Πού αναμένεται να φτάσουν φέτος οι αφίξεις ξένων τουριστών – Οι προβλέψεις για νέο ρεκόρ

Προς νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών οδεύει ο ελληνικός τουρισμός, με τις προβλέψεις να λένε πως θα ξεπεράσουν κατά τουλάχιστον 5% τις επιδόσεις του 2019.

Σημειώνεται πως (σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος), η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τη χρονιά πριν την πανδημία (κίνηση μέσω αεροδρομίων, μέσω οδικών σταθμών και κρουαζιέρας) έφτασε στα 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες, ενώ τη χρονιά που πέρασε, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 29,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Η εκτιμώμενη άνοδος στον

αριθμό των τουριστών θα συμπληρώσει, όπως όλα δείχνουν, το νέο ρεκόρ στα έσοδα, που επίσης αναμένεται φέτος, με μελέτη της ΕΤΕ μάλιστα να ανεβάζει τον πήχη στα 21 δισ. ευρώ, από 18,2 δισ. ευρώ το 2019.

Οι προβλέψεις για άνοδο των αφίξεων τη φετινή σεζόν στηρίζονται τόσο στην αυξημένη αεροπορική ζήτηση από βασικές για τον ελληνικό τουρισμό αγορές του εξωτερικού, όσο και στην ανάκαμψη των οδικών αφίξεων, όπως είχε μεταδώσει πρόσφατα το Capital.gr. Ενδεικτικά, με βάση των προγραμματισμό των θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, σε σύγκριση με πέρσι, η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου καταγράφει άνοδο 7,3% και των ΗΠΑ 1,9% για το σύνολο της φετινής τουριστικής περιόδου.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στη μελέτη της ΕΤΕ, εστιάζοντας στις επιδόσεις της άνοιξης ανά χώρα προέλευσης, οι “παραδοσιακές αγορές” αύξησαν τηνσυνεισφορά τους στο 42% των αφίξεων από 39% το 2019. Η αγορά των ΗΠΑ ξεχώρισε με σχεδόν διπλασιασμό αφίξεων σε σχέση με το 2022και σταθερά υψηλή δαπάνη ανά άφιξη (της τάξης των €1000, έναντι €570 για τοσύνολο των ξένων τουριστών). Οι αγορές της Γαλλίας και της Γερμανίας πέτυχαν ενισχυμένες επιδόσεις σε σχέσημε το 2022, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωρευτικού μεριδίου τους κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Επιπλέον, είναι θετικό σημάδι για τηνπροσέλκυση τουριστών υψηλότερων εισοδημάτων την αύξηση της δαπάνης ανάάφιξη των Γάλλων τουριστών κατά 25% (έναντι του 2019).

Τα πρώτα σημάδια για το καλοκαίρι του 2023 δεικνύουν ότι η υψηλή αεροπορική κίνηση συνεχίζει να αποτελεί δυνατό σημείο για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, οι διεθνείς πτήσεις κατά το πρώτο δίμηνο του φετινού καλοκαιριού εμφανίζονται 10% υψηλότερες έναντι του 2019 (έναντι 2% στη Μεσόγειο), με Τουρκία και Αλβανία να συνεχίζουν να αναδεικνύονται ως οι δυναμικότεροι ανταγωνιστές μας.

Παρόμοια εικόνα εξάγεται από τις κρατήσεις ανεξάρτητων τουριστών (δηλαδή, εκτόςτουριστικών πρακτορείων), όπου πάλι η Ελλάδα προσελκύει υψηλό ενδιαφέρον(περίπου +10% έναντι 2019), ενώ οι λοιπές μεσογειακές χώρες βρίσκονται κατά μέσοόσο κοντά στα προ-πανδημικά τους επίπεδα (+2% έναντι του 2019).

Οι αφίξεις μέχρι στιγμής

Στο πεντάμηνο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνησηαυξήθηκε κατά 32,9% και διαμορφώθηκε σε 5,75 εκατομμύρια ταξιδιώτες, έναντι 4,33 εκατομμυρίων την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 26,2%, ενώ αυτή μέσω οδικών συνοριακών σταθμών κατά 57,6%.

Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία παρουσίασε αύξηση κατά 17,9% και διαμορφώθηκε σε 870,9 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ αυτή από τη Γαλλία κατά 31,5% σε 401,0 χιλ. ταξιδιώτες. Η κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αυξημένη κατά 2,3% και έφτασε σε 639,9 χιλ. ταξιδιώτες και αυτή από τις ΗΠΑ κατά 83,3% σε 319,0 χιλ. ταξιδιώτες.

Πηγή: capital.gr

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα