"Σκληρός αλλά δίκαιος ο Ότο Ρεχάγκελ"

Έχουν περάσει δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από την Εθνική Ελλάδος. Δεκαπέντε χρόνια που μοιάζουν σα να ήταν χθες. Σηματοδότησαν μερικές από τις πιο δυνατές και γλυκές μας αναμνήσεις εκείνες μέρες του καλοκαιριού του 2004.

Η μεγαλύτερη έκπληξη που συντελέστηκε ποτέ στο λαοφιλέστερο άθλημα είχε χρώμα γαλανόλευκο και πρωταγωνιστές 23 ποδοσφαιριστές οι οποίοι σαν μια γροθιά έσπασαν το ταβάνι των ονείρων τους και μπήκαν στο πάνθεον του βασιλιά των σπορ για πάντα.

Ο Άγγελος Χαριστέας, σκόρερ τριών γκολ
στη διοργάνωση και χρυσός σκόρερ του τελικού της 4ης Ιουλίου μίλησε στο novasports.gr και τον Αποστόλη Λάμπο για γνωστές και άγνωστες ιστορίες από το EURO 2004. Σε μια συνέντευξη που κρύβει μέσα της διαμάντια από τις σκέψεις του "Άγγελου μας" όλα αυτά τα χρόνια που εμείς ακόμα προσπαθούμε να συνειδητοποιήσουμε τί μας χάρισαν, ενώ εκείνοι πίστεψαν στο θαύμα.

ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ

Ο Τοπαλίδης ωραιοποιούσε τα λόγια του Ρεχάγκελ
Μίλησε μου για τον Ότο Ρεχάγκελ. Πες μου ότι θες.

"Ο Ότο ήταν πολύ σκληρός σαν άνθρωπος. Ωστόσο είχε έναν μοναδικό τρόπο να "ξεκλειδώνει" το ποδοσφαιρικό ταλέντο. Έπαιρνε το άγχος από όλους. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για έναν ένθρωπο ο οποίος είχε περάσει πόλεμο. Ήξερε με την ψυχολογία να παίρνει το 100% από κάθε παίκτη.

Επίσης δεν τον ένοιαζε καθόλου ποιος και πως είσαι. Θυμάμαι ένα παιχνίδι στη Μάλτα όπου ήταν ζωής ή θανάτου και με είχε αφήσει εκτός αποστολής. Δεν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος.

Απλά μου είχε αναθέσει να παίξω έναν ρόλο και δεν ήθελα. Δεν έγινε κάποια παρεξήγηση αλλά με άφησε εκτός αποστολής. Ήταν πραγματικά δίκαιος προπονητής. Ήξερε τη χρησιμότητα κάθε παίκτη.

Ωστόσο πρέπει να σου πω πως αν δεν ήταν ο Γιάννης Τοπαλίδης ο οποίος ωραιοποιούσε πολύ αυτά που έλεγε ο Ότο, ίσως να μην πετυχαίναμε τίποτα. Ο Ότο ήταν πραγματικά σκληρός. Εγώ βέβαια καταλάβαινα όλα όσα έλεγε αλλά δεν έλεγα τίποτα για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις.

Θα σου πω ένα περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Γιούρκα ο οποίος είχε αγοράσει τότε μια Φεράρι. "Γιούρκα με τη Φεράρι και με αυτά τα μυαλά που κουβαλάς δε θα παίξεις μπάλα". Ο Τοπαλίδης μεταφράζοντας του είπε: "Γιούρκα ο προπονητής λέει να προσέχεις και να μην τρέχεις πολύ με το καινούριο αυτοκίνητο" (γέλια)".

Άλλο παράδειγμα με τον Τσιάρτα στην Ουκρανία. Παίζαμε σε γήπεδο βούρκο και στο ημίχρονο τον είχε κάνει αλλαγή. Οπότε λέει ο Τσάρτας "Πλάκα μας κάνει, έμενα θα βγάλει;", απαντάει ο Ρεχάγκελ: "Πες του ότι όλοι είναι λερωμένοι κι αυτός είναι ατσαλάκωτοις" για να μεταφράσει ο Τοπαλίδης: "Βασίλη βγαίνεις γιατί θέλουμε να πιέσουμε λίγο περισσότερο στο κέντρο".

Θέλω απλά να σου πω κλείνοντας για τον Ρεχάγκελ πως όσοι δεν έπαιζαν ήξεραν ότι αυτό ήταν το σωστό, ότι άξιζαν να είναι στον πάγκο."

Έχετε κρατήσει επαφές;

"Με τον Ότο κυρίως ανταλάσσουμε ευχές τηλεφωνικά. Η αλήθεια είναι ότι δε βρισκόμαστε καθώς μένει στο Έσεν. Ωστόσο έχουμε πολύ καλή σχέση και θα τον έχουμε για πάντα στην καρδιά μας μέχρι να πεθάνουμε. Στον πόλεμο όταν κερδίζεις τη μάχη τον στρατηγό δεν τον ξεχνάς ποτέ."

Τί σημαίνει για σένα να είσαι Ambassador της UEFA για το EURO 2020;

"Είναι μεγάλη τιμή για μένα ότι βρίσκομαι σε μια ομάδα ανθρώπων, 34 ποδοσφαιριστών, που βρίσκονται πολύ ψηλά και αποτελούν ξεχωριστές προσωπικότητες στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Είναι μεγάλη τιμή ότι μαζί με τον Αντώνη εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Το ποδόσφαιρο έχει ένα αρνητικό. Όταν δεν είσαι στο γήπεδο, σε ξεχνάνε. Αισθανόμαστε λοιπόν τιμή και χαρά που είμαστε σε ένα γκρουπ ανθρώπων που πετύχαμε κάτι και αυτό αναγνωρίζεται.

Είναι μεγάλη οργάνωση η ΟΥΕΦΑ και είναι πολύ σημαντικό να σε τιμά. Σκέφτεσαι πως δεν πάλευες για το τίποτα και δεν πέτυχες όσα πέτυχες για το τίποτα".

Θεωρείς ότι έχουμε κεφαλαιοποιήσει εκείνη την επιτυχία; Μοιάζει με ρητορική η ερώτηση αλλά θέλω την άποψή σου ειδικά τώρα που έχετε ενεργοποιηθεί ως Legends 2004 με την ΜΚΟ Champions 4 Life.

"Δεν το έχουμε κεφαλαιοποιήσει, όχι. Δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί σαν χώρα και σαν ποδοσφαιρική χώρα. Ίσως μόνο κάποια παιδιά σαν μονάδες να το έχουν εκμεταλλευτεί σε προσωπικό ή σε διοικητικό επίπεδο.

Δυστυχώς όμως αφήσαμε μεγάλη ευκαιρία πίσω μας. Κανείς δεν μας εκμεταλλεύτηκε με την καλή έννοια και απο την άποψη ότι εμείς ξέρουμε πως είναι και τί χρειάζεται να πετύχεις κάτι μεγάλο.

Οπότε θα το αξιοποιήσουμε εμείς οι ίδιοι χωρίς να περιμένουμε τίποτα. Οι "Greek Legends" είμαστε ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ένας σύλλογος επί της ουσίας στον οποίο με την πάροδο του χρόνου θα μπαίνουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές. Θα πρέπει να ανανεώνεται χωρίς να χάνει την ταυτότητά του".

Πάντως έχετε ήδη κάνει σημαντικά πράγματα για τον Έλληνα ποδοσφαιριστή και έχουν μείνει ως παρακαταθήκη.

"Μέχρι πριν από μας η Εθνική δεν είχε ούτε προπονητικό κι εμείς πιέσαμε να έχουμε ως βάση τον Άγιο Κοσμά. Διπλασιάσαμε τον μισθό των παικτών που παίζουν στην Εθνική και γενικά θέλαμε να αφήσουμε κάτι πίσω μας.

ΣΚεφτόμασταν πάντα συλλογικά και θα σου πω άλλο ένα παράδειγμα. Ο τελικός νικητής στο EURO 2004 θα έπαιρνε 28 εκατομμύρια ευρώ. Μας είχαν πει από την ΕΠΟ πως θα μοιραστούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, αλλά εμείς είπαμε πως θα μοιραστούν τα χρήματα ισόποσα σε όλα τα παιδιά είτε κάποιος δεν έχασε λεπτό είτε κάποιος δεν έπαιξε λεπτό.

Με αυτόν τον τρόπο είχαν όλοι κίνητρο και όλοι μόχθησαν ο ένας για τον άλλον. Είχε λοιπόν κάτι το διαφορετικό εκείνη η ομάδα, Θεωρώ ότι δε μπορεί να συγκριθεί με καμία Εθνική ούτε πριν ούτε μετά. Διέθετε τις καλύτερες μονάδες οι οποίες όμως αναδεικνύονταν μόνο σαν ομάδα. Βάζαμε όλοι τους εαυτούς μας κάτω από την ομάδα."
Keywords
Τυχαία Θέματα