Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Κρόιφ

Εβδομήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη γέννηση του Γιόχαν Κρόιφ. Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 25 Απριλίου 1947, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» γεννήθηκε στο Άμστερνταμ.

Προσωπικότητα με μεγάλη ευφυΐα, ο Γιόχαν Κρόιφ θεωρείται και σίγουρα όχι άδικα ούτε τυχαία, ως ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στην Ιστορία.

Είναι όμως κυρίως, αυτός που άλλαξε το ποδόσφαιρο βαθύτερα και πιο ριζικά. Ονομάστηκε «προφήτης του γκολ», αλλά και «λευκός Πελέ», έχει συνδέσει αναπόσπαστα τη ζωή του και την εικόνα του με δύο ομάδες, τον Άγιαξ,
την πρωταρχική του αγάπη και τη Μπαρτσελόνα.

Σίγουρα, όπως υποστηρίζει στην αναφορά του το tuttomercatoweb, για να μιλήσει για την καριέρα του, την ιστορία του, την αξία του, ένα βιβλίο δεν θα ήταν αρκετό.

Το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο» (totaal voetbal), που τέθηκε σε εφαρμογή με τον Άγιαξ πρώτα και στη συνέχεια από την Ολλανδία του, προσφέρεται για να καταλάβει κάποιος την ουσία του.

Με τον Άγιαξ έπαιξε από παιδί μέχρι το 1973, σημειώνοντας 190 γκολ σε 239 εμφανίσεις. Εντάχθηκε στην Μπαρτσελόνα, με το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής των δύο εκατ. δολαρίων και όταν αργότερα ο σύλλογος της Καταλονίας του επέτρεψε να συνεχίσει την καριέρα του προπονητή, πανηγύρισε μαζί του τον πρώτο τίτλο στην La Liga, μετά σχεδόν 15 χρόνια, το 1974.

Μετά από πέντε χρόνια ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, επέλεξε να ζήσει την εμπειρία στην Αμερική. Πρώτα με τους Αζτέκους του Λος Άντζελες, στη συνέχεια τους Ντίπλομανς της Ουάσινγκτον Το 80-81 έπαιξε στη Λεβάντε, πριν επιστρέψει στον Αγιαξ και τελειώσει την καριέρα του στη Φέγενορντ.

Στη συνέχεια, ως προπονητής, οδήγησε τον Άγιαξ από το 1985 στο 1988 και την Μπαρτσελόνα από το 1988 έως το 1996.

Η καριέρα του ήταν γεμάτη από επιτυχίες, προσωπικές και με συλλόγους, αλλά κυρίως ήταν ο πρόγονος της ιδέας του σημερινού «tiki-taka». Επικεντρώθηκε στην κατοχή της μπάλας και την ταχύτητα, και με τη συμμετοχή όλων των μελών της ομάδας και στην επίθεση και στην άμυνα.

Αναδείχθηκε ως ένας από τους μεγάλους του κόσμου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν βοήθησε τον Άγιαξ να κατακτήσει τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα στη σειρά 1971-73, και αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στην Ευρώπη το 1971, 1973 και 1974.

Ήταν επίσης ένας βασικός παράγοντας στη μεγάλη ολλανδική ομάδα που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974, όταν όλος ο κόσμος τον είδε να εκτελεί την διάσημη «στροφή Κρόιφ», όπου προσπαθεί να ξεγελάσει έναν αμυντικό.

Συνολικά ως παίκτης κέρδισε εννέα πρωταθλήματα Ολλανδίας, έξι Κύπελλα Ολλανδίας, ένα ισπανικό πρωτάθλημα, ένα Ισπανικό Κύπελλο, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Σούπερ Κύπελλο UEFA, ένα Διηπειρωτικό και τρεις «Χρυσές Μπάλες». Ως προπονητής: Δύο Κύπελλα Ολλανδίας, ένα Κύπελλο Ισπανίας, τέσσερα Πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία ισπανικά Σούπερ Κύπελλα, δύο Κύπελλα Κυπελλούχων, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών και ένα Super Cup UEFA.

Ο αριθμός του, 14, αποσύρθηκε από τον Άγιαξ την ημέρα του θανάτου του στις 24 Μαρτίου 2016. Το Νοέμβριο του 2015, ο Κρόιφ, που ήταν βαρύς καπνιστής, και είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καρδιάς το 1991, είχε ανακοινώσει στον κόσμο: Ναι, έχω καρκίνο. Στην αρχή είναι κάτι που σε αφήνει έκπληκτο, αλλά είναι γεγονός, και πρέπει να το αντιμετωπίσω με όλη την ηρεμία και τη δύναμη που έχω».

Πηγή: ΑΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα