Σε εννέα λεπτά χάθηκε η νίκη

Μιλάνο, Αποστολή, Νίκος Γαβαλάς

Για 70 λεπτά ο Ολυμπιακός ήλπιζε σε μία σπουδαία επιτυχία στο «Σαν Σίρο». Όμως μέσα σε εννέα λεπτά, δέχθηκε τρία γκολ και το 0-1 του Γκερέρο στο 14’ έγινε 3-1, γνωρίζοντας έτσι την ήττα στη 2η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Europa League. Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία περισσότερων από 4.000 φίλων των «Πειραιωτών» που βρέθηκαν
στο Μιλάνο για να ενισχύσουν την προσπάθεια των παικτών του Μαρτίνς. Στις 25 Οκτωβρίου η ομάδα του Πειραιά αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Ντουντελάνζ και χρειάζεται τη νίκη για να επιστρέψει σε «τροχιά» πρόκρισης.

Τα πλάνα του Μαρτίνς και του Γκατούζο

Όπως αναμενόταν, ο Πέδρο Μαρτίνς άλλαξε όλη την ενδεκάδα που είχε χρησιμοποιήσει την περασμένη Κυριακή κόντρα στον ΠΑΟΚ, καθώς θα την επιλέξει και για το ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Σε σύστημα 4-2-3-1 τερματοφύλακας ήταν ο Σα, ακραίοι αμυντικοί οι Τοροσίδης (δεξιά) και Κούτρης (αριστερά), στόπερ οι Σισέ, Μιράντα, αμυντικοί μέσοι οι Γκιγιέρμε, Νάτχο με τον Τουρέ να έχει επιτελικό ρόλο. Εξτρέμ ήταν οι Ναουέλ Φετατζίδης και επιθετικός ο Γκερέρο.

Από την πλευρά του, ο Τζενάρο Γκατούζο χρησιμοποίησε σε σύστημα 4-3-3 το Πέπε Ρέινα κάτω από την εστία, στην άμυνα δεξιά τον Καλάμπρια, αριστερά τον Ροντρίγκες και στόπερ τους Ζαπάτα, Ρομανιόλι. Οι Μπίλια, Μπακαγιόκο και Μποναβεντούρα ήταν στη μεσαία γραμμή με τον Σουσο να κινείται σε ρόλο δεξιού εξτρέμ, τον Καστιγιέχο αριστερού χαφ και τον Ιγκουαϊν στην κορυφή της επίθεσης.

Πρώτη επίθεση και γκολ

Με τη σέντρα οι γηπεδούχοι επιχείρησαν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, αναζητώντας ένα γρήγορο γκολ. Στο 6’ ο Καστιγιέχο από το ύψος της μεγάλης περιοχής έστειλε τη μπάλα στα δίκτυα. «Συνελήφθη» σε θέση οφ σάιντ και το γκολ δε μέτρησε.

Όσο κυλούσαν τα λεπτά οι «ερυθρόλευκοι» ισορροπούσαν το παιχνίδι και προσπαθούσαν από τα άκρα να γίνουν απειλητικοί. Και μόλις στην πρώτη τους αξιόλογη επίθεσή τους κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ. Στο 14’ ο Κούτρης έβγαλε εξαιρετική σέντρα από τα αριστερά και ο Γκερέρο με εντυπωσιακή κεφαλιά παραβίασε την εστία του Ρέινα.

Με αυτοπεποίθηση στις κινήσεις τους, οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν να κυκλοφορήσουν τη μπάλα με σιγουριά και παράλληλα να κλείσουν τους διαδρόμους προς την εστία του Σα. Στο 22’ μετά από ατομική ενέργεια του Τουρέ, ο Σα δοκίμασε ένα μακρινό σουτ, στέλνοντας τη μπάλα να περάσει δίπλα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Ρέινα.

Στο 26’ ο Φετφατζίδης έβγαλε τον Ολυμπιακό στην αντεπίθεση. Τροφοδότησε τον Ναουέλ ο οποίος αντί να πασάρει τον Κούτρη που έμπαινε μόνος στη μεγάλη περιοχή, προτίμησε να κρατήσει τη μπάλα, με αποτέλεσμα να χαθεί μία σπουδαία ευκαιρία για τους «Πειραιώτες».

Η Μίλαν κέρδισε φάουλ σε εξαιρετική θέση, μόλις λίγα μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή του Σα και απέναντι από την εστία του. Το εκτέλεσε ο Ιγκουαΐν, στέλνοντας τη μπάλα με δύναμη να περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Πλησιάζοντας προς το τελευταίο δεκάλεπτο του ημιχρόνου, οι «ροσονέρι» αύξαναν την πίεσή τους αναζητώντας το γκολ της ισοφάρισης.

Όμως, ο Ολυμπιακός στις αντεπιθέσεις ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος. Και στο 35’ ο ταχύτατος Ναουέλ πρόλαβε από πλάγια θέση την έξοδο του Ρέινα. Πέρασε τη μπάλα από πάνω του, αλλά την έστειλε άουτ. Στο επόμενο λεπτό, ο Ιγκουαίν βγήκε μόνος στη μεγάλη περιοχή των «ερυθρόλευκων», με τον Σα να απομακρύνει με τα πόδια τη μπάλα που είχε πορεία προς τα δίκτυα.

Η Μίλαν αύξανε την πίεση της, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ισοφαρίσει. Στο 38’ ο Μπακαγιόκο επιχείρησε με σουτ από πλεονεκτική θέση να απειλήσει, αλλά έφυγε άουτ. Στο 41’ μετά από επικίνδυνη σέντρα ο Καστιγέχο σηκώθηκε μόνος από το ύψος του πέναλτι για κεφαλιά, δίχως να προλάβει τη μπάλα.

Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους, μετά από κόρνερ, ο Ζαπάτα έπιασε κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, στέλνοντας τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Οι παίκτες του Μαρτίνς άντεξαν στην πίεση της Μίλαν και πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα στο σκορ.

Ανατροπή από τη Μίλαν

Χωρίς αλλαγές στην ενδεκάδα τους συνέχισαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο ημίχρονο. Η πρώτη ευκαιρία χάθηκε από τον Ολυμπιακό στο 49’, όταν ο Κούτρης επιχείρησε να απειλήσει με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με τον Ρέινα να μπλοκάρει στη δεξιά του γωνία. Στο επόμενο λεπτό, ο Σα εξουδετέρωσε δύσκολο και επικίνδυνο σουτ του Σούσο, ο οποίος λίγα δευτερόλεπτα αργότερα είχε έστειλε με σουτ τη μπάλα να περάσει δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας των «ερυθρόλευκων».

Στο 57’ λίγο έλειψε να επαναληφθεί η φάση του γκολ. Ο Κούτρης έβγαλε πάλι εξαιρετική σέντρα από τα αριστερά. Όμως, αυτή τη φορά η κεφαλιά του Γκερέρο έφυγε άουτ. Με τη συμπλήρωση μίας ώρας, μία επικίνδυνη σέντρα του Καλάμπρια από τα δεξιά, λίγο έλειψε να βάλει σε μπελάδες τους «Πειραιώτες». Η τροχιά της μπάλας ήταν επικίνδυνη, αλλά κατέληξε άουτ.

Με μία ατομική ενέργεια στο 66’, ο Μπίμπαρς Νάτχο διένυσε μεγάλη απόσταση, έφθασε, απέναντι της Μίλαν και χωρίς αντίπαλο, σούταρε στέλνοντας τη μπάλα άουτ. Ήταν σαφές πως μετά τη συμπλήρωση μίας ώρα, οι παίκτες του Μαρτίνς αναζητούσαν το δεύτερο γκολ που θα τους έδινε τεράστιο πλεονέκτημα στην υπόθεση «νίκη στο Μιλάνο». Όμως παράλληλα ορισμένοι παίκτες έμεναν από δυνάμεις. Και το πλήρωσε ο Ολυμπιακός.

Η ομάδα του Γκατούζο ισοφάρισε στο 70’. Μετά από βαθιά μπαλιά του Ροντρίγκεζ, ο Κουτρόνε με κεφαλιά πανηγύρισε το 1-1. Στο 73’ ο Φετφατζίδης δοκίμασε το πόδι του από μεγάλη απόσταση, αλλά το σουτ του κατέληξε άουτ. Ωστόσο, κάθε επίθεσή της Μίλαν ήταν πια κίνδυνος – θάνατος. Και στο 76’ ο Ιγκουαΐν αφού απέφυγε τον Σισέ, με σουτ έβαλε τους γηπεδούχους σε θέση οδηγού. Τρία λεπτά αργότερα, με το δεύτερό του γκολ ο Κουτρόνε έκανε το 3-1, «κλειδώνοντας» ουσιαστικά τη νίκη για την ομάδα του Γκατούζο.

Ο Μαρτίνς προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις από το 72’ έως το 82’ περνώντας τους Ποντένσε, Μεριά και Φορτούνη στη θέση των Ναουέλ, Τοροσίδη (αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού) και Τουρέ ο οποίος ακόμη δεν είναι έτοιμος να βγάλει 90 λεπτά αγώνα. Αλλά η ιστορία του αγώνα δεν άλλαξε. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων η Μίλαν είχε και δοκάρι.

Να σημειωθεί πως κόπηκαν 22.294 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 543.039,50 ευρώ.

ΜΙΛΑΝ: Ρέινα, Καλάμπρια, Μποναβεντούρα (54’ Τσαλχάνογλου), Καστιγιέχο (54’ Κουτρόνε), Σούσο (80’ Μπορίνι) Ιγκουαΐν, Ρομανιόλι, Μπακαγιόκο, Ζαπάτα, Μπίγκλια, Ροντρίγκεζ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σα, Τοροσίδης (77’ Μεριά), Μιράντα, Σισέ, Κούτρης (72’ Ποντένσε), Γκιγιέρμε, Νάτχο, Τουρέ (82’ Φορτούνης), Ναουέλ, Φετφατζίδης, Γκερέρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα