Σάββας Παντελίδης, έζησε το όνειρο μέσα από τον εφιάλτη

Η φύση του επαγγέλματος του ρεπόρτερ σου δίνει τη δυνατότητα να δεις και να παρατηρήσεις κάποια γεγονότα από μία απόσταση μικρότερη των 2-3 μέτρων από τον πάγκο μίας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Εκεί που «άρχοντας» είναι ο προπονητής. Εκεί που βλέπεις και ακούς την πραγματικότητα μίας ομάδας, ενός κόουτς, ενός ολόκληρου επιτελείου και των ποδοσφαιριστών που βρίσκονται στον πάγκο.

Εκεί μπορείς να αισθανθείς τι μπορεί να συμβεί σ’ ένα ματς. Πώς μπορεί να διαμορφωθεί η κατάσταση.

Μία πραγματικά ιδιαίτερη περίπτωση είναι αυτή του Έλληνα τεχνικού Σάββα Παντελίδη.
Ο πρώην,
πλέον, προπονητής του Αστέρα Τρίπολης, είναι κατά κοινή ομολογία, ένας από τους καλύτερους προπονητές του Ελληνικού Πρωταθλήματος. Δουλεύει μεθοδικά, με συγκεκριμένο τρόπο, διαβάζει εξαιρετικά τα παιχνίδια κατά την προετοιμασία τους, αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Είναι ήρεμος και σχεδόν ποτέ δεν «χάνει» τα αποδυτήρια.

Όμως η φετινή σεζόν στην Αρκαδία είχε κάτι από… paranormal activity. Ο Αστέρας, μία παραδοσιακά καλή ομάδα, μπαίνει στο Πρωτάθλημα με σκοπό και στόχο, να τερματίσει όσο πιο ψηλά γίνεται, αλλά να παίξει και καλό ποδόσφαιρο.

Η κλήρωση του Πρωταθλήματος όμως, έρχεται να προβληματίσει άπαντες καθώς καλούνται μέχρι την 7η αγωνιστική να παίξουν με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Άρη και Ατρόμητο. Ο Αστέρας εμφανίζεται σε όλα τα παιχνίδια άκρως ανταγωνιστικός. Αντί να προβληματιστεί, προβληματίζει και η δουλειά του Σάββα Παντελίδη φαίνεται στο χορτάρι.

Η ομάδα της Τρίπολης παίζει ποδόσφαιρο, δημιουργεί φάσεις μα… κάπου εδώ εμφανίζεται η καρφίτσα στο κουκλάκι. Σχεδόν σε όλα του τα ματς είτε τα χάνει, είτε ισοφαρίζεται στα τελευταία 10 λεπτά του αγώνα ή ακόμη και στις καθυστερήσεις τους. Χάνει γκολ με του τσουβάλι και ο αντίπαλος σκοράρει με.. μισή ευκαιρία. Σε δύο ματς ο αντίπαλος τερματοφύλακας αναδείχθηκε ως MVP του αγώνα.

Η ώρα της αλλαγής

Από το ματς με τον Ατρόμητο (ήττα 3-2 με γκολ του Κουλούρη στο 88ο λεπτό), υπήρχε στην ατμόσφαιρα η αίσθηση πως ο Παντελίδης είχε τάσεις φυγής, καθώς καταλάβαινε πως η ομάδα του για να καταφέρει να ορθοποδήσει ήθελε ένα ηλεκτροσόκ. Ήθελε μία αλλαγή που θα ταρακουνούσε τον Αστέρα.

Μετά το ματς στη Λαμία (ισοπαλία 0-0 με καλύτερο παίκτη του αγώνα τον τερματοφύλακα της Λαμίας Μελίσσα) ο Παντελίδης ήταν δεδομένο πως θα δήλωνε παραίτηση, όπως κι έγινε. Η παραίτηση έγινε δεκτή και οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν.

Το ηλεκτροσόκ για τον Αστέρα μάλλον δούλεψε, καθώς στην πρώτη εμφάνιση στην μετά Παντελίδη εποχή και στη νέα που ακούει στο όνομα Γιώργος Παράσχος ήρθε η νίκη χωρίς δράμα κόντρα στην ΑΕΛ.

Ο Άρης, οι «λάτιν» και η άμυνα

Δύο εβδομάδες περίπου πριν φύγει από τον Αστέρα, ο Παντελίδης, ήταν γνωστό πως στον Άρη, μετά την απομάκρυνση του Ερέρα, ήθελαν να τον φέρουν στο Κλεάνθης Βικελίδης.
Αυτό έγινε, μάλλον την καλύτερη χρονικά στιγμή. Ακριβώς στη διακοπή του Πρωταθλήματος για τις υποχρεώσεις της Εθνικής ομάδας.

Ο Άρης ανακοινώνει τον Παντελίδη κι εκείνος «πέφτει» με τα μούτρα στη δουλειά. Γνωρίζει το υλικό με το οποίο θα δώσει και πάλι εξετάσεις. Ομάδα με ταλέντο, παίκτες ποιοτικοί, με ικανότητες από τη μέση και μπροστά, όμως με σημαντική δυσκολία στην άμυνα.

Το πρώτο τεστ και το… δράμα επιστρέφει

Η ώρα για το πρώτο τεστ είχε έρθει. Τεστ δύσκολο, καθώς ο Άρης ταξιδεύει στο Ηράκλειο για να αντιμετωπίσει τον ΟΦΗ που «καίγεται» για τους 3 βαθμούς της νίκης.

«Ρεαλισμό» ψάχνει από τους παίκτες τους ο Παντελίδης και με την παρουσία στο αρχικό σχήμα ποδοσφαιριστών που έχουν παίξει στο Ελληνικό Πρωτάθλημα πιστεύει ότι θα τον βρει.
Ο Άρης δείχνει να έχει σχέδιο στα πρώτα λεπτά του αγώνα αλλά δεν μπορεί να βρει τον τρόπο να το κάνει πράξη. Υπάρχει φανερή… θολούρα στο τι μας έχει ζητήσει ο νέος προπονητής και πως θα το κάνουμε.

Μικρές εντολές από τον Παντελίδη, με ήρεμο τρόπο. Χωρίς φωνές και εντάσεις, θέλει να αποβάλει την πίεση από τους παίκτες του και με τις φωνές μάλλον το αντίθετο θα έκανε.
«Παίξτε ήρεμα, δώστε πλάτος στο παιχνίδι σας», φωνάζει και ζητά από τον ποιοτικότατο Ματέο Γκαρσία να παίξει στο ένας εναντίον ενός στην δεξιά πλευρά της πτέρυγας. Τονώνει την αυτοπεποίθηση του παίκτη του και περιμένει από εκείνον να δείξει αυτό που μπορεί.

Πότε γονατίζει και κοιτά αμίλητος και πότε όρθιος μιλά στους συνεργάτες του. Πάντα με ηρεμία. Διορθώσεις ξανά, αυτή τη φορά στους αμυντικούς του. Ο Βαλεριάνος που αγωνίζεται ως αριστερό μπακ, έχει την κακή συνήθεια να πηγαίνει πολύ κοντά στον τερματοφύλακα Κουέστα χαλώντας του έτσι την πρώτη πάσα. Η οδηγία ξεκάθαρη. «Πήγαινε στη γραμμή, δέσ’ του χώρο να παίξει, μην κλείνεσαι» και στον Κουέστα να μην βιάζεται να πασάρει. Η ώρα περνά και η πίεση ανεβαίνει. Ο Άρης θέλει γκολ κι αυτό δεν έρχεται. Ο ΟΦΗ θέλει να παίξει το δικό του παιχνίδι, έχει σταματήσει τον Μπάσα που είναι σημαντικός στην ανάπτυξη του Άρη και οι κιτρινόμαυροι δεν έχουν λύση.

Έρχεται η σειρά του Σιώπη να ακούσει οδηγίες. «Παίξε πιο κοντά με τον Μπάσα για να τον βοηθήσεις να βγάλει από πάνω του την πίεση των αμυντικών του ΟΦΗ», αυτό γίνεται και όντως ο Μπάσα βρίσκει για πρώτη φορά χώρο και ο Άρης πατά περιοχή και προβληματίζει τον Στρέζο που αντιδρά σωστά σε σουτ του Γκάμα.

Το ημίχρονο φεύγει χωρίς ο Άρης να έχει παίξει καλά και χωρίς να έχει δείξει καλά στοιχεία.
«Δεν πρέπει να κάνετε κάτι άλλο εκτός από το να βγάλετε στο χορτάρι τον εαυτό σας, μπείτε και δείξτε όσα μπορείτε να κάνετε» αποκαλύπτει στην κάμερα των καναλιών Novasports πως τους είπε.

Ο Άρης βγαίνει αλλαγμένος. Πατάει καλύτερα, παίρνει μέτρα στο γήπεδο και δείχνει πως ως δια μαγείας έχει βγάλει… έναν τόνο πίεσης από πάνω του.

Βλέποντας τον Σάββα Παντελίδη στον πάγκο αισθανόσουν πως είναι απόλυτα σίγουρος για την ομάδα του. Πως το γκολ θα ερχόταν, ο Άρης θα κέρδιζε και το ντεμπούτο θα ήταν ιδανικό. Ο Άρης πιέζει, δεν κάνει μεγάλη φάση, αλλά βγάζει ένταση στο παιχνίδι του.

Η επιλογή Γιουνές και... κατάρα που έσπασε

Ο Παντελίδης κάνει νόημα στον Γιουνές να ετοιμαστεί για να μπει. Όταν εκείνος είναι έτοιμος, παίρνει τις τελευταίες οδηγίες από τον προπονητή και μπαίνει στο ματς.

Μπαίνει αποφασισμένος. Στα πρώτα δευτερόλεπτα της παρουσίας του στον αγωνιστικό χώρο ο Άρης έχει κερδίσει φάουλ σε πολύ καλό σημείο.

Ο Γιουνές είναι ξεκάθαρος πως δεν θα εκτελέσει κανείς άλλος το φάουλ αυτό παρά μόνο ο ίδιος. Ο Παντελίδης δίνει εντολή από τον πάγκο να φύγει ο Ματέο Γκαρσία από δίπλα του, καθώς και ο Μπρούνο Γκάμα. Ο Γιουνές εκτελεί και… ο Αστέρας Τρίπολης εμφανίζεται σαν εφιάλτης πάνω από το Θ. Βαρδινογιάννης. Η μπάλα χτυπάει στο δοκάρι.

Διορθωτική κίνηση και πάλι, μπαίνει ο Ματίγια για να δώσει ταχύτητα και κυρίως περισσότερη επιθετική λογική στο παιχνίδι του Άρη και την ίδια ώρα εντολή στον Σιώπη να μείνει πιο πίσω.
Ο Ματέο Γκαρσία κάνει λίγα λεπτά μετά, εξαιρετική ατομική προσπάθεια, πάει στο ένας εναντίον… πολλών, σουτάρει αλλά και πάλι το δοκάρι και τα ακροδάχτυλα του Στρέζου κρατούν τον Άρη μακριά από το γκολ.

Στον πάγκο, άλλοι βρίζουν Θεούς και Δαίμονες, άλλοι φωνάζουν πως δεν πιστεύουν αυτό που βλέπουν, άλλοι πετούν μπουκάλια στο χορτάρι και μόνο ένας παραμένει ήρεμος, ο Σάββας Παντελίδης.

«Ήρεμα, θα έρθει (το γκολ), μην χάνεται το μυαλό σας, θα έρθει», τους φωνάζει.
Ο ΟΦΗ ψάχνει μία αντεπίθεση, μία φάση, αυτή τη μία που θα του δώσει προβάδισμα στο σκορ κι αυτό γίνεται στο 75ο λεπτό.

Ο Σασί που λίγο πριν έχει μπει στο ματς, πιάνει αμαρκάριστος την κεφαλιά και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Κουέστα. Τζάμπα φώναζε ο Παντελίδης στους παίκτες του πως έχουν λάθος θέσεις. Εκείνος το είχε δει να έρχεται, όχι και οι παίκτες του.

Είναι η πρώτη φορά που σχηματίζεται ένα αμήχανο χαμόγελο στο πρόσωπό του. Είναι σαν να λέει «όχι πάλι», σαν να λέει «δε μπορεί να ζήσω ξανά τα ίδια».

Ο ΟΦΗ είναι μπροστά στο σκορ όταν ο Άρης έχει ήδη δύο"γεμάτα" δοκάρια και μένουν 15 λεπτά. «Έχουμε χρόνο, μπορούμε, πάμε, πάμε» τα λόγια του προς τους παίκτες του, τα ίδια που λέει και Σιώπης.

Ο Άρης στα μέχρι το ματς της Κρήτης παιχνίδια του, όταν δεχόταν γκολ κατέρρεε. Ανάσα και πάλι φωνές για να πάρουν τα πάνω τους, από τον Παντελίδη. Δύο – τρία λεπτά χάους κατακλύζει τον τρόπο παιχνιδιού του Άρη. Αυτό το 3λπετο φεύγει χωρίς περαιτέρω προβλήματα και ο Άρης δείχνει να συγκεντρώνεται και πάλι στον στόχο του. Η μπάλα βρίσκεται και πάλι στο χορτάρι και η κυκλοφορία είναι ξανά βάση λογικής. Η διακοπή για τον τραυματισμό του Βουό δουλεύει υπέρ του Άρη και η πίεση φέρνει αποτέλεσμα.
Κόρνερ στο πρώτο από τα 7 λεπτά των καθυστερήσεων. Η μπάλα «ταξιδεύει» προς το κεφάλι του Γιουνές, εκείνος βγαίνε νικητής από τα μαρκαρίσματα όμως η μπάλα πριν πάει στα δίχτυα, βρίσκει και στα δύο δοκάρια, επιστρέφει στον φορ του Άρη για να την στείλει στη γωνία του Στρέζου. Η…κατάρα μοιάζει να «ψυχορραγεί».

Ο Άρης και ο Παντελίδης είναι ένα βήμα από την επική ανατροπή. Ο εφιάλτης των χαμένων ματς ως προπονητής του Αστέρα έδειχνε να εξαφανίζεται. Ο ίδιος φωνάζει και κουνάει τα χέρια του, «πάρτε μπάλα και ανεβείτε, μπορούμε και δεύτερο, τα έχουν χάσει», φωνάζει και οι παίκτες του κάνουν ακριβώς αυτό. Θέλουν μόλις 78 δευτερόλεπτα για να σκοράρουν και δεύτερο γκολ, με την κατάρα να κάνει την τελευταία της προσπάθεια να επιβάλει το νόμο της, όμως δεν μπορεί, σβήνει, εξαφανίζεται, όταν από το κεφάλι του Γιουνές η μπάλα πάει και πάλι στο δοκάρι αλλά καταλήγει στα δίχτυα του ΟΦΗ για να ολοκληρωθεί μία τεράστια ανατροπή. Ο Παντελίδης χειροκροτεί, αλλά την ίδια ώρα φωνάζει πως πρέπει να προσέξουν μέχρι να λήξει ο αγώνας, ξέρει αυτός.

Ο Τζήλος βάζει την σφυρίχτρα στο στόμα και δίνει τέλος στο παιχνίδι. Είναι η πρώτη φορά που ο Παντελίδης ξεσπά. Πανηγυρίζει έντονα με τους συνεργάτες του και με τους παίκτες του. Έχει καταφέρει να «σπάσει» την κατάρα, έχει πάρει ένα τεράστιο διπλό και με καθαρό μυαλό και ήρεμα αποδυτήρια ετοιμάζεται για την επόμενη μάχη του πολέμου, αυτή κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Keywords
παντελιδης, ονειρο, σαββας, συγκεκριμένο, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ολυμπιακος, γκολ, mvp, κουλουρης, λαμια, εμφάνιση, νέα, δραμα, αελ, αρης, τεστ, ηρακλειο, οφη, λύση, novasports, κρητη, φορ, κινηση στους δρομους, παναθηναικος, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, μιλα, κληρωση, αελ, βημα, γωνια, δουλεια, κοντρα, οφη, παιχνιδια, πιεση, τεστ, ωρα, mvp, novasports, αμυνα, αρκαδια, ατμοσφαιρα, αυτοπεποιθηση, βγαινει, εβδομαδες, βρισκεται, γκολ, γεγονοτα, γινεται, γηπεδο, δαιμονες, δεδομενο, δευτερο, δυνατοτητα, δειχνει, διχτυα, δοκαρι, δωσει, διπλο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εμφάνιση, εξετασεις, εποχη, ερχεται, εφιαλτης, ζητα, ιδια, ηρεμια, ημιχρονο, ηρεμα, κινηση, λαθος, λύση, λογια, μακρια, μπορεις, μπορειτε, μπρουνο, ρεπορτερ, μυαλο, νικη, νοημα, ομαδα, παντα, ολα τα παιχνιδια, ονομα, παμε, ποδοσφαιρο, προβληματα, σασι, σεζον, σιγουρος, συγκεκριμένο, σειρα, σιωπη, στομα, σφυριχτρα, σχεδιο, τζηλος, τρια, φαουλ, φυση, φορ, φορα, χαμογελο, χρονικα, αγωνας, ιδανικο, μεινει, μοιαζει, μπροστα, παιχνιδι, θεσεις, υλικο, χερια
Τυχαία Θέματα