Πόσο καλύτερους ή χειρότερους μας κάνει το TikTok;

Μία ανερχόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, ένας αλγόριθμος που οριακά ζει στο ανθρώπινο μυαλό, μία απερίγραπτη φρενίτιδα και μία έντονη αμφισβήτηση, που μάλιστα κατόρθωσε να λάβει διαστάσεις πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η εκτίναξη του TikTok στην κορυφή των δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν άργησε να διαδεχθεί μία έντονη διχογνωμία σχετικά με το κατά πόσο είναι επικίνδυνο ή ακίνδυνο για τους ανηλίκους, αν είναι άκακο ή πολιτικό εργαλείο της Κίνας, αν είναι ασφαλές ή επισφαλές ως προς τη διαρροή προσωπικών δεδομένων.

Το TikTok

είναι εντελώς διαφορετικό από κάθε προηγούμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης υπήρχε στη ζωή μας μέχρι την εμφάνισή του. Κατά πόσο, όμως, η χρήση του μας κάνει καλό ή κακό, και σε ποιο βαθμό τα πυρά που δέχεται το TikTok αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα;

Πόσο καλό είναι το TikTok;

Από την έναρξη της πανδημίας κι έπειτα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γοητεύτηκαν από τα μοναδικά εργαλεία επεξεργασίας βίντεο, τις εύκολες στην αναπαραγωγή memes και την εμφάνιση μιας ολοκαίνουριας, ξεχωριστής μορφής διασκέδασης. Τα βίντεο προβάλλονται αλγοριθμικά σε κάθε χρήστη, με βάση το περιεχόμενο με το οποίο έχει αλληλεπιδράσει στο παρελθόν και, έτσι, ακόμη και βίντεο από μικρούς λογαριασμούς μπορούν να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλή. Εν μέσω καραντίνας, το TikTok προσέφερε την απόδραση που η άνθρωποι είχαν ανάγκη περισσότερο από ποτέ, κάνοντας ένα διάλειμμα από τη ζοφερή πραγματικότητα, χωρίς, όμως, να απαιτείται η αμέριστη προσοχή των χρηστών μέσω συνεχών ειδοποιήσεων, σε αντίθεση με μέσα όπως το Facebook και το Instagram.

Πόσο κακό είναι το TikTok;

Ίσως απλώς είμαστε τόσο εθισμένοι στο TikTok που δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να αντιληφθούμε αν είναι επικίνδυνο. Κυνηγώντας το όνειρο της φήμης στο TikTok, πολλοί χρήστες έχουν απογοητευτεί, πληγωθεί ή τραυματιστεί. Δεν είναι λίγα, μάλιστα, τα θύματα ορισμένων ακραίων viral προκλήσεων, ενώ, την ίδια στιγμή, το TikTok έχει πολλάκις χρησιμοποιηθεί για την εκδήλωση ρητορικής μίσους, τη διαμοίραση ψευδών πληροφοριών, την προώθηση βλαβερών προτύπων ομορφιάς και την προβολή μη ρεαλιστικών τρόπων ζωής.
Μήπως το TikTok δεν είναι το πρόβλημα;

Όπως κάθε εργαλείο της τεχνολογίας, έτσι και το TikTok μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για θεμιτούς, όσο και για αθέμιτους σκοπούς. Σε τελική ανάλυση, τα προβλήματα που πηγάζουν από το TikTok είναι, εν πολλοίς, τα ίδια που συναντώνται σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Και οι συνεχείς διαβουλεύσεις περί απαγόρευσής του, στην πραγματικότητα, δεν βοηθούν κανέναν, ιδίως όταν τρίτες πλατφόρμες με σαφέστατα εκτενέστερη παρουσία στο χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όχι απλώς είναι στο απυρόβλητο, αλλά φαίνονται να επωφελούνται από τη διχογνωμία.

Πηγή: www.vox.com

Keywords
Τυχαία Θέματα