Σαρωτικές αλλαγές στο Τσάμπιονς Λιγκ

Μεγάλες αλλαγές σκέφτεται η ΟΥΕΦΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ το 2024.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που επικαλείται επίσημα έγγραφα, ανάμεσα στις διαφοροποιήσεις που συζητούνται, είναι ο διαχωρισμός των 32 ομάδων που θα συμμετέχουν σε ομίλους των οκτώ που θα ξεκινούν τον Αύγουστο, με τους συλλόγους που θα συμμετέχουν να έχουν εγγυημένα 14 αγώνες.

Οι δύο πρώτες κάθε ομίλου θα προκρίνονται στην
φάση των «16» και από εκεί και πέρα η διοργάνωση θα συνεχίζεται όπως διεξάγεται μέχρι σήμερα, με νοκ - άουτ αγώνες μέχρι τον τελικό.

Όπως αναφέρονται στα έγγραφα, τέσσερις ομάδες θα «υποβιβάζονται» κάθε χρόνο στο Γιουρόπα Λιγκ, οι τέσσερις ημιφιναλίστ του οποίου αντίστοιχα θα προβιβάζονται στη μεγάλη διοργάνωση. Μόλις τέσσερις θέσεις θα είναι διαθέσιμες μέσω προκριματικών, με τις υπόλοιπες 24 που θα συμμετέχουν στους ομίλους της σεζόν 2024-25 να έχουν εγγυημένη συμμετοχή στην επόμενη διοργάνωση. Τα κριτήρια επιλογής για τις 24 ομάδες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Το σχέδιο προωθεί η European Club Association (ECA) και φέρεται να βρίσκει την αντίσταση από τις ευρωπαϊκές λίγκες, οι οποίες θεωρούν ότι οι αλλαγές θα υποβαθμίσουν τα εθνικά πρωταθλήματα και θα μεγαλώσουν την «ψαλίδα» ανάμεσα στους πλούσιους συλλόγους και τους υπόλοιπους.

Ανάμεσα σε άλλες προτάσεις που συζητούνται είναι η καθιέρωση και τρίτης διοργάνωσης, του Europa League 2 από το 2021-22, με την συμμετοχή 32 ομάδων σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων, με προβιβασμό στο Γιουρόπα Λιγκ για τις κορυφαίες ομάδες του θεσμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα