Ρεάλ-Βίρτους: Το πρώτο του Μεσίνα, ο «Σούγκαρ» Ρέι Ρίτσαρντσον κι ο Κολντεμπέλα (vids)

Το συναπάντημα της Ρεάλ Μαδρίτης με την Βίρτους Μπολόνια για την 7η αγωνιστική της Euroleague (21:45 Novasports4HD) πέραν του γεγονότος πως φέρνει αντιμέτωπες δυο ομάδες από τα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας (πρώτοι οι Ισπανοί με 5-0, τρίτοι οι Ιταλοί με 5-1) ξυπνά μνήμες του παρελθόντος. Οι δυο τους είχαν κοντραριστεί στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων τον Μάρτιο του 1990 στην Φλωρεντία, με τους Ιταλούς να κατακτούν τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο τους ως Knorr Μπολόνια

(οι χορηγοί άλλαζαν συχνά εκείνη την εποχή στο ιταλικό μπάσκετ).

Η τραγωδία του Φερνάντο Μαρτίν

Η Ρεάλ Μαδρίτης πήγε στο μεγάλο ραντεβού ως κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αφού ένα χρόνο νωρίτερα στο Σ.Ε.Φ. είχε επιβληθεί στον επικό τελικό με την Καζέρτα με 117-113 στην εποποιία των Ντράζεν Πέτροβιτς και Όσκαρ Σμιντ. Μέσα στη σεζόν όμως είχε βιώσει ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί. Το θάνατο ενός αθλητή της. Στις 3 Δεκεμβρίου 1989 ο Φερνάντο Μαρτίν, ο πρώτος Ισπανός που αγωνίστηκε στο NBΑ, έχασε τον έλεγχο της πολυτελέστατης Lancia στον αυτοκινητόδρομο Μ30 της Μαδρίτης, μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μετωπικά με διερχόμενο όχημα. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Ο ΠΑΟΚ κι η Ζάλγκιρις

Οι δύο μονομάχοι είχαν κλείσει ραντεβού στην Τοσκάνη έχοντας διαφορετικές εμπειρίες στους ημιτελικούς. Η Βίρτους είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ οικοδομώντας την πρόκρισή της στην Ιταλία, επικρατώντας στον πρώτο αγώνα με 77-57. Όσο κι αν προσπάθησαν οι Θεσσαλονικείς στη ρεβάνς του Παλέ (νίκη με 100-94) η διαφορά των 20 πόντων ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο. Αντιθέτως η πρόκριση της κατόχου Ρεάλ Μαδρίτης κόντρα στην Ζάλγκιρις ήταν οριακή. Νίκη με διαφορά 13 πόντων στην Ισπανία (93-80), ήττα με διαφορά 12 πόντων στην Λιθουανία επί σοβιετικού (τότε) εδάφους (89-77) και τελικός in extremis!

Η…γλύκα του Ρίτσαρντσον, η αποκάλυψη ονόματι Κολντεμπέλα κι ο Μεσίνα

Στη Φλωρεντία με τους Κώστα Ρήγα και Βίεζλαβ Ζιχ να διαιτητεύουν επικράτησε το φαβορί. 6.000 Ιταλοί είχαν μετατρέψει το «Πάλα Τζίλιο» σε καυτή έδρα της Βίρτους, εξάλλου μόλις μία ώρα χώριζε την Μπολόνια από την πόλη της Τοσκάνης. Σε κανένα σημείο του παιχνιδιού οι Μαδριλένοι στάθηκαν ικανοί να κοντράρουν την παρέα του «Σούγκαρ» Ρέι Ρίτσαρντσον.

Εκείνη ήταν η πρώτη σεζόν του σπουδαίου Αμερικανού σκόρερ επί ευρωπαϊκού εδάφους. Είχε διωχθεί από το NBA παραβιάζοντας κανονισμό σχετικά με τα ναρκωτικά και ενώ είχε το δικαίωμα να επιστρέψει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου από το 1988, ουδέποτε το έκανε. Επ’ ωφελεία της Βίρτους βεβαίως, η οποία είδε τον Αμερικανό να διαλύει κάθε άμυνα της Ρεάλ με 29 πόντους. Από κοντά και ο 22χρονος τότε Κλάουντιο Κολντεμπέλα, που είχε 16 πόντους σε 27 λεπτά καθώς ο βασικός γκαρντ Ρομπέρτο Μπρουναμόντι τραυματίστηκε στην εκκίνηση του δευτέρου ημίχρονου.

Αυτός ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Έτορε Μεσίνα και ο δεύτερος χρονικά με την Βίρτους, αφού νωρίτερα εκείνον τον Φεβρουάριο είχε προλάβει να κατακτήσει το Κύπελλο Ιταλίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα