Ρωσία: Ο σημαντικός γρίφος του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ομάδα της διοργανώτριας χώρας μιας σημαντικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης αποτελεί μέγιστο ερωτηματικό για το τι μπορεί να καταφέρει στα γήπεδά της. Η εθνική ομάδα της Ρωσίας, μετά το 1992 και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, μπορεί να καυχιέται για όσα πέτυχε μόνο σε μία διοργάνωση. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2008 σε Αυστρία και Ελβετία, όταν κατέλαβε την 3η θέση, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά, αλλά μένοντας εκτός τελικού από την μετέπειτα τροπαιούχο Ισπανία.

Στο ίδιο διάστημα, μετά το 1992 δηλαδή, συμμετείχε τρείς φορές σε Παγκόσμια κύπελλα. Το 1994, έμεινε
5η σε εξαιρετικά δύσκολο όμιλο με έξι ομάδες, τερματίζοντας πίσω από Αργεντινή, Βέλγιο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ιταλία και μπροστά μόνο από τη Νότια Κορέα.

Το 2002 έφυγε και πάλι γρήγορα από την Ιαπωνία, τερματίζοντας πίσω από την διοργανώτρια και το Βέλγιο.

Πριν 4 χρόνια έδωσε το παρόν στα γήπεδα της Βραζιλίας, μένοντας και πάλι στην 3η θέση του ομίλου, αυτή τη φορά πίσω από Βέλγιο και Αλγερία

Ως Σοβιετική Ένωση και Ρωσία έχει συμμετοχή σε 10 Παγκόσμια Κύπελλα με σημαντικότερη διάκριση την κατάκτηση της 4ης θέσης το μακρινό 1966 στα γήπεδα της Αγγλίας. Τότε που αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τη Δυτική Γερμανία και έχασε τον μικρό τελικό από την Πορτογαλία.

Το γεγονός ότι σε αφιερώματα της Παγκόσμια Ομοσπονδίας, το όνομα του τερματοφύλακα Ιγκόρ Ακινφέεφ συνοδεύεται με τον χαρακτηρισμό «σταρ της ομάδας», αποδεικνύει πως οι εποχές των Ζαβάροφ, Κουζνετσόφ, Μπελάνοφ. Προτάσοφ και Αλείνικοφ, τα παιδιά του Λομπανόφσκι στη δεκαετία του ’80 δηλαδή, δεν υπάρχουν πλέον.

Οι Ρώσοι έχουν μπει χρόνια τώρα στο… τρυπάκι των ηχηρών μεταγραφών στο πρωτάθλημα της χώρας. Κρατούν το ρωσικό στοιχείο στα ρόστερ των ομάδων τους όμως σε καμία περίπτωση δεν έχουν αναδειχθεί παίκτες ανάλογοι εκείνων των τελευταίων σημαντικών ομάδων που παρουσίασαν οι τότε Σοβιετικοί στο διεθνές στερέωμα.

Ο Στάνισλαβ Τσερτσέσοφ επιχειρεί να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο που θα στηριχθεί κατά κύριο λόγο στην ανασταλτική λειτουργία του προκειμένου να ελπίζει σε κάτι καλό στη διοργάνωση. Σημαντικό βέβαια είναι το γεγονός ότι η κλήρωση έφερε τους διοργανωτές σε όμιλο με αντιπάλους Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Ουρουγουάη, κατά συνέπεια τους αφήνει ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Στα τελευταία δύο παιχνίδια προετοιμασίας τους οι Ρώσοι γνώρισαν ήττες από Βραζιλία (3-0) και Γαλλία (3-1). Γενικώς αγνοούν τη νίκη στα τελευταία 5 παιχνίδια τους και αν πιστέψουμε σε φήμες, οι σχέσεις προπονητή και παικτών δεν είναι οι καλύτερες δυνατές.
Βάλτε στην εξίσωση και τους Ρώσους χούλιγκαν που τα τελευταία χρόνια… πρωταγωνιστούν… Πριν τη σέντρα προοπτική για κάτι καλό από τους Ρώσους δεν φαίνεται πουθενά. Ας ελπίσουμε να το δούμε από τους υπόλοιπους και μακριά από δυσάρεστες συνευρέσεις ανεγκέφαλων εκτός γηπέδων…
Keywords
Τυχαία Θέματα