Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα από 40 ευρώ τον Νοέμβριο για τον λογαριασμό του ρεύματος

Μεγαλύτερη ακόμη και από ότι αναμενόταν ήταν τελικώς η μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αργά το βράδυ, η ΔΕΗ που καλύπτει περίπου το 65-70% του μεριδίου της αγοράς, ανακοίνωσε τιμή πώλησης 0,397 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα και 0,409 ευρώ για όσους κάνουν μεγαλύτερη κατανάλωση. Επίσης, το τιμολόγιο της νύχτας πέφτει στα 0,356 ευρώ.

Η μείωση σε σχέση με τον Οκτώβριο φτάνει στο 33% και αντανακλά την πολύ μεγάλη μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στην τιμή χονδρικής του

ηλεκτρικού ρεύματος. Η μέση τιμή χονδρικής για τον Οκτώβριο, έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 415 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Με την προσθήκη μάλιστα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο “μείγμα” της παραγωγής, η μείωση εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες. Πάντως, τα νοικοκυριά θα έχουν πλήρη εικόνα για το ύψος του λογαριασμού κατά τον επόμενο μήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Λόγω της προγραμματισμένης Συνόδου των υπουργών Ενέργειας στην οποία θα μπει το κρίσιμο θέμα του ελέγχου των τιμών του φυσικού αερίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται να ανακοινώσει τις επιδοτήσεις του ρεύματος (αλλά και του φυσικού αερίου) γύρω στις 25 Οκτωβρίου προκειμένου να υπάρχει συνολική εικόνα για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην αγορά.

Είναι πάντως δεδομένο, ότι τουλάχιστον για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν μέχρι 500 κιλοβατώρες ανά μήνα, η επιδότηση θα κινείται στα 240-250 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή στα 0,24-0,25 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Έτσι, η τελική χρέωση θα παραμείνει στα επίπεδα των 0,15-0,16 ευρώ.

Οι υπόλοιποι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαφοροποιήθηκαν πολύ στα τιμολόγια που ανακοίνωσαν για τον μήνα Νοέμβριο, υπάρχει όμως ακόμη δυνατότητα στην αγορά η τιμή ανά κιλοβατώρα μαζί με τις κρατικές επιδοτήσεις να υποχωρήσει στα .

Έτσι, η Protergia “βγήκε” με οριζόντια χρέωση στα 0,395 ευρώ (από 0,576 ευρώ τον Οκτώβριο), ο Ήρωνας τιμολόγησε την κάθε κιλοβατώρα προς 0,47 ευρώ ή 0,376 ευρώ αν συμπεριληφθεί και η έκπτωση συνέπειας (20% επί της τιμής λιανικής) ενώ η Elpedison βγήκε με τιμές που πέφτουν ακόμη και στα 0,346-0,3527 ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι εκπτώσεις συνέπειας.

Έτσι, τα νοικοκυριά θα έχουν την ευκαιρία για τον Νοέμβριο να επιλέξουν πάροχο που θα τους κατεβάζει τη χρέωση ανά κιλοβατώρα ακόμη και στα 0,11-0,12 ευρώ, τιμή που πλέον είναι αρκετά κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Αυτό σημαίνει για μια μέση κατανάλωση 300-350 Kwh η μηνιαία χρέωση θα μπορεί να συγκρατηθεί στα επίπεδα των 40 ευρώ.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα