Πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο: Διχασμένη η ΕΕ – Ποια κράτη – μέλη μπλόκαραν τη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης διχάστηκαν την Παρασκευή σχετικά με το αν θα πρέπει να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς συναντήθηκαν για να επεξεργαστούν μέτρα για τη θωράκιση των πολιτών και των επιχειρήσεων από τους υπέρογκους λογαριασμούς ενέργειας.

Ωστόσο, οι υπουργοί που έφτασαν για την έκτακτη συνεδρίαση έδειξαν ευρεία υποστήριξη για τις κινήσεις που θα αποτρέψουν τους παρόχους ενέργειας από το να συντριβούν από μια κρίση ρευστότητας και αρκετοί δήλωσαν ότι είναι επείγον να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από άλλες φθηνότερες πηγές ενέργειας, όπως γράφει το Reuters.

Οι υπουργικές συνομιλίες της Παρασκευής έχουν ως στόχο να μειώσουν τις επιλογές για περαιτέρω συζήτηση, αντί να καταλήξουν σε μια τελική απόφαση σχετικά με τους τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης που τροφοδοτείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πολλοί όμως είπαν ότι η συμφωνία και η δράση πρέπει να είναι ταχεία.

“Βρισκόμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela. “Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά μας, τις οικονομίες μας”.

Οι λογαριασμοί ενέργειας καθώς η ζήτηση για φυσικό αέριο ανέκαμψε από την πανδημία COVID-19 έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, οι κυβερνήσεις της ΕΕ προσπάθησαν να περιορίσουν το σοκ που προέκυψε στις τιμές της ενέργειας.

Μια πρόταση της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχει μέχρι στιγμής κερδίσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των χωρών, με τη Ρωσία να απειλεί ότι θα διακόψει εντελώς τις ήδη μειωμένες ροές, αν γίνει ένα τέτοιο βήμα.

Ποιες χώρες αντιδρούν και γιατί

Τα κράτη της Βαλτικής είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την ιδέα, λέγοντας ότι θα στερήσει από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

“Η Ρωσία είπε ότι αν θέλετε το φυσικό μας αέριο, ακυρώστε τις κυρώσεις. Πρόκειται για εκβιασμό. Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, πρέπει να έχουμε την πολιτική βούληση να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει”, δήλωσε η Εσθονή υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων, Riina Sikkut.

Ωστόσο, τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, πολλά από τα οποία εξαρτώνται περισσότερο από άλλα από τα ρωσικά καύσιμα, φοβούνται ότι θα χάσουν όλες τις προμήθειές τους, ενώ ορισμένοι αμφισβητούν ότι ένα ανώτατο όριο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις αερίου είναι τόσο χαμηλές.

“Εάν οι περιορισμοί των τιμών επιβάλλονταν αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό προφανώς θα οδηγούσε σε άμεση διακοπή των προμηθειών. Δεν χρειάζεται βραβείο Νόμπελ για να το αναγνωρίσει κανείς αυτό”, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε ότι οι υπουργοί της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν στις Βρυξέλλες το πράσινο φως για την προετοιμασία νομοθεσίας για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια από άλλους ενεργειακούς φορείς.

Ένα προσχέδιο της πρότασης της Επιτροπής, που είδε το Reuters, θέτει ανώτατο όριο στα 200 ευρώ (201,74 δολάρια) ανά μεγαβατώρα στα έσοδα που λαμβάνουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου.

Οι ευρωπαϊκές τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται συνήθως από τις μονάδες φυσικού αερίου, οπότε το πλαφόν θα αποσκοπούσε στο να αφαιρέσει τα υπερκέρδη που έχουν αποκομίσει τους τελευταίους μήνες οι παραγωγοί που δεν ανήκουν στο φυσικό αέριο και έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος, αλλά παρόλα αυτά ήταν σε θέση να πωλούν την ενέργειά τους σε υψηλές τιμές.

“Τα μέτρα που συνέστησε η Επιτροπή για την απόσπαση ορισμένων από αυτά τα υπερκέρδη και την ανακύκλωσή τους πίσω στα νοικοκυριά έχουν νόημα”, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Ίμον Ράιαν.

Ωστόσο, η Γαλλία, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος στόλος πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αμφισβήτησε το κατά πόσον το ίδιο όριο θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλους τους παραγωγούς που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις υποστήριξαν σε γενικές γραμμές την πρόταση της ΕΕ να προσφέρει ρευστότητα έκτακτης ανάγκης στις επιχειρήσεις ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξημένες απαιτήσεις, αν και οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ενέργειας, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συμπίεση ρευστότητας να βάλει σε κίνδυνο τις εταιρείες.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα