“Σαρωτικές” αλλαγές στο πρωτάθλημα! Αναδιάρθρωση και 12 ομάδες από το 2024! Όσα πρέπει να ξέρετε στο novasports.gr!

Σημαντικές αλλαγές αποφάσισε να κάνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στο ποδόσφαιρο γυναικών, καθώς πέρα από τον ενιαίο όμιλο που θα υπάρξει από τη νέα σεζόν στην Α Εθνική, θα γίνει αναδιάρθρωση της κορυφαίας κατηγορίας και αλλαγή του format τόσο στην Α όσο και στη Β κατηγορία.

Το novasports.gr

έχει το ρεπορτάζ και σας παρουσιάζει όσα πρέπει να ξέρετε για τη νέα “μορφή” του ποδοσφαίρου γυναικών στη χώρα μας.

Πρωτάθλημα 12 ομάδων από το 2024 και αδειοδότηση

Στη μείωση των ομάδων της Α Εθνικής προχώρησε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ και το νέο format θα εφαρμοστεί από τη σεζόν 2024-25. Παράλληλα θα ισχύσει και διαδικασία αδειοδότησης των ομάδων, η οποία θα γνωστοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα μέσω του Κανονισμού Αδειοδότησης Γυναικών.

Η μείωση των συμμετεχούσων ομάδων στην Α Εθνική θα φέρει – μοιραία – και το μεγαλύτερο αριθμό των συλλόγων που θα υποβιβασθούν! Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν, οι πέντε ομάδες που θα καταλάβουν τις τελευταίες θέσεις, θα… αποχαιρετήσουν την Α Εθνική στο τέλος της φετινής σεζόν, ενώ θα προβιβαστούν τρεις ομάδες από τη Β Εθνική.

Η πρώτη σέντρα του νέου πρωταθλήματος της Α Εθνικής θα γίνει την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή επτά Ελληνίδων ποδοσφαιριστριών, ενώ επιτρέπεται η συμμετοχή εως τεσσάρων ξένων παικτριών και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός στις άνω των 12 ετών αθλήτριες που έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται.

Το πρωτάθλημα της Α Εθνικής δεν θα έχει πλέι οφ και πλέι άουτ και η πρωταθλήτρια ομάδα θα αναδειχθεί αυτή που θα καταλάβει την πρώτη θέση στο φινάλε της σεζόν.

“Βάρος” και στα τμήματα υποδομών

Άλλη μια σημαντική αλλαγή στο ποδόσφαιρο γυναικών αφορά την υποχρέωση των ομάδων της Α Εθνικής να διατηρούν τμήμα υποδομών. Οι ομάδες υποδομών που θα συσταθούν, θα είναι Κ17 (γεννημένες από το 2007 και μετά) και θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ Εθνικής, όπου δεν θα έχουν δικαίωμα ανόδου.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι μια ομάδα πρέπει να διατηρεί πλέον δύο τμήματα υποδομών, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει άδεια Champions League.

Tι ισχύει με τη Β Εθνική

Το πρωτάθλημα της Β Εθνικής θα αρχίσει είτε στις 15, είτε στις 22 Οκτωβρίου και θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 39 ομάδων, οι οποίες θα διαχωριστούν σε τέσσερις ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Αναφορικά με τη συμμετοχή των παικτριών, μια ομάδα είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί επτά Ελληνίδες σε όλη τη διάρκεια του αγώνα και τέσσερις ξένες.

Η αλλαγή που είναι σημαντική στη Β Εθνική, αφορά τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος, καθώς θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, οι ομάδες θα αγωνιστούν στον όμιλο τους και στη Β φάση θα διεξαχθεί ένα μίνι πρωτάθλημα ενός ομίλου και σε ένα γύρο, μεταξύ των τεσσάρων ομάδων που θα έχουν καταλάβουν την πρώτη θέση στον όμιλο τους.

Στο μίνι πρωτάθλημα θα αναδειχθούν οι τρεις ομάδες (σύμφωνα με τη βαθμολογία), οι οποίες θα κερδίσουν την άνοδο για την Α Εθνική. Παράλληλα θα υπάρξει μια πρωταθλήτρια ομάδα στη Β Εθνική σε αντίθεση με τις… τέσσερις που ήταν μέχρι πέρυσι!

Στην Γ Εθνική θα υποβιβαστούν οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις σε κάθε ένα από τους τέσσερις ομίλους (συνολικά οκτώ ομάδες).

Keywords
Τυχαία Θέματα