» Τζαμέλ Μακλίν, ο Λεντέι έχει να αντιμετωπίσει πλούσιο και ποιοτικό ανταγωνισμό.

*Σεζόν που έκαναν ντεμπούτο: Μακλίν 2017-18, Μπερτς 2016-17, Χάντερ 2014-15, Ντάνστον 2013-14, Χάινς 2011-12.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, οι επιδόσεις των Χάινς και Ντάνστον παραμένουν σημείο αναφοράς.

Ο Χάινς ήταν 25 ετών όταν έφτασε στον Πειραιά, έχοντας τρία χρόνια επαγγελματικής καριέρας στο βιογραφικό του, εκ των οποίων ένα στην Ευρωλίγκα με τη φανέλα της Μπάμπεργκ.

Ο Ντάνστον έχει ακόμα τα καλύτερα νούμερα στο «ερυθρόλευκο» ξεκίνημά του, έχοντας όμως ήδη σκληραγωγηθεί μετά από πέντε χρόνια επαγγελματικής καριέρας σε Κορέα, Ελλάδα (Άρης) και Ισραήλ. Ο έκτοτε δύο φορές καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκας έχει τις κορυφαίες επιδόσεις στα πρώτα 10 παιχνίδια σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, σκοράροντας οριακά περισσότερο από τον Χάινς.

Χάντερ και Μπερτς συνέχισαν να είναι παράγωγα του… εργοστασίου παραγωγής σέντερ του Ολυμπιακού, με τον νυν παίκτη της ΤΣΣΚΑ να συνθέτει καταπληκτικό δίδυμο με τον Ντάντσον, ενώ ο Καναδός χρειάστηκε ελάχιστον χρόνο συμμετοχής για να δείξει τις ικανότητες του σε ριμπάουντ και τάπες.

Η ομοιότητα του τρόπου παιχνιδιού των Μακλίν και Λεντέι έχει προ πολλού σημειωθεί για δύο παίκτες που ακροβατούν ανάμεσα στις δυο θέσεις της φροντ-λάιν. Ο ρούκι του Ολυμπιακού όχι μόνο έχει δύο πόντους περισσότερους κατά μέσο όρο από τον προκάτοχο του, αλλά κυρίως τελείως διαφορετικό potential από αυτόν. Ο Μακλίν έφτασε στην Ελλάδα στα 29 του χρόνια, είχε εμπειρία τριών ετών στην Ευρωλίγκα σαν ρολίστας (Άλμπα, Αρμάνι) και είχε πλέον πλησιάσει, αν όχι ακουμπήσει, το αγωνιστικό του ταβάνι.

Με μόλις ένα χρόνο στο βιογραφικό του μετά τις μπασκετικές σπουδές σε South Florida και Virginia Tech, ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος του Ισραήλ πέρσι δείχνει την δίψα που αναμένεται από έναν παίκτη που δεν ξέρει ακόμη που μπορεί να φτάσει.Με 28 πόντους, 8 ριμπάουντ και 42 βαθμοί αξιολόγησης σε 21 λεπτά απέναντι στη Μποτουτσνοστ ο 24χρονος φόργουορντ/σέντερ έδωσε μια εικόνα της φιλοδοξίας του.
Keywords
Τυχαία Θέματα