Στα 2/3 του δρόμου

Με την ολοκλήρωση των 2/3 της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα είναι πλέον πολύ πιο εύκολα και ξεκάθαρα τα συμπεράσματα για την πραγματική βαθμολογική κατάσταση των ομάδων. Τα κρίσιμα ερωτηματικά, βεβαίως, έχουν να κάνουν με τις ελληνικές ομάδες και εντοπίζονται σε μάλλον….απλές απορίες. Μπορεί ο Ολυμπιακός να φτάσει στην 4η θέση; Προλαβαίνει ο Παναθηναϊκός να πάρει την 8η θέση; Ας δούμε πιο αναλυτικά την κατάσταση
με βάση και τα όσα γράφαμε στην τελευταία μας σχετική αναφορά και το πόσα άλλαξαν (ή έμειναν ίδια) από τότε. Να σημειώσουμε ότι όπως είχαμε προβλέψει στην Super Euroleague όταν κάναμε τη σχετική πρόσφατη ανάλυση οι έδρες είχαν την τιμητική τους τις τελευταίες εβδομάδες αφού ο αριθμός των εκτός έδρας νικών τείνει –όπως αναμενόταν- να εξομαλυνθεί σε σχέση με αυτές των δύο προηγούμενων ετών. ‘Ετσι, τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές είχαμε συνολικά μόλις 10 νίκες φιλοξενούμενων και 30 νίκες γηπεδούχων. Συνολικά φέτος έχουν σημειωθεί 59 εκτός έδρας νίκες τις πρώτες 20 αγωνιστικές, ενώ το αντίστοιχο νούμερο τη σεζόν 2016-17 ήταν 53 και την περασμένη περίοδο 58. Την περίοδο 2016-17 σημειώθηκαν συνολικά 87 εκτός έδρα νίκες και πέρσι 89, οπότε η λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι φέτος το τελικό νούμερο θα κινηθεί πάλι γύρω στις 90 εκτός έδρας νίκες. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε μια σταθερότητα των τάσεων τόσο για την 4η όσο και για την 8η θέση. Θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια… Ας δούμε λοιπόν τι ισχύει ανά περίπτωση για τις ομάδες που συνεχίζουν έχοντας βαθμολογικό κίνητρο…

ΠΑΙΖΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ:Η κούρσα της κορυφής είναι παιχνίδι για έναν εδώ και καιρό. Η Φενέρ χωρίς εντός έδρας ήττα και με 8 νίκες μακριά από την Πόλη ακόμη και αν βάλει…μέσο δεν χάνει την πρωτιά. Το ερωτηματικό είναι αν θα σπάσει όλα τα ρεκόρ νικών. Η λογική λέει ότι ακόμη και αν χαλαρώσει η Τουρκική ομάδα έχει σίγουρες τις 23 νίκες στο χειρότερο δυνατό σενάριο.

ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ Η ΤΣΣΚΑ: Μπορεί να μην αποτυπώνεται άμεσα αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία αλλά η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετά και τη νίκη στη Βαρκελώνη έχει ξεκάθαρο προβάδισμα απέναντι στη Ρεάλ για την κατάληψη της 3ης θέσης αφού μπορεί χωρίς ιδιαίτερες υπερβάσεις από εδώ και πέρα να φτάσει τις 22 νίκες τουλάχιστον. Οι Μαδριλένοι αν δεν αλλάξουν την τάση τους θα δυσκολευτούν να ξεπεράσουν αυτό το νούμερο στο φινάλε της κανονικής περιόδου εκτός αν νικήσουν στις 8 Φεβρουαρίου μέσα στη Μόσχα την ομάδα του Ιτούδη.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΕΤΡΑΔΑΣ: Η μάχη για την 4η προνομιούχο θέση παραμένει για την ώρα κούρσα για τρεις αλλά η Μπαρτσελόνα έχασε έδαφος! Η εντός έδρας ήττα από την ΤΣΣΚΑ τη φέρνει σε δυσχερή θέση. Στα μείον των Καταλανών ότι έχει να παίξει και στην Πόλη με την Εφές, με μικρό πλεονέκτημα ότι έχει μεγάλη διαφορά να προστατεύσει σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους τούρκους από το +15 του πρώτου αγώνα στη Βαρκελώνη. Η Εφές συνεχίζει να έχει το πάνω χέρι στο κυνήγι της 4ης θέσης αλλά πολλά θα κριθούν από τους εντός έδρας αγώνες της με τη Μπαρτσελόνα και τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός μπορεί την ερχόμενη εβδομάδα σε ματς-τελικό να βγάλει νοκ άουτ τη Μπαρτσελόνα τουλάχιστον στο κομμάτι των ισοβαθμιών αν την νικήσει στο ΣΕΦ αφού έχει ‘’προίκα’’ και τη νίκη στη Βαρκελώνη. Έχει όμως να παίξει και στην Πόλη με την Εφές παιχνίδι κομβικό για τις ελπίδες του. Η ΤΣΣΚΑ παραμένει ρυθμιστής αφού ήδη έκανε ζημιά στη Μπαρτσελόνα και έχει να παίξει επίσης στην Πόλη με την Εφές αλλά και στο ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό! Πάντως, εδώ και αρκετές εβδομάδες η τάση δείχνει ότι η 4η θέση θα κριθεί στις 18 νίκες, νούμερο που μπορεί (από την τριάδα των ομάδων που ενδιαφέρονται) να φτάσει χωρίς την ανάγκη ούτε μιας εκτός έδρας νίκη μόνο η Εφές εφόσον προστατεύσει την έδρα της. Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακός για να πιάσουν το ίδιο νούμερο θα χρειαστούν οπωσδήποτε μια εκτός έδρας νίκη ακόμη μέχρι το τέλος και να κρατήσουν αήττητες τις έδρες τους τις τελευταίες 10 αγωνιστικές. Γίνεται αντιληπτό ‘ότι αν ο Ολυμπιακός νικήσει στο Φάληρο τη Μπαρτσελόνα και εκτός της Εφές δεν χρειάζεται παρά μόνο τα παιχνίδια του ΣΕΦ για να φτάσει τις 18 νίκες και να έχει όλα τα πλεονεκτήματα στις ισοβαθμίες!

ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ: Η Μπασκόνια αποτελεί μια κατηγορία μόνη της. Είναι η μοναδική ομάδα μετά την πρώτη 6άδα που μπορεί να τελειώσει στις 16 νίκες κερδίζοντας μόνο τα εντός έδρας παιχνίδια της. Οι Βάσκοι έχουν κατά 90% καπαρώσει την πρόκριση αλλά για το αν θα κάνουν ένα βήμα παραπάνω θα εξαρτηθούν σε μεγάλο ποσοστό στο πόσες νίκες μπορούν να μαζέψουν μακριά από τη Βιτόρια.

ΤΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΘΕΣΗ: Μιλώντας ρεαλιστικά και μόνο με αριθμητικά κριτήρια αυτή τη στιγμή τρεις ομάδες διεκδικούν την 8η θέση: Αρμάνι, Μακάμπι και μετά τη νίκη στη Μόσχα η Μπάγερν. Καμία από τις τρεις δεν έχει ρυθμό για παραπάνω από 14 νίκες αλλά λογικά αυτό το πρόσημο θα ανέβει μέχρι το τέλος κατά μια νίκη. Εδώ και παραπάνω από 6-7 εβδομάδες το όριο της πρόκρισης για φέτος δεν έχει ανέβει πάνω από τις 15 νίκες και οι τρεις αυτές ομάδες ακόμη έχουν αρνητικό δείκτη εντός έδρας ηττών και εκτός έδρας νικών (-1). Γίνεται αντιληπτό ότι αν κάποια από τις τρεις κάνει την υπέρβαση και φτάσει στις 16 νίκες τότε θα πάρει την πρόκριση χωρίς καν την ανάγκη υπεροχής σε ισοβαθμίες. Η λογική πάντως λέει αυτή τη στιγμή ότι η πρόκριση θα κριθεί για πρώτη φορά φέτος στις 15 αλλά με πολλαπλές ισοβαθμίες.

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ: Η παραπάνω ανάλυση αφήνει ακόμη ένα ανοιχτό παράθυρο ελπίδας στον Παναθηναϊκό. Τουλάχιστον, σε μαθηματικό επίπεδο… Εφόσον οι πράσινοι καταφέρουν να προστατεύσουν την έδρα τους και να κάνουν δύο εκτός έδρας νίκες τότε φτάνουν το επιθυμητό όριο των 15 νικών. Και μπαίνουν στην εξίσωση της πρόκρισης όπου όμως ήδη έχουν μειονέκτημα σε ισοβαθμία με τη Μακάμπι. Εάν στις δύο πιθανές εκτός έδρας νίκες πο χρειάζονται δεν συμπεριλαμβάνεται νίκη στο Μιλάνο τότε κατά 99% θα είναι δώρο άδωρο να φτάσουν τις 15 νίκες αφού θα είναι οι χαμένοι όλων των ισοβαθμιών. Ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή έχει υπέρ του μόνο την ισοβαθμία με τη Μπάγερν.

ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ: Χίμκι και Ζάλγκιρις βρίσκονται στην ουσία με το ένα πόδι εκτός πλέι οφ. Διατηρούν τις ελπίδες τους με τεχνητή….αναπνοή. Για τη Χίμκι η εντός έδρας ήττα από τη Μπάγερν έμοιαζε με….χαριστική βολή ενώ για τους Λιθουανούς οι 7 εντός έδρας ήττες (όσες έχουν υποστεί Κανάρια και Νταρουσάφακα και δύο λιγότερες απ΄ αυτές της Μποντούτνοστ!) είναι καταδικαστικές. Στην ουσία, τόσο η Χίμκι όσο και η Ζάλγκιρις αν θέλουν να ξαναμπούν στο παιχνίδι πρέπει να αλλάξουν την τύχη τους μακριά από Μόσχα και Κάουνας. Στα μείον της Χίμκι ότι μπορεί να βρει κάποια ή κάποιες εκτός έδρας νίκες αλλά όχι με ομάδες που διεκδικούν άμεσα την οκτάδα. Η Ζάλγκιρις θα παίξει τη μισή….ζωή της την άλλη εβδομάδα στη Μόσχα εναντίον της Χίμκι σε ματς που ο χαμένος….χάνεται και έχει μια ευκαιρία να αλλάξει την τύχη της στον αγώνα του Τελ Αβίβ στις 20 Μαρτίου εάν βέβαια μέχρι εκεί έχει κάνει και τις υπόλοιπες απαραίτητες νίκες!

Για τους τρεις τελευταίους η συνέχεια είναι καθαρά τυπική και θα παίξουν μόνο ρυθμιστικό ρόλο ειδικά στα εντός έδρας παιχνίδια τους όπου μπορούν να κάνουν ζημιές σε ομάδες με μεγαλύτερο κίνητρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα