Σαν σήμερα: Το ρεκόρ που κρατά 30 χρόνια!

Στις 7 Αυγούστου 1995, ο Τζόναθαν Έντουαρντς έκανε κάτι που έμοιαζε αδύνατο.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ, ο Βρετανός άλτης σημείωσε άλμα στα 18,29 μέτρα στο τριπλούν, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ και δημιουργώντας ένα νέο, που 30 χρόνια μετά παραμένει άθικτο!

Αυτό που προκαλεί ίσως ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι μέσα στον ίδιο αγώνα είχε ήδη γίνει ο πρώτος άνθρωπος που πέρασε τα 18 μέτρα υπό νόμιμες συνθήκες ανέμου, με άλμα στα 18,16 μ. στην πρώτη του προσπάθεια. Στη δεύτερη, προσγειώθηκε στα 18,29 μ., γράφοντας ιστορία σε μια από τις κορυφαίες εμφανίσεις

στην ιστορία του στίβου.

Από τότε, παρά την πρόοδο στην επιστήμη του αθλητισμού, την τεχνολογία, τη διατροφή και την προπόνηση, κανείς δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει την επίδοσή του.

Ο ίδιος ο Έντουαρντς δηλώνει περήφανος αλλά και προβληματισμένος στο ΒΒC: «Δεν είναι καλό σημάδι για το άθλημα όταν ένα ρεκόρ αντέχει 30 χρόνια».

Η πλησιέστερη προσπάθεια στο άλμα του Έντουαρντς, ήρθε το 2015, όταν ο Κρίστιαν Τέιλορ έφτασε τα 18,21 μ., αλλά έκτοτε κανείς δεν έχει πλησιάσει πραγματικά. Όπως δηλώνει και ο τότε αντίπαλος του Έντουαρντς, Ζερόμ Ρομέν: «Ο Τζόναθαν μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Δεν είναι εύκολο κατόρθωμα να σπάσει αυτό το ρεκόρ, σας το λέω…».

Τα πέντε μακροβιότερα παγκόσμια ρεκόρ ανδρών στον στίβοΑγώνισμαΡεκόρΑθλητής/ομάδαΗμερομηνίαΣφυροβολία86,74μ.Γιούρι Σέντιχ30 Αυγούστου 1986Άλμα εις μήκος8,95μ.Μάικ Πάουελ30 Αυγούστου 1991Άλμα εις ύψος2,45μ.Χαβιέρ Σοτομαγιόρ27 Ιουλίου 19934×400μ σκυταλοδρομία2:54.29ΗΠΑ22 Αυγούστου 1993Τριπλούν18,29μ.Τζόναθαν Έντουαρντς7 Αυγούστου 1995
Keywords
Τυχαία Θέματα