Προολυμπιακά: Φαβορί και γηπεδούχοι δεν πάνε Τόκιο (pics)

Μπορεί η «Επίσημη Αγαπημένη» να μην τα κατάφερε ως αουτσάιντερ να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και οι τέσσερις ομάδες που «τσέκαραν» εισιτήρια δεν ήταν φαβορί. Μπορεί να έφτασε μέχρι τον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά στην Βικτώρια, κερδίζοντας την Τουρκία, αλλά εκεί διασύρθηκε από μία ομάδα που ήταν το τέταρτο φαβορί για να πάει στο

Τόκιο.

Παρόμοια ιστορία και στα άλλα τρία Προολυμπιακά Τουρνουά. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο, η Ιταλία, η Γερμανία, η Τσεχία και η Σλόβενία θα βρεθούν στη μεγαλύτερη διοργάνωση του Παγκόσμιου αθλητισμού.

Προολυμπιακό τουρνουά του Βελιγραδίου

Ίσως το πιο αδύναμο Προολυμπιακό τουρνουά που είδαμε το φετινό καλοκαίρι αφού πριν ξεκινήσει γνωρίζαμε ποιες δύο ομάδες θα διεκδικήσουν στον τελικό του, το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα. Δομινικανή Δημοκρατία, Φιλιππίνες, Πουέρτο Ρίκο δεν έπαιξαν ρόλο στη διοργάνωση και δεν μπόρεσαν να κάνουν το θαύμα. Σημαδεύτηκε αυτό το τουρνουά από την αποχώρηση της Σενεγάλης (λόγω covid-19) και έτσι διεξήχθη με πέντε αντί για έξι ομάδες. Σερβία και Ιταλία επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά φτάνοντας στον τελικό, όμως εκεί γίναμε μάρτυρες μίας τεράστιας έκπληξης. Οι Ιταλοί του Ρόμεο Σακέτι επικράτησαν των διοργανωτών με 102-95, κάνοντας μία εκπληκτική εμφάνιση για τρία δεκάλεπτα (80-63 στο 30′). Ένα τουρνουά που ο Νικολό Μανιόν, ο γεννημένος το 2001 πλέι μέικερ των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς (μεγάλο steal στο Draft με το νούμερο 48 στον δεύτερο γύρο του), έλαμψε (24 πόντους στον τελικό) αλλά ο Ακίλε Πολονάρα πήρε το βραβείο του MVP. Ο νεοαποκτηθέντας φόργουορντ της Φενέρμπαχτσε (σπουδαία σεζόν με την Μπασκόνια) «πλήγωσε» την Σερβία και το νέο του προπονητή στην τουρκική ομάδα, Ιγκόρ Κοκόσκοφ, με ένα σπουδαίο double-double 22 πόντων και 12 ριμπάουντ. Από κοντά στους πολυτιμότερους και ο Σιμόνε Φοντέκιο της Άλμπα Βερολίνου (21 πόντους-8 ριμπαόυντ). Οι «Ατζούρι» επιστρέφουν μετά από 17 χρόνια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού στην Αθήνα το 2004 είχαν πάρει το ασημένιο μετάλλιο. Οι Σέρβοι των Μίσιτς, Μαριάνοβιτς, Τεόντοσιτς, Μπιέλιτσα, Κάλινιτς θα τους δουν από την τηλεόραση, αλλά αν μπορούν να πουν ότι υπάρχει κάποιο κέρδος από αυτό το τουρνουά, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ο Φιλίπ Πετρούσεβ. Ο 21χρόνος σέντερ της σερβικής Μέγκα Μπεμάξ είχε 15.8 πόντους και 5 ριμπαόυντ ανά ματς, ετοιμάζει σιγά-σιγά βαλίτσες για την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Προολυμπιακό τουρνουά του Σπλιτ

Μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πριν ξεκινήσει το τουρνουά, ήταν οι διοργανωτές Κροάτες. Η ομάδα του Βέλικο Μρσίτς είχε στην φαρέτρα της τον Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος επέλεξε να μην ξεκουραστεί μετά τον αποκλεισμό των Γιούτα Τζαζ στο NBA και να πάει σερί στο Προολυμπιακό. Δεύτερος καλύτερος παίκτες για τους Κροάτες, ο Μάριο Χεζόνια με το υπόλοιπο πάντως ρόστερ να έχει χτυπητές αδυναμίες. Τα αμέσως επόμενα μεγάλα ονόματα για να καταλάβετε ήταν ο Άντε Ζίζιτς και ο Ρόκο Λένι Ούκιτς. Το πράγμα στράβωσε από νωρίς για τους οικοδεσπότες. Η Βραζιλία κατάφερε να την διασύρει στο πρώτο παιχνίδι της με 94-67 στην Φάση των Ομίλων προκαλώντας έντονο προβληματισμό. Οι Κροάτες νίκησαν με τα χίλια ζόρια (75-70) του Τυνήσιους αλλά έδειχναν να μην έχουν βρει χημεία. Στον ημιτελικό με τη Γερμανία αυτό επιβεβαιώθηκε στον υπερθετικό βαθμό. 86-76 με τρομερή ανατροπή στο τέταρτο δεκάλεπτο για τους Γερμανούς (30-13 το επιμέρους σκορ στην τελευταία περίοδο) με τον Μπογκντάνοβιτς να μοιάζει εντελώς μόνος. Ο άσος των Τζαζ μπορεί να τελείωσε το Προολυμπιακο τουρνουά με 22.7 πόντους, βάζοντας 38 (!) στον ημιτελικό αλλά αυτό δεν έφτανε. Η Βραζιλία δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με το Μεξικό και έκλεισε ραντεβού με την Γερμανία. H «Manschaft» παρουσιάστηκε πιο έτοιμη και με τον Μόριτζ Βάγκνερ να κάνει ό,τι θέλει (28 πόντους-6 ριμπαόυντ) επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 13 χρόνια (τελευταία συμμετοχή το 2008, όταν ακόμα ο Νοβίτσκι έπαιζε). Το επίτευγμα γίνεται πιο μεγάλο αν αναλογιστεί κανείς ότι η γερμανική ομάδα δέχθηκε «πόλεμο» από τους ίδιους της τους φιλάθλους προετοιμαζόμενη για αυτό το τουρνουά. Ο λόγος; Η κλήση του Γιοσίκο Σαϊμπού, ο οποίος νωρίτερα μέσα στην σεζόν είχε κάνει κάποια αμφιλεγόμενα σχόλια όσον αφορά τον περιβόητο ιό που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα. Η Βόννη είχε τερματίσει τότε το συμβόλαιο του αλλά μέσω της γαλλικής Ρεμς (αγωνίστηκε στο φινάλε της σεζόν) βρήκε το δρόμο για την Εθνική, εκνευρίζοντας τους Γερμανούς, οι οποίοι όταν πρόκειται για ζητήματα κοινωνικής ευθύνης είναι αμείλικτοι.

Προολυμπιακό τουρνουά του Κάουνας

Το άστρο του Λούκα Ντόνσιτς έλαμψε για ακόμα μία φορά. Ο άσος των Ντάλας Μάβερικς δεν θέλησε να ξεκουραστεί καθόλου μετά τη λήξη της απαιτητικής σεζόν στο NBA, αντ’ αυτού είχε βάλει έναν στόχο. Να οδηγήσει την Σλοβενία στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της ιστορίας της. Και τα κατάφερε κάνοντας μία από τις κορυφαίες εμφανίσεις που έχουμε δει ποτέ στο διεθνές στερέωμα (σε διοργανώσεις της FIBA). Στον τελικό κόντρα στους οικοδεσπότες Λιθουανούς, έβαλε 31 πόντους, μοίρασε 13 ασίστ και κατέβασε 11 ριμπάουντ αναγκάζοντας όλο το πλανήτη να του βγάλει το «καπέλο», και τον τεράστιο Αρβίντας Σαμπόνις να του δώσει αυτοπροσώπως το βραβείο του MVP του τουρνουά. Οι Λιθουανοί θα είχαν τύχη κόντρα στο Σλοβένο «μάγο» και τη παρέα του, μόνο αν εκείνος βρισκόταν στο παρκέ. Δεν υπερβάλλουμε καθόλου, για μία Σλοβενία που δεν είχε στο Προολυμπιακό τουρνουά τον Γκόραν Ντράγκιτς (τρομερό Eurobasket το 2017, οδήγησε μαζί με τον Ντόνσιτς τους Σλοβένους). Κατώτερες των περιστάσεων οι υπόλοιπες ομάδες του τουρνουά, η Πολωνία θεωρείτο η τρίτη δύναμη αλλά δεν μπόρεσε να βάλει δύσκολα στους διοργανωτές στους ημιτελικούς (88-69). Ο μπασκετικός πλανήτης πρέπει να είναι χαρούμενος με το αποτέλεσμα καθώς ο Ντόνσιτς θα έχει την ευκαιρία σε λίγες μέρες να γράψει μία ακόμα «χρυσή» σελίδα στο βιβλίο της καριέρας του, οδηγώντας την Σλοβενία σε διάκριση στην Ολυμπιάδα. Αν τα καταφέρει θα βάλει υποψηφιότητα από τα 22 του χρόνια για τον κορυφαίο Ευρωπαίο μπασκετμπολίστα που έχουμε δει ποτέ.

Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτώριας

Μία παρέα, μία ομάδα, ένα ομοιογενές σύνολο, που παίζει περίπου 8 χρόνια παρέα, έκανε «πλάκα» σε ομάδες με περισσότερο ταλέντο και θα βρεθεί για πρώτη φορά ως ανεξάρτητο κράτος (η Τσεχοσλοβακία έχει συμμετάσχει) σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο λόγος φυσικά για την Τσεχία που έβαλε τα… γυαλιά στον διοργανωτή και γκραν φαβορί Καναδά και την Εθνική μας ομάδα. Αφού πρώτα βρέθηκε με την «πλάτη στον τοίχο», χάνοντας πανεύκολα στην πρεμιέρα από την Τουρκία (87-70), επιβίωσε μετά από ένα χαμένο σουτ του Τζέισον Γκρέιντζερ στο ματς-«τελικό» με την Ουρουγουάη (80-79) και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί την περίμενε ο Καναδάς, ο οποίος δεν ήξερε από που του ήρθε. Καθόλου διαβασμένοι οι διοργανωτές επέτρεψαν στους Τσέχους να παίξουν ακριβώς όπως ήθελαν και εν τέλει να κερδίσουν στην παράταση (103-101), παρότι στην κανονική διάρκεια του ματς είχαν το ματς στα χέρια τους (το 94-85 μετατράπηκε σε ένα λεπτό σε 94-94 με 9-0 σερί των Καναδών). Στον τελικό τους περίμενε η Ελλάδα μας του Ρικ Πιτίνο, η οποία το προηγούμενο βράδυ είχε κερδίσει την Τουρκία και φάνταζε ως το φαβορί. Αμ δε. Οι Τσέχοι με πλάνο, με σωστή κυκλοφορία μπάλας και με πολλούς παίκτες να κάνουν το κάτι παραπάνω, διέσυραν την «γαλανόλευκη» (97-72) και έκαναν το θαύμα. Βλέπετε πριν από το τουρνουά ήταν το τέταρτο φαβορί για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πρώτο φυσικά τον διοργανωτή Καναδά, δεύτερο την Τουρκία και τρίτο την Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα