Πρόγνωση Μαρουσάκη: Έρχεται ο καύσωνας Κλέων – Σε ποιες περιοχές θα χτυπήσουν 43άρια – Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη [Βίντεο]

Κύμα καύσωνα θα πλήξει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, καθώς μέρα με τη μέρα η θερμοκρασία θα ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το παρατεταμένο κύμα υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αρχής γενομένης από την Τρίτη 11/07.

Η κορύφωση αυτό του κύματος θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 – Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν

στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Open, αύριο Τρίτη (11/07) θα είναι μία φυσιολογική καλοκαιρινή ημέρα και, από την Τετάρτη αρχίζει αυτή η κούρσα ανόδου του υδραργύρου -χαρακτηριστικά, σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως η Κωπαΐδα, η Κεντρική Μακεδονία, το εσωτερικό της Θεσσαλίας, αλλά και τα ανατολικά τμήματα της Πελοποννήσου, θα προσεγγίσει τους 37 με 39 βαθμούς.

Από την Πέμπτη, το θερμό κύμα αρχίζει και γίνεται πιο έντονο, προς τη Θεσσαλία προσεγγίζει τους 40 με 41 βαθμούς, όπως και στην Αργολίδα. Στις υπόλοιπες περιοχές φτάνει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Μία από τις πιο δύσκολες ημέρες αναμένεται η Παρασκευή, όπως αναμένεται περαιτέρω άνοδος του υδραργύρου σε “κλειστά” γεωγραφικά διαμερίσματα του ηπειρωτικού κορμού. Θα δούμε τον υδράργυρο κοντά στους 42, πιθανώς και τους 43 βαθμούς.

Αρκετά δύσκολη ημέρα θα είναι και το Σάββατο, όπου θα υπάρξουν 42 και 43 βαθμοί σε περιοχές του ηπειρωτικού κορμού. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι από την Κυριακή, σιγά-σιγά θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του κύματος ζέστης – σταδιακά, όμως και από βορρά προς νότο. Στις αρχές της άλλης εβδομάδας, όπως όλα δείχνουν θα αποκατασταθούν σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή οι θερμοκρασιακές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, τα επόμενα 24ωρα αναμένονται δύσκολα και απαιτείται προσοχή, και κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου η θερμοκρασία δεν θα πέφτει για αρκετούς βαθμούς, άρα η δυσφορία θα είναι έντονη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος σε μη αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται κοντά στους 23 με 27 βαθμούς κελσίου. Σε έντονα αστικοποιημένες περιοχές θα βρίσκεται στους 32 με 34 (π.χ λεκανοπέδιο της Αθήνας).

Καύσωνας: Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τον “Κλέωνα”

Την Τρίτη 11/7 στις 11:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Στο επίκεντρο της ευρείας αυτής διυπουργικής σύσκεψης που θα συγκλιθεί στο επίκεντρο θα είναι τα θέματα της πυροπροστασίας και η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Στην έκτακτη διυπουργική σύσκεψη θα συμμετέχουν: Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική και η Αστυνομία.

Το κρατικό σχέδιο για την θερμή “εισβολή” προβλέπει: Κλιματιζόμενοι χώροι για τις ευπαθείς ομάδες, επίγειες και εναέριες περιπολίες σε επικίνδυνες περιοχές, απαγόρευση εργασιών στην ύπαιθρο, απαγόρευση εισόδου σε δάση, άλση και πάρκα με την συνδρομή της Αστυνομίας.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα