Σόουζα-Λέβα όπως λέμε Τζάκσον-Τζόρνταν!

Τα 41 γκολ που πέτυχε στην Μπουντεσλίγκα με τη Μπάγερν Μονάχου την περασμένη σεζόν, ήταν 11 περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο σε ένα μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μάλιστα κατάφερε να καταρρίψει το μεγάλο ρεκόρ του αείμνηστου Γκερντ Μίλερ που κρατούσε από το 1972. Μπορεί λόγω πανδημίας το France Football να μην απένειμε πέρυσι τη «Χρυσή Μπάλα», με τον Πολωνό άσο να εμφανιζόταν το ισχυρό φαβορί για τη διάκριση αυτή, φαίνεται όμως ότι δεν θα του γλυτώσει τώρα, αργότερα αυτόν

τον μήνα.

Στα 33 του χρόνια, κατάφερε να κερδίσει τα πάντα στη Γερμανία. Κατέκτησε εννέα από τους τελευταίους ένδεκα τίτλους πρωταθλήματος, δύο με τη Ντόρτμουντ και επτά στη σειρά με την Μπάγερν. Προσθέστε και το Champions League το 2020. Αλλά θα είναι δύσκολο να επαναλάβει τα κατορθώματα αυτά σε διεθνές επίπεδο, παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρώτος σκόρερ στα προκριματικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 και για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Σκόραρε τρία γκολ σε τρία παιχνίδια στο Euro 2020, αλλά δεν ήταν αρκετά για την Πολωνία να προκριθεί.

Η ικανότητα του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι να προσαρμόζεται με ομαλό τρόπο στην Εθνική Πολωνίας και στην Μπάγερν Μονάχου, αναδεικνύει την ευφυΐα του, εξηγεί ο προπονητής του, Πάουλο Σόουζα, σε μία διεξοδική συνέντευξη που διερευνά τους παραλληλισμούς που βλέπει ο Πορτογάλος με τον Μάικλ Τζόρνταν…
Ο Πάουλο Σόουζα γνώριζε ότι αυτό θα καθόριζε την επιτυχία του ως προπονητής της Πολωνίας, όταν ανέλαβε τον ρόλο αυτό τον Ιανουάριο του 2020. Η σχέση του με τον Λεβαντόφσκι θα ήταν καθοριστική. Γι’ αυτό έκανε μια παράκαμψη στη Γερμανία, πριν καν πατήσει το πόδι του στο πολωνικό έδαφος. Στο απόγειο της πανδημίας, οι περιορισμοί σήμαιναν ότι οι δύο άνδρες θα έπρεπε να συναντηθούν σε ένα ξενοδοχείο κοντά στο αεροδρόμιο του Μονάχου, όπου είχαν μια μακρά συνομιλία, μοιράζοντας τις ιδέες τους για το ποδόσφαιρο.

«Αυτή η πρώτη συνάντηση ήταν κοντά στις τέσσερις ώρες», λέει ο Σόουζα στο Sky Sports. «Ήταν ζωτικής σημασίας και ήταν καταπληκτική». Στο μυαλό του Σόουζα υπήρχε ένα βιβλίο που είχε διαβάσει χρόνια νωρίτερα, όταν ο Πορτογάλος βρισκόταν στην Ιταλία ως επικεφαλής της Φιορεντίνα. Το βιβλίο ήταν του Φιλ Τζάκσον, του πρώην προπονητή των Σικάγο Μπουλς που κέρδισε τα πάντα με τον Μάικλ Τζόρνταν.
«Κάποιος μου το έδωσε και είχε μεγάλο αντίκτυπο πάνω μου». Ο Τζόρνταν ήταν ήδη ο καλύτερος μπασκετμπολίστας στον κόσμο, όταν ο Τζάκσον προήχθη σε πρώτο προπονητή, αλλά τα μεγαλύτερα επιτεύγματα ακολούθησαν. Δεν ήρθαν βελτιώνοντας τους αριθμούς του Τζόρνταν αλλά αναδεικνύοντας άλλα προσόντα σε αυτόν, για να βοηθήσουν την ομάδα να πετύχει.

«Αν επρόκειτο να είχα κάποια επιτυχία πραγματοποιώντας το όραμα μου για την ομάδα, ήξερα ότι η πρώτη μου πρόκληση ήταν να κερδίσω τον Μάικλ Τζόρνταν», εξήγησε ο Τζάκσον στο Eleven Rings: The Soul of Success. «Είχαμε μια ιδιωτική συνάντηση στο γραφείο μου και του είπα: «Πρέπει να μοιραστείς τα φώτα της δημοσιότητας με τους συμπαίκτες σου γιατί αν δεν το κάνεις, δεν θα μεγαλώσουν… Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα δεν θα μπορέσεις κερδίσει άλλον τίτλο». Η αντίδραση του Μάικλ ήταν εκπληκτικά ρεαλιστική, «Εντάξει, με ξέρεις. Πάντα ήμουν παίκτης του προπονητή. Ότι θέλεις να κάνεις, στέκομαι πλάι σου».
Ο Σόουζα είδε παραλληλισμούς με τον Λεβαντόφσκι.

ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΟΟΥΖΑ-ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ

«Το διάβασμα για τον Τζόρνταν ήταν μια βασική στιγμή για μένα. Ο τύπος (Λέβα) ήταν ήδη στην κορυφή, αλλά η πρόκληση ήταν να τον εμπλέξω στη διαδικασία για να κάνω τους άλλους να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους μαζί του».
Ο αμοιβαίος σεβασμός ήταν εκεί. Ο Σόουζα είχε κατακτήσει ως ποδοσφαιριστής το Champions League, με την πρώην ομάδα του Λεβαντόφσκι, τη Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο Πορτογάλος έχει επενδύσει πολλά στην επικοινωνία και στην αθλητική ψυχολογία και ήθελε να αναδείξει μια νέα πλευρά του Πολωνού επιθετικού.

«Είναι πολύ απαιτητικός, κάνει πάντα ερωτήσεις. Έχει τις δικές του ιδέες για το ποδόσφαιρο και θέλει να μάθει τα πάντα για το μοντέλο παιχνιδιού μας, τη στρατηγική μας για συγκεκριμένους αγώνες, γιατί αποφασίζουμε να διαλέξουμε ορισμένους παίκτες έναντι άλλων και πότε επιλέγουμε να προσαρμόσουμε τη δυναμική της ομάδας. Χωρίζουμε το παιχνίδι σε πέντε στιγμές. Η αμυντική μας οργάνωση, η επιθετική μας οργάνωση, στημένες φάσεις και τι συμβαίνει στη μετάβαση όταν κερδίζουμε την μπάλα και όταν χάνουμε την μπάλα. Έχουμε πρότυπα ως ομάδα, έχουμε συγκεκριμένη ταυτότητα».

Με την Πολωνία, η μπάλα δεν θα έρχεται πάντα τόσο γρήγορα ή με τόση ακρίβεια. Ο Λεβαντόφσκι έπρεπε να προσαρμόσει τις κινήσεις του.
«Αυτό τον κάναμε να συνειδητοποιήσει», εξηγεί η Σόουζα. «Ο τρόπος που βλέπει το παιχνίδι σε κάθε στιγμή, είναι διαφορετικός από τους άλλους, ειδικά το timing των αποφάσεών του. Ο συγχρονισμός που έχει με τους συμπαίκτες του στη Μπάγερν Μονάχου δεν πρόκειται να είναι ο ίδιος με την εθνική ομάδα. Ένας έξυπνος παίκτης σαν αυτόν, είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις τους άλλους. Αυτή η ευφυΐα απαιτεί πολλή συγκέντρωση».
Η Πολωνία δεν είναι οι Σικάγο Μπουλς. Ίσως όμως η ομάδα μπορεί να μεγαλώσει και να δημιουργηθεί μία ωραία ιστορία, για το πώς ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του κόσμου, έγινε ακόμη καλύτερος…

Keywords
Τυχαία Θέματα