Ποιοι λογαριασμοί ρεύματος θα επιδοτηθούν – Για ποιους διπλασιάζεται η τιμή του ρεύματος – Στις 10:00 οι ανακοινώσεις

Ακριβότερο ακόμη και κατά 100% θα είναι τον Ιανουάριο το ηλεκτρικό ρεύμα για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και ενοικιαστές καθώς από τον πρώτο μήνα του χρόνου αλλάζει η στρατηγική επιδοτήσεων που θα ακολουθεί η κυβέρνηση.

Οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σε λίγη ώρα από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα και σύμφωνα με πληροφορίες, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς μπαίνει κριτήριο κύριας κατοικίας. Έτσι, η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος θα δίδεται μόνο στα ακίνητα

που έχουν εμφανιστεί ως κύριες κατοικίες στα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα ίδια αρχεία που χρησιμοποιήθηκαν και μέσα στην πανδημία για να δοθεί η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου.

Και ενώ για την κύρια κατοικία η επιδότηση θα αντιστοιχεί, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, στο 60-80% της επιβάρυνσης που θα προκύπτει από τις αυξημένες τιμές ενέργειας -επιδότηση η οποία θα δίνεται και πάλι με πλαφόν τις 300 κιλοβατώρες και πιθανώς τα 50 ευρώ τον μήνα – για τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα εξοχικά κλπ, η επιδότηση θα είναι μηδενική. Έτσι, ο χρήστης του ακινήτου θα έρθει αντιμέτωπος με φουσκωμένους λογαριασμούς τουλάχιστον για όσο θα διαρκέσει η κρίση.

Η τιμή της κιλοβατώρας

Έτσι, εφόσον επιβεβαιωθεί η επιβολή κριτηρίου κύριας κατοικίας, η τιμή κιλοβατώρας θα είναι διαφορετική ανά ακίνητο:

1. Για τον Ιανουάριο, μέχρι στιγμής η τιμή χονδρικής διαμορφώνεται στα 175 ευρώ κάτι που σημαίνει ότι προκύπτει επιβάρυνση 49 ευρώ μηνιαίως για τις 300 κιλοβατώρες. Από αυτά τα 50 ευρώ επιβάρυνσης, το κράτος θα πληρώσει για την κύρια κατοικία από τα 2/3 (δηλαδή τα 30 ευρώ) έως και το 80% δηλαδή 40 ευρώ ανάλογα και με το αν ο καταναλωτής είναι δικαιούχος του κοινωνικού τιμολογίου.

2. Αν το ακίνητο δεν είναι δηλωμένο ως κύρια κατοικία, τότε η επιβάρυνση των 49 ευρώ που προαναφέρθηκε θα καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου από τον καταναλωτή. Δηλαδή, ένας που έχει ένα σπίτι και ένα εξοχικό, άλλη τιμή ρεύματος θα πληρώσει για το ένα σπίτι και άλλη για το άλλο.

Η επιδότηση θα εξαρτάται κάθε μήνα από το ύψος της επιβάρυνσης, θα είναι δηλαδή αναλογική. Είναι δε πιθανό να υπάρξει και εισοδηματικό κριτήριο για να μην επιδοτούνται οι έχοντες πολύ υψηλά εισοδήματα. Από τον Μάρτιο και μετά, θα ανακοινωθεί η εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού ώστε να μην χρειάζονται ανακοινώσεις μέτρων στήριξης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εκτός από το ηλεκτρικό ρεύμα, θα ανακοινωθούν επιδοτήσεις και για το φυσικό αέριο. Εκτιμάται ότι θα καλύπτεται τουλάχιστον το 30% της επιβάρυνσης ενώ συνολικά πρόθεση είναι να επιδοτηθεί έως και το 80% των νοικοκυριών είτε για το ρεύμα είτε για το φυσικό αέριο.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα