Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη στις τράπεζες: “Στηρίξτε τους ευάλωτους δανειολήπτες, όπως στηριχθήκατε και εσείς στο παρελθόν”

Το μπρα ντε φερ κυβέρνησης-τραπεζών θα έχει και… δεύτερο γύρο. Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση που έγινε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν ήταν τυχαία και το μήνυμά του ήταν σαφές: “Είχατε μία χρονιά κερδοφόρα, τώρα ήρθε η ώρα να στηρίξετε τους ευάλωτους δανειολήπτες, όπως στηριχθήκατε και εσείς στο παρελθόν”.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο χειρισμού του θέματος των επιτοκίων από τις τράπεζες,

οι οποίες κατέθεσαν μία πρόταση που χαρακτηρίζεται πολύ “λίγη” σε σχέση με τα κέρδη τους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πιέσει κοινωνικά και πολιτικά τις τράπεζες, ώστε να αναγκαστούν να προβούν σε μία πιο “δελεαστική” πρόταση για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών, αντί της πρότασης που υπέβαλλαν για επιδότηση του 50% του επιτοκίου για 20.000 έως 30.000 δανειολήπτες.

Μέχρι ώρας στην κυβέρνηση δεν συζητούν για την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες, καθώς μία τέτοια κίνηση, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, θα “σκόνταφτε” στην ΕΚΤ. Ωστόσο, ο κίνδυνος εάν δεν υπάρξει μία ρύθμιση, είναι η δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, γεγονός που απεύχονται και οι ίδιες οι τράπεζες.

Στην κυβέρνηση θέλουν το εύρος των δανειοληπτών που μπορούν να βοηθηθούν να αυξηθεί, αγγίζοντας περί τις 70.000, αναγνωρίζοντας ότι το κόστος ζωής παραμένει ακριβό παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει. Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, τα επιτόκια των καταθέσεων το ίδιο, τα τρόφιμα σε ψηλές τιμές.

Και την ίδια ώρα, η χώρα μπαίνει σε μία προεκλογική χρονιά, με την ακρίβεια να παραμένει -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Πρόβλημα που φθείρει την κυβέρνηση, ακόμη και αν οι πολίτες φαίνεται ότι κατανοούν ότι ένα μεγάλο μέρος της ακρίβειας οφείλεται στις συνέπειες του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, είναι να σταματήσουν οι τράπεζες να βλέπουν το ζήτημα με τα γυαλιά του τραπεζίτη, αλλά με τα μάτια της κοινωνίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους δανειολήπτες
Και αυτό θα προσπαθήσουν να επιτύχουν, βήμα-βήμα όπως λένε στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Την ίδια ώρα, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη Ανδρουλάκη, οι οποίοι ζήτησαν έκτακτο φόρο εδώ και τώρα για τις τράπεζες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ισπανία, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε εκεί, αφού η ΕΚΤ διατύπωσε σαφείς ενστάσεις για το θέμα. Προσθέτουν μάλιστα ότι η Ισπανία έχει έκθεση σε κόκκινα δάνεια 3% ενώ η Ελλάδα 8%.

Η κυβέρνηση, επιπλέον, έχει ξεκαθαρίσει ότι η όποια λύση για τους δανειολήπτες δεν θα έχει συμμετοχή του κράτους, καθώς ο προυπολογισμός δεν το αντέχει, ενώ τα κονδύλια που έχουν “δεσμευθεί”, ύψους ενός δισ. ευρώ, θα διοχετευθούν σε έκτακτες ανάγκες που θα προκύψουν μέσα στο 2023.

Στόχος είναι οι τράπεζες να φέρουν ρυθμίσεις στο βαθμό που δεν θα θεωρηθεί ως αναδιάρθρωση. Ο Χρήστος Σταϊκούρας πάντως στην πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση που είχε που είχε με τους τραπεζίτες προχθές το βράδυ, ζήτησε εκτός από νέες προτάσεις για την στήριξη των δανειοληπτών και:

Προτάσεις για αύξηση των εγκρίσεων για αιτήσεις εξωδικαστικού.Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων.Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα