Ρίσι Σούνακ: Η τελευταία ευκαιρία των Τόρις – Ο νέος πρωθυπουργός ζητάει ενότητα για να βάλει τέλος στο “ψυχόδραμα”

Ο Ρίσι Σούνακ είναι η τελευταία ευκαιρία του Συντηρητικού Κόμματος να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών με απτά μέτρα και να ανακάμψει μετά τη δημοσκοπική καταβαράθρωση που έχει υποστεί.

Στις πρώτες του δηλώσεις από τα γραφεία των Τόρις στο Λονδίνο όπου έγινε δεκτός με επευφημίες, ξεκίνησε μιλώντας για τη Λιζ Τρας που ανέλαβε “υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες”, όπως είπε.

Η εκλογή μου στη θέση του αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος “είναι το μεγαλύτερο προνόμιο της ζωής του. Το να μπορώ να υπηρετήσω το κόμμα που αγαπώ και

να προσφέρωστη χώρα στην οποία οφείλω τόσα πολλά”, είπε.

Και συμπλήρωσε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια βαθιά οικονομική πρόκληση. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και ενότητα. Και θα βάλω ως ύψιστη προτεραιότητά μου να ενώσω το κόμμα μας και τη χώρα μας. Γιατί μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και θα χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον ευημερείας για τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δεσμεύομαι ότι θα σας υπηρετήσω με ακεραιότητα και ταπεινότητα και θα εργάζομαι μέρα τη μέρα για να κάνω έργο για τον βρετανικό λαό.

Όπως σχολιάζουν βρετανικά ΜΜΕ, η αναφορά του στην “ακεραιότητα και ταπεινότητα” υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να θέλει να δείξει ότι έχει πάρει σαφείς αποστάσεις από τον Μπόρις Τζόνσον αλλά και από τη Λιζ Τρας και αυτό παρά τα καλά και γενναιώδωρα λόγια για αυτήν.

Ο 42χρονος ινδικής καταγωγής νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, προερχόμενος από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα του κόμματος, , σύμφωνα με τον Guardian προειδοποίησε τους Τόρις, στην κλειστή συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του κόμματός του, ότι το Συντηρητικό Κόμμα είναι αντιμέτωπο με “υπαρξιακή απειλή” και περιμένουν “να βάλει τέλος στο ψυχόδραμα”

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Βρετανών πολιτικών συντακτών, ο Σούνακ απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τόνισε ότι θα επικεντρωθεί “στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες”.Η Jaguar που μετέφερε τον Ρίσι Σούνακ στα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος.Η στιγμή της άφιξης ενώπιον των συγκεντρωμένων στελεχών των Τόρις.Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση Σούνακ

Το ερώτημα που απασχολεί τώρα είναι ποιοι θα μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα και κυρίως αν ο 55χρονος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, που την τελευταία στιγμή τοποθετήθηκε από τη Λιζ Τρας για να διαδώσει την κυβέρνησή της και να συμμαζέψει το χάος που είχει προκαλέσει με την παρουσίαση του οικονομικού της προγράμματος, θα διατηρήσει την καρέκλα του.

Οι πρώτες πληροφορίες, λένε πως ναι. O Χαντ αναμένεται άλλωστε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου να κάνει ανακοινώσεις για τον προϋπολογισμό.

Όσο για την 49χρονη Πένι Μόρντοντ, που μέχρι την ύστατη ώρα προσπαθούσε να συγκεντρώσει υπογραφές στήριξης μιας υποψηφιότητάς της για την ηγεσία του κόμματος χωρίς επιτυχία, φαίνεται πως προορίζεται για το υπουργείο Εξωτερικών. Έφεδρος του Πολεμικού Ναυτικού, υπηρέτησε ως υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης και Υπουργός Άμυνας υπό την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, επομένως θεωρείται ότι διεθέτει επαρκές βιογραφικό για να αναλάβει υπουργός Εξωτερικών.

Θέση στο κυβερνητικό σχήμα προεξοφλείται ότι θα βρει η Κέμι Μπάρντενοκ που είχε λάβει μέρος στην κούρσα διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον το καλοκαίρι αλλά είχε αποκλειστεί αρκετά νωρίς. Η νιγηριανής καταγωγής πολιτικός έχει γεννηθεί το 1980 στο Γουίμπλεντον.Εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας, η Κέμι Μπάρντενοκ θεωρείται βέβαιο ότι θα είναι στην κυβέρνηση Σούνακ.

Αφού πέρασε τα παιδικά της χρόνια στις ΗΠΑ και το Λάγος, επέστρεψε στη Βρετανία στα 16 της και σπούδασε δουλεύοντας στα Μακντόναλντς. Η Μπάρντενοκ, αν και λόγω της καταγωγής της θα περίμενε κανείς το αντίθετο, εκφράζει πολύ σκληρή γραμμή κατά της πολιτικής ορθότητας και της πολιτικής των ταυτοτήτων.

Για το υπουργείο Εσωτερικών ακούγονται αρκετά ονόματα. Από τον Σατζίντ Τζαβίντ που έχει προϋπηρεσία στο υπουργείο ακόμη και την Σουέλα Μπρέιβερμαν που παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνοντας το δρόμο στην Τρας για να παραιτηθεί.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα