Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στα Ιεροσόλυμα: Τάφος αρχαίας Ελληνίδας εταίρας – Ο μπρούτζινος καθρέφτης που λέει πολλά…

Μπροστά σε μια σπάνια αρχαιολογική ανακάλυψη βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στο Ισραήλ όταν εντόπισαν σπήλαιο μέσα στο οποίο ήταν τα λείψανα μιας νέας γυναίκας. Ο ασύλητος τάφος της γυναίκας, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πρέπει να ήταν εταίρα κατά την Ελληνιστική περίοδο, βρέθηκε στην οδό Χεβρώνας στα Ιεροσόλυμα. Τα ευρήματα, προσωπικά αντικείμενα της γυναίκας, που βρέθηκαν μαζί με τα απανθρακωμένα λείψανα κρίνονται ως πολύ σημαντικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel,

η εταίρα ετάφη μαζί με έναν περίτεχνο μπρούτζινο καθρέφτη, που χρονολογείται πριν από το 2.300 πΧ.

“Η ποιότητα του καθρέφτη είναι τόσο καλή που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση και φαίνεται σαν να κατασκευάστηκε χθες”, δήλωσε η Λίατ Οζ, διευθύντρια της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων (IAA).

Η νεαρή γυναίκα πρέπει να βρέθηκε πριν 2.300 χρόνια στην περιοχή ως “συνοδός” της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο σπάνιος μπρούτζινος καθρέπτης που βρέθηκε μέσα στον τάφο της εταίρας.

“Τέτοιοι καθρέφτες θεωρούνταν ακριβό είδος πολυτελείας και μπορούσαν να περιέλθουν στην κατοχή των Ελληνίδων με δύο τρόπους. Είτε ως μέρος της προίκας τους πριν από έναν γάμο ή ως δώρο που δίνουν οι άνδρες στις εταίρες τους”, σημείωσαν οι ερευνητές.

Καθώς οι παντρεμένες Ελληνίδες δεν έφευγαν σχεδόν ποτέ το σπίτι τους, τα λείψανα και ο καθρέπτης θεωρείται βέβαιο ότι ανήκουν σε εταίρα, η οποία πιθανότατα βρέθηκε στην περιοχή ως “συνοδός” της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο μικρός καθρέφτης χειρός, ένας από τους 63 του τύπου αυτού που είναι γνωστό ότι έχουν διασωθεί, είναι αυτό που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι τα λείψανα ανήκουν πιθανώς σε εταίρα.

Η γυναίκα πιθανότατα πέθανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και θάφτηκε στην περιοχή. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα λείψανά της αποτελούν μία από “πρώτες ενδείξεις για αποτέφρωση στο Ισραήλ στην ελληνιστική περίοδο”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σπουδαία, Ιεροσόλυμα, Τάφος, Ελληνίδας,spoudaia, ierosolyma, tafos, ellinidas