Ρωσία: Σε “χειμερία νάρκη” η ποδοσφαιρική… “Αρκούδα” – Ο 37χρονος Νομπόα και τα αστέρια που… ξέμειναν

Ζυγώνει η “μαύρη” επέτειος της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο είναι και το διάστημα της ποδοσφαιρικής απομόνωσης της ποδοσφαιρικής “Αρκούδας” από την Ευρώπη.

Kοντά δώδεκα μήνες η Ρωσία έχει “κλειστά” τα ποδοσφαιρικά της σύνορα και βιώνει μια περίοδο εσωστρέφειας. Kι όμως οι Ρώσοι συνεχίζουν να ζουν σε ένα… παράλληλο σύμπαν, αναζητούν μέσω αλλαγής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μια “φόρμουλα” για να επανέλθουν στις διεθνείς διοργανώσεις και το πρωτάθλημα τους – ακόμα

και αν έχει χάσει τη “λάμψη” του παρελθόντος – παραμένει δυνατό και ανταγωνιστικό.

Βέβαια οι σύλλογοι έχουν επηρεαστεί οικονομικά από τις διεθνείς κυρώσεις στη χώρα, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σταμάτησαν να κυλούν σαν ορμητικό ποτάμι στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο και οι ρωσικές ομάδες τούτη τη σεζόν έκαναν… οικονομία και απέφυγαν τα ανοίγματα για να αντέξουν σε αυτή τη διαδικασία.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι την περσινή σεζόν οι ρωσικοί σύλλογοι ξόδεψαν πάνω από 200 εκ. ευρώ για τη μεταγραφική τους ενίσχυση, ενώ τη φετινή σεζόν υπήρξε μείωση 50% και δαπανήθηκαν κάτι παραπάνω από 100 εκ. ευρώ από τις 16 ομάδες της ρωσικής Premier Liga.

Η πρωτοπόρος Ζενίτ είναι η ομάδα που διατηρεί τους παίκτες με τη μεγαλύτερη αγωνιστική αξία, κυρίως εξαιτίας της παρουσίας των Βραζιλιάνων Μάλκομ, Βέντελ και Κλαουντίνιο, αλλά και του Κολομβιανού Βιλμάρ Μπάριος.

Η δυσάρεστη έκπληξη του πρωταθλήματος είναι η πορεία της Λοκομοτίβ Μόσχας, καθώς ο ιστορικός σύλλογος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο υποβιβασμού και βρίσκεται στη 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ η ισχυρή ΤΣΣΚΑ έχει απομακρυνθεί αρκετά από τη διεκδίκηση του τίτλου.

Ο Ολλανδός Κουίνσι Πρόμες της Σπαρτάκ Μόσχας είναι ο πρώτος σκόρερ της Ρωσικής Premier Liga με 14 γκολ σε 16 παιχνίδια, ενώ έκπληξη είναι η παρουσία του… αναγεννημένο Κρίστιαν Νομπόα, καθώς ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ έχει σημειώσει 10 γκολ σε 15 ματς με τη φανέλα της Σότσι και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των σκόρερς, αν και έχει “πατήσει” τα 37 χρόνια!

Πρόσφατα ο Βλάνταν Ίβιτς, γνωστός στο ελληνικό κοινό από το πέρασμα του ως ποδοσφαιριστής και προπονητής από τα… μέρη μας, επέλεξε την Κράσνονταρ ως επόμενο “σταθμό” της προπονητικής του πορείας, ενώ στο πρωτάθλημα συμμετέχουν και άλλα γνώριμα πρόσωπα στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, όπως ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Μάριο Μιτάι (Λοκομοτίβ Μόσχας), o άλλοτε επιθετικός του Ολυμπιακού, Λαζάρ Ραντζέλοβιτς (Ουράλ) και ο Γκιγιέρμο Αμπασκάλ (Σπαρτάκ Μόσχας), ο οποίος πέρασε από τον πάγκο του Βόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα