Σαν Σήμερα 3 Μαΐου: «Έφυγε» ο Θανάσης Βέγγος, το αεροπορικό δυστύχημα στη Μαύρη Θάλασσα και ο Μακιαβέλι

Σαν σήμερα, 3 Μαΐου, αναπολούμε την απώλεια του αγαπημένου Έλληνα κωμικού Θανάση Βέγγου, που “έφυγε” το 2011, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον κινηματογράφο και το θέατρο. Την ίδια ημέρα, αναλογιζόμαστε το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, τιμούμε τη μνήμη

του Νικολό Μακιαβέλι, του Φλωρεντινού διπλωμάτη και συγγραφέα που γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1469.

«Έφυγε» ο Θανάσης Βέγγος

Στις 3 Μαΐου 2011, ο ελληνικός κινηματογράφος και θέατρο έχασαν έναν από τους πιο αγαπητούς τους εκπροσώπους, τον Θανάση Βέγγο. Γεννημένος τον Μάιο του 1927, ο Βέγγος ξεκίνησε να εργάζεται από νεαρή ηλικία για να βοηθήσει την οικογένειά του και διανύοντας μια πορεία γεμάτη προκλήσεις και επιτυχίες, κατέκτησε την αγάπη και τον σεβασμό του κοινού. Η ζωή του σημαδεύτηκε από την εξορία στη Μακρόνησο κατά την περίοδο του Εμφυλίου, όπου γνώρισε τον Νίκο Κούνδουρο, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην καριέρα του.

Ο Βέγγος έγινε γνωστός για τους ρόλους του ως ο αεικίνητος άνθρωπος, ο λαϊκός ήρωας που προσπαθεί να επιβιώσει με αξιοπρέπεια, και οι φράσεις του όπως «Καλέ μου άνθρωπε» έχουν μείνει στην ιστορία. Το 1971, η ταινία του «Τι έκανες στον πόλεμο, Θανάση;» έλαβε τα βραβεία κριτικών και κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ ο ίδιος τιμήθηκε με το βραβείο Α’ Αντρικού Ρόλου. Η κληρονομιά του Θανάση Βέγγου παραμένει ζωντανή, καθώς οι ερμηνείες του συνεχίζουν να εμπνέουν και να διασκεδάζουν γενιές θεατών.

Τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στη Μαύρη Θάλασσα

Στις 3 Μαΐου 2006, ένα αεροσκάφος Airbus A320 της αρμενικής εταιρείας Armavia, με αριθμό πτήσης RNV967 από το Ερεβάν της Αρμενίας προς το Σότσι της Ρωσίας, βρέθηκε αντιμέτωπο με τραγική κατάληξη. Κατά τη διάρκεια της νυχτερινής προσέγγισης στον προορισμό του και υπό συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, το αεροσκάφος διατάχθηκε να διακόψει την προσέγγιση λόγω χειροτέρευσης των καιρικών συνθηκών. Δυστυχώς, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την απαιτούμενη διαδικασία αποφυγής σύγκρουσης και συνετρίβη στη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο και των 113 επιβαινόντων.

Η έρευνα που διεξήχθη από τη Διακρατική Επιτροπή Αεροπορικών Επιτροπών (MAK) αποκάλυψε σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες και τις αιτίες του δυστυχήματος. Αυτό το γεγονός σημάδεψε βαθιά την αεροπορική κοινότητα και έθεσε σε κίνηση μια σειρά από αλλαγές στις διαδικασίες ασφαλείας και στην εκπαίδευση των πιλότων, με σκοπό την πρόληψη παρόμοιων τραγωδιών στο μέλλον.

Ο Ηγεμόνας!

Στις 3 Μαΐου 1469, ο κόσμος υποδέχτηκε έναν από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές της Ρενεσάνσας, τον Νικολό Μακιαβέλι. Γεννημένος στη Φλωρεντία, μια πόλη που ανθούσε στα πνευματικά και καλλιτεχνικά επιτεύγματα, ο Μακιαβέλι έγινε γνωστός για τα πολιτικά του γραπτά και την ανεξίτηλη επίδραση στην πολιτική θεωρία.

Το πιο διάσημο έργο του, “Ο Ηγεμόνας”, εξετάζει την πολιτική εξουσία και την ηγεσία μέσα από μια ρεαλιστική προοπτική, προτείνοντας ότι τα τέλη δικαιολογούν τα μέσα. Η κληρονομιά του Μακιαβέλι είναι τόσο βαθιά ριζωμένη στην πολιτική σκέψη που ο όρος “μακιαβελισμός” έχει γίνει συνώνυμος με την αδίστακτη και υπολογιστική διακυβέρνηση. Παρά τις αμφιλεγόμενες απόψεις για τις ιδέες του, η συνεισφορά του Μακιαβέλι στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία παραμένει αδιαμφισβήτητη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαν Σήμερα 3 Μαΐου, Έφυγε, Θανάσης Βέγγος, Μαύρη Θάλασσα, Μακιαβέλι,san simera 3 maΐou, efyge, thanasis vengos, mavri thalassa, makiaveli