Σαν σήμερα: Η μέρα που ο Πιτ Σάμπρας έγραψε ιστορία (vids)

Την Κυριακή (12/09) θα διεξαχθεί ο τελικός του US Open στο μονό των Ανδρών, όμως σαν σήμερα το 1990 ο Πιτ Σάμπρας έγραψε ιστορία στη Νέα Υόρκη.

Ο απίστευτος αυτός Αμερικανός, ο οποίος πλέον «50άρης» (από τις 12 Αυγούστου), έγινε ο νεότερος τενίστας που κατακτά το εν λόγω Grand Slam.

Ήταν μόλις 19 ετών και 28 ημερών και ουσιαστικά έτσι «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό.

Για να καταφέρει να φτάσει στον τελικό, το νούμερο 12 του ταμπλό χρειάστηκε μερικές αλησμόνητες νίκες. Στον τέταρτο γύρο έχασε το πρώτο σετ του, αλλά κατάφερε να υπερκεράσει το εμπόδιο του Αυστριακού, Τόμας Μούστερ, ο οποίος ήταν το 6 του κόσμου τότε και μετέπειτα (το 1996) έφτασε μέχρι την κορυφή της κατάταξης.

Το έργο του έγινε ακόμα πιο δύσκολο στα προημιτελικά. Αυτή ήταν η πρώτη του φορά στην «8άδα» κάποιου Grand Slam και απέναντι του ήταν ο «μπαρουτοκαπνισμένος» σε τέτοια παιχνίδια, Ιβάν Λεντλ, ο οποίος είχε φτάσει σε 8 συνεχόμενους τελικούς US Open (είχε κατακτήσει τρία τρόπαια)! Ο Σάμπρας τα κατάφερε μετά από μυθικό παιχνίδι που πήγε ως το τέλος του δρόμου. Το νούμερο τρία του κόσμου δεν τα παράτησε όταν βρέθηκε πίσω με δύο σετ (6-4, 7-6) και ισοφάρισε σε 2-2 (3-6, 4-6). Όμως ο 19χρόνος χαμογέλασε τελευταίος, παίρνοντας κόντρα σε όλα τα προγνωστικά τη νίκη με 6-2 στο πέμπτο και τελευταίο σετ.

Στα ημιτελικά, τέθηκε αντιμέτωπος με έναν θρύλο του τένις. Ο λόγος για τον Τζο ΜακΕνρό, ο οποίος ήταν στα τελειώματα της καριέρας του (σταμάτησε το 1994). Ο Σάμπρας ήταν εξαιρετικός, δεν άφησε περιθώρια στο συμπατριώτη του και πανηγύρισε τη πρόκριση στον τελικό με 3-1 σετ (6-2, 6-4, 3-6, 6-3).

Και κάπως έτσι έφτασε η μεγάλη ημέρα της 9ης Σεπτεμβρίου, με το τελευταίο «εμπόδιο» να είναι στα… χαρτιά απροσπέλαστο. Μόνο σε αυτά όμως, γιατί το «άστρο» του μεγάλου Σάμπρας έλαμψε στον ουρανό της Νέας Υόρκης. 3-0 σετ (6-4, 6-3, 6-2) με μία από τις πιο αψεγάδιαστες εμφανίσεις όλων των εποχών και ο πρώτος τίτλος Major ήταν γεγονός. Ακολούθησαν άλλοι 13…

Keywords
Τυχαία Θέματα