Πώς ξεκίνησε η φωτιά στην Πεντέλη: Τα στοιχεία που δείχνουν εμπρησμό – Οι δύο εστίες χωρίς πυλώνες ρεύματος κοντά

Δύο εστίες φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, στη θέση Βαγιάτη. Στα δύο σημεία δεν υπάρχουν καλώδια και πυλώνες της ΔΕΔΔΗΕ, και δύσκολα θα μπορούσε να ξεσπάσει φωτιά με… φυσικό τρόπο, με αυτανάφλεξη.

Τα σημεία έναρξης είναι δυσπρόσιτα και η πρόσβαση γίνεται μόνο από κάποιους χωματόδρομους. Τα παραπάνω αποτελούν σημαντικές ενδείξεις πως η πυρκαγιά που κατέκαψε κατοικίες, επιχειρήσεις και περίπου 15.500 στρέμματα δασικής έκτασης, είναι έργο εμπρηστών, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού

Σώματος, να διερευνούν τα αίτια, αναζητώντας στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τις ενδείξεις.

Αυτή ήταν η έναρξη και η εξέλιξη ακόμη πιο εφιαλτική για τουλάχιστον 15 περιοχές, που από χθες μετρούν “πληγές” και καταστροφές. Οι δύο εστίες φωτιάς δημιούργησαν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο ενεργά και μεγάλα μέτωπα. Το ένα κινήθηκε στην κορυφογραμμή της Πεντέλης και το δεύτερο σε μία ρεματιά που οδηγούσε στο Ντράφι. Οι άνεμοι έπνεαν με ένταση 7-8 μποφόρ και ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής ήταν τέτοιο που ενίσχυσε την ένταση των ανέμων, καθώς όταν ο άνεμος και το πυροτεχνικό φορτίο “συγκρουόταν” με ορεινό όγκο ή κάποιο άλλο φυσικό εμπόδιο, έκανε στροβιλισμούς, και το ξεπερνούσε με ένταση και ριπές ανέμων που ξεπερνούσαν τα 10 μποφόρ και ταχύτητα που έφθανε τα 115 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα δύο μέτωπα όταν μπήκαν στους οικιστικούς ιστούς, Ντράφι, Πεντέλη, Ανθούσα, Διώνη, Δασαμάρι, Παλιά Πεντέλη, Γέρακα, Βούλα Πικερμίου, Πανόραμα Παλλήνης, Παλλήνη, Νέα Παλλήνη και στα Νοσοκομεία Παίδων Πεντέλης, ΠΙΚΠΑ, βρήκαν πρόσφορο έδαφος επέκτασης και καύσιμη ύλη, από ακαθάριστα σημεία των οικισμών, με συσσωρευμένα ξερά κλαδιά, ψηλά χόρτα, που λειτούργησαν ως επικίνδυνα “φυτίλια” στην ήδη προβληματική συνύπαρξη δασικού ιστού με πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό.

Τα μεγάλα μέτωπα φωτιάς σε Πεντέλη και Ντράφι εξελίσσονταν από τις 17:19, με αποτέλεσμα τα τουλάχιστον 24 εναέρια μέσα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, να έχουν μόλις 3,5 ώρες για να επιχειρήσουν έως ότου πέσει το σκοτάδι. Το “δαχτυλίδι” της φωτιάς είχε προκαλέσει έναν μεγάλο “μανιτάρι” καπνού, το οποίο καθιστούσε δύσκολες έως αδύνατες τις ρίψεις νερού. Ανάμεσα στα σπίτια και τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς επιχειρούσαν τα ελικόπτερα προβαίνοντας σε στοχευμένες ρίψεις αλλά μάταια.

Παρότι ο συνολικός αριθμός των εναέριων μέσων αυξήθηκε στα 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, με τα μισθωμένα εναέρια μέσα να γίνονταν 46 από 31 το 2021, σε περίπτωση που υπάρχουν τρία ταυτόχρονα μεγάλα μέτωπα, είναι διαθέσιμα στο καθένα 3,3 εναέρια μέσα για κατάσβεση. Την ίδια ώρα οι κομβικές επίγειες δυνάμεις, έχουν πλέον μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη και αναμένεται να χάσουν μέσα στα επόμενα 7 χρόνια, 5.000 Πυροσβέστες, χωρίς να έχει γίνει κάποια από τις 3.000 προσλήψεις, που είχε υποσχεθεί η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου.

Αντί αυτού απλά διπλασιάστηκε ο αριθμός των εθελοντών σε 4.000 άτομα που θα είναι σε θέση να πραγματοποιούν 400… 8ωρες βάρδιες την ημέρα, ήρθαν 250 ευρωπαίοι πυροσβέστες, και 500 πυροσβέστες μετατράπηκαν σε “δασοκομάντος” ή ΕΜΟΔΕ.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες επιχειρούν με “Ferrari” και οι Έλληνες με “σαπάκια”, καθώς για ακόμη μια χρονιά οι πυροσβέστες θα αναγκαστούν να επιχειρήσουν στα πύρινα μέτωπα και με γερασμένο “στόλο”. Το 15% των οχημάτων είναι άνω των 30 ετών, ένα 20% είναι μεταξύ 20 και 30 ετών, το 50% είναι 12-20 ετών και μόλις το 15% είναι κάτω των 10 ετών. Οι ανάγκες ανανέωσης είχαν γίνει ιδιαίτερα αισθητές κατά το περσινό καλοκαίρι, καθώς δίπλα στα “γερασμένα” οχήματα του Σώματος, επιχειρούσαν σε πολλές περιπτώσεις υπερσύγχρονα οχήματα των Ευρωπαίων Πυροσβεστών που είχαν κληθεί για να συνδράμουν στις megafires.

Η υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ σε δασικές εκτάσεις αποτελεί ακόμη “άπιαστο όνειρο”, παρά τις εκκλήσεις των πυροσβεστών, και τις ενδείξεις ότι η μεγάλη φωτιά στην Βαρυμπόμπη ξεκίνησε από πυλώνα μέσης τάσης.

Παρότι φέτος περισσότερα από 70 εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί για προληπτικούς καθαρισμούς, σε δάση, περιαστικές εκτάσεις και αρχαιολογικούς χώρους, τα προγράμματα “Δρυάδες” και ANTINERO, ολοκληρώνονται στις… 31 Ιουλίου.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2022, εκδηλώνονταν 100 φωτιές την ημέρα, δείγμα για το δύσκολο καλοκαίρι που θα ακολουθούσε.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα