Πλέον παίζουν όσοι "παίζουν"

Ο Μίκαελ Σκίμπε φαίνεται πως το έχει πάρει απόφαση να παίζουν εκείνοι οι παίκτες οι οποίοι αφενός παίζουν στις ομάδες τους και αφετέρου είναι πολύτιμοι στις ομάδες τους. Το είπε και στις δηλώσεις του μετά το ματς όταν ερωτηθείς για τις εκπλήξεις που είχε στην εντεκάδα μετην Εσθονία απάντησε: "δώσαμε τη δυνατότητα να παίξουν τα παιδιά που παίζουν στις ομάδες τους και τα πηγαίνουν καλά."

Όπως είχαμε γράψει από αυτή εδώ τη γωνιά στην αρχή της νέας προσπάθειας της Εθνικής, ο Σκίμπε στην αποστολή κάλεσε παίκτες οι οποίοι έχουν αγωνιστικό ρυθμό και φυσικά τους πάικτες εκείνους οι οποίοι έχουν
την εμπειρία να κρατήσουν την ομάδα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου είτε παίζουν, είτε δεν παίζουν στις ομάδες τους (Καρνέζης, Παπασταθόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Τοροσίδης).

Αν αναλύσουμε λοιπόν την εντεκάδα του αγώνα με την Εσθονία, τότε το συμπέρασμα είναι πως κανείς από τους παίκτες που αγωνίστηκαν δεν ήταν έκπληξη. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Τερματοφύλακας

Στη θέση του τερματοφύλακα αγωνίστηκε ο Μπάρκας ο οποίος έχει φέτος ήδη 6 συμμετοχές με τη φανέλα της ΑΕΚ με πρόκριση στους ομίλους του Champions League και με το δύο στα δύο στο πρωτάθλημα. Αντίστοιχα 6 συμμετοχές έχει κι ο Γιαννιώτης, την ώρα που ο εδώ και χρόνια βασικός Καρνέζης έχει μόλις 1 συμμετοχή με τη Νάπολι. Ουδεμία έκπληξη λοιπόν, παρά το γεγονός ότι αυτή για τον Μπάρκα ήταν μόλις η τρίτη του συμμετοχή με την Εθνική ομάδα και μάλιστα η πρώτη επίσημη. Έχει το πακέτο για βασικός σε μια θέση όπου ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος λόγω των πολλών επιλογών.

Στόπερ

Στις δύο αυτές θέσεις η παρουσία του Παπασταθόπουλου και του Μανωλά δεσπόζει και η θέση τους στο αρχικό σχήμα δεν μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω ακόμα κι αν δεν έχουν τις περισσότερες συμμετοχές στις ομάδες τους. Ο Οικονόμου έχει κάνει ως τώρα 5, ο Τζαβέλλας 4, ο Παπασταθόπουλος 4 και ο Μανωλάς 3. Μιλάμε όμως για δύο εκ των ποιοτικότερων στόπερ στην Ευρώπη που τόσο μικρές διαφορές σε συμμετοχές δε θα μπορούσαν να τους βγάλουν από το αρχικό σχήμα της Εθνικής.

Δεξί μπακ

Για τη θέση αυτή προοριζόταν ως βασικός ο Μπακάκης ο οποίος έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά και φέτος με τη ΑΕΚ μετρώντας ήδη 6 συμμετοχές. Ο τραυματισμός του όμως στην Τρίπολη και το γεγονός ότι δεν ήταν 100% έτοιμος έδωσε τη φανέλα βασικού στον πολύπειρο Τοροσίδη των 4 συμμετοχών φέτος (ως χαφ στον Ολυμπιακό βέβαια). Αν ο αρχηγός της Εθνικής ανεβάσει στροφές και καθιερωθεί ως βασικός στον Ολυμπιακό τότε θα είναι βασικός και στην Εθνική.

Αριστερό μπακ

Ο Λυκογιάννης είναι ένας παίκτης τον οποίο ο Σκίμπε εκτιμά πολύ για τις δυνατότητές του και πήρε τη θέση του βασικού έχοντας μόλις 2 συμμετοχές φέτος. Σε αυτό μέτρησε και η απουσία του τιμωρημένου Γιαννούλη που έχει 4 συμμετοχές. Σε πιο δύσκολο ματς τη θέση ενδεχομένως να είχε πάρει ο Τζαβέλλας που έχει 4 συμμετοχές φέτος, ωστόσο στο συγκεκριμένο ήθελε παίκτη με πιο πολλά "ανεβάσματα".

Αμυντικά χαφ

Εδώ η παρουσία του Ζέκα θα ήταν δεδομένη αν δεν είχε τον πρόβλημα στο δικέφαλο που δεν του επέτρεψε να είναι στο 100% της ετοιμότητάς του. Ο άσος της Κοπεγχάγης μετρά ήδη 13 συμμετοχές φέτος, τις περισσότερες από κάθε άλλον διεθνή. Την ίδια ώρα ο Τζιόλης έχει μόλις 1 συμμετοχή. Συνεπώς τις δύο θέσεις πήραν οι Μπουχαλάκης (ήδη 6 συμμετοχές φέτος) και Κουρμπέλης (2 συμμετοχές) βασικοί στα τελευταία ματς των ομάδων τους και με σημαντικούς ρόλους.

Τριάδα μεσοεπιθετικών

Εδώ έγινε ένας χαμός και ο Μίκαελ Σκίμπε προβληματίστηκε αρκετά στο ποιοι θα ξεκινήσουν το ματς. Μοναδική σίγουρη θέση ήταν αυτή του Φορτούνη των 6 συμμετοχών στη θέση "10". Βασικό είδαμε και τον Πέλκα ο οποίος είναι ο διεθνής με τις περισσότερες συμμετοχές μετά τον Ζέκα, καθώς έχει ήδη 7. Ο Πέλκας λοιπόν ξεκίνησε ουσιαστικά αντί του Δώνη των μόλις 2 συμμετοχών φέτος ο οποίος όμως είχε κερδίσει θέση βασικού στην Εθνική του Σκίμπε.

Την τρίτη θέση πήρε ο Μάνταλος των 5 συμμετοχών συμπληρώνοντας μια τριάδα η οποία έχει τεράστια ποιότητα και αν "δέσει" θα μπορεί να αποτελεί μέρος του κορμού της Εθνικής για χρόνια. Στον πάγκο έμειναν ο Λάζαρος των 6 συμμετοχών και ο Μπακασέτας των 5 συμμετοχών. Κάποιοι θα πουν ότι ο Λάζαρος είχε θέση βασικού σε μια εκ των δύο θέσεων στα εξτρέμ, αλλά είπαμε πως γισ τις δύο αυτές θέσεις ο Σκίμπε "πονοκεφάλιασε" αρκετά και όποια επιλογή κι αν έκανε θα έμοιαζε τόσο σωστή όσο και λάθος.

Σε πιο δύσκολα ματς θα πρέπει πάντως αυτή η τριάδα να βοηθά περισσότερο μεσοαμυντικά για να μη δέχεται συνεχώς επιθέσεις η ελληνική άμυνα. Επίσης θα πρέπει να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια στο παιχνίδι το ώστε να διατηρείται και ο ρυθμός του αγώνα στα επίπεδα που θέλει η Εθνική ομάδα κι όχι ο έκαστοτε αντίπαλός της.

Φορ

Με 3 συμμετοχές ο Μήτρογλου και 4 ο Κουλούρης θα ήταν έκπληξη μεγατόνων αν έμενε έξω ο φορ της Μαρσέιγ. Θα μπορούσε όμως ο Σκίμπε να είχε εμπιστευτεί τον Κουλούρη όταν τραυματίστηκε ο Μήτρογλου, καθώς η ομάδα έχασε το σημείο αναφοράς της και τον τρόπο λειτουργίας της με αποτέλεσμα να πιεστεί από μια πολύ κατώτερη ποιοτικά ομάδα χωρίς ουσιαστικό λόγο.
Keywords
Τυχαία Θέματα