Πικρία, ρεαλισμός, αντίδραση…

ΠΑΟΚ και Άρης αναδείχτηκαν ισόπαλοι 1-1 (39’ Βιεϊρίνια – 85’ Βέλεθ) στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στην κατάμεστη Τούμπα. Οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και των απαιτήσεων μιας τέτοιας αναμέτρησης, μπήκαν νωθρά στον αγώνα, πίστεψαν πως θα μπορούσαν να πετύχουν το στόχο τους δίχως να υπερβάλουν εαυτόν, την ίδια στιγμή που οι αντίπαλοί
τους έκαναν ακριβώς το αντίθετο. Με περισσή αποφασιστικότητα, απόλυτη εφαρμογή του τακτικού πλάνου τους και αντίστοιχη πίστη για το αποτέλεσμα μέχρι τέλους, κατάφεραν να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό και να φύγουν με τον βαθμό της ισοπαλίας σε μια φάση όπου ο Ισπανός σκόρερ ξεκινά την κίνησή του από ελεγχόμενη θέση για οφ σάιντ. Γενικότερα, παρά την εκτός συνόρων προέλευση του διαιτητικού τρίο, δεν έλειψαν τα παράπονα εκατέρωθεν, για τον μεν ΠΑΟΚ το κυριότερο από τα οποία ένα μαρκάρισμα του Ρόουζ εντός περιοχής στον Μπίσεσβαρ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, για τον δε Άρη μια αντίστοιχων συνθηκών φάση με πρωταγωνιστές τους Βαρέλα – Βέλεθ στο 77’.

Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν τον αγώνα με τον ίδιο σχηματισμό, ήτοι 4-2-3-1. Οι ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου θέλησαν και προσπάθησαν να υιοθετήσουν τον γνωστό τους ρόλο σ’ αυτές τις συνθήκες που τους θέλει να παίζουν ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας. Οι αντίστοιχοι του κ. Παντελίδη ωστόσο τους περίμεναν στο μισό γήπεδο και λίγο πιο ψηλά ορισμένες φορές, δυσκολεύοντας τα μέγιστα την ορθολογική ανάπτυξη. Είτε από τα πλάγια, τις πτέρυγες, είτε από τον άξονα, όπου ο Μπίσεσβαρ είχε πάντα τον Σιώπη «κολλημένο» πάνω του, με συνέπεια ορισμένες φορές ο Ολλανδός να επιστρέφει μέχρι την ευθεία των αμυντικών για να τροφοδοτηθεί. Οι κοντινές αποστάσεις των «κιτρίνων», οι ταχύτατες αλληλοκαλύψεις κι η αδυναμία αντίδρασης σε πρώτο χρόνο, έβγαλαν τον ΠΑΟΚ από τον συνήθη ρυθμό του, του προκάλεσαν εκνευρισμό με αποτέλεσμα τα – ασυνήθιστα – πολλά λάθη. Το πρόβλημα στη δημιουργία ήταν πιο εμφανές από ποτέ με κατάληξη την αδυναμία να τροφοδοτηθεί ο Άκπομ με κάθε τρόπο, είτε για να εκτελέσει είτε για να δημιουργήσει με την αρωγή των πλέον κοντινών σ’ αυτόν συμπαίκτων του.

Ο Άρης ωθούσε και περίμενε τον αντίπαλό του να υποπέσει σε λάθος προκειμένου να «κλέψει» την μπάλα και να βγει στην κόντρα επίθεση με την πολύ γρήγορη μεσοεπιθετική του γραμμή. Άλλωστε οι διαθέσεις του κι η κακή μέρα του «Δικεφάλου» φάνηκαν από νωρίς, στο 11’ με ένα σουτ του Ματίγια που πέρασε λίγο πάνω από την οριζόντια δοκό του Πασχαλάκη και μια κεφαλιά του Ματέο Γκαρσία στο 17’ που κατέληξε άουτ έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Λάρσον. Βλέποντας το χρόνο να κυλάει κι αντίδραση να μην προκύπτει μέσα από τον αγωνιστικό χώρο ο προβληματισμός στον πάγκο ήταν εμφανής μέσα κι από τις διαδοχικές συζητήσεις μεταξύ των μελών του τεχνικού τιμ. Στο 19’ ο Μάτος υποδεικνύεται σ’ αντικανονική θέση έπειτα από μακρινή σέντρα του Βιεϊρίνια. Στο 32’ σε συνθήκες αντεπίθεσης και αριθμητικό πλεονέκτημα των επιτιθέμενων έναντι των αμυντικών ο Λάρσον κάνει κακή πάσα κι ακυρώνει το σχετικό πλεονέκτημα ενώ στο 33’ και πάλι ο Γκαρσία δοκιμάζει το πόδι του από τα όρια της περιοχής με την ίδια κατάληξη που είχε κι η προηγούμενη δική του ευκαιρία.

Με τον κόσμο πλέον ν’ αρχίζει να δυσφορεί έντονα ο ... συνήθης ύποπτος ανέλαβε δράση. Σε μια φάση διαρκείας στην περιοχή του Κουέστα, ο Ελ Καντουρί «έστρωσε» την μπάλα στον επερχόμενο με ταχύτητα Βιεϊρίνια που με ένα δυνατό κι ελαφρώς φαλτσαριστό σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία της εστίας του Ισπανού τερματοφύλακα ανοίγοντας το σκορ στο 39’. Εξέλιξη που πολλοί μπορεί να πίστεψαν πως θα ήταν αρκετά για ν’ αλλάξει τα δεδομένα και τις ισορροπίες της αναμέτρησης.

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους, πολύ γρήγορα φάνηκε πως δεν είχε αλλάξει κάτι σε σχέση με την εικόνα αντίστοιχου πρώτου. Η πρώτη κίνηση από τους πάγκους ανήκε στον Ρουμάνο τεχνικό, που στο 56’ πέρασε τον Ολιβέιρα αντί του Σάκχοφ, επιδιώκοντας να κάνει την ομάδα του ταχύτερη στη σκέψη και στην πράξη, να «σπάσει» την πίεση στη μεσαία γραμμή τοποθετώντας έναν εφάμιλλο του Μαουρίσιο σ’ επίπεδο δημιουργίας κάθετου παιχνιδιού δίπλα στον βραζιλιάνο. Μια κι ο λόγος γι’ αυτόν, με μακρινό δικό του άστοχο σουτ στο 56’ «άνοιξε» η καταμέτρηση των ευκαιριών στο δεύτερο σαράντα πεντάλεπτο. Στο 64’ ο Γιουνές αντικαθιστά τον Μαρτίνες και στο 68’ ο Πέλκας τον τραυματία Ελ Καντουρί. Ο ΠΑΟΚ είχε μια ανούσια κατοχή χωρίς όμως κάτι περισσότερο. Η έλλειψη αυτοπεποίθησης που σε άλλες περιπτώσεις κατά το παρελθόν ίσχυε το αντιστρόφως ανάλογο κάνοντας τη διαφορά καθιστούσε άπαντες επιφυλακτικούς στις επιλογές τους με κόστος σε χρόνο κι αποτελεσματικότητα.

Στο 82’ ο Πέλκας σε κατά μέτωπο επίθεση επιλέγει ένα δυνατό σουτ μεν, άστοχο με κατάληξη πάνω από την αντίπαλη εστία δε. Στο 85’ ο Κορκούτ δίνει τη θέση του στον Βαλεριάνο και στο ίδιο λεπτό ο Άρης κερδίζει φάουλ κοντά στην περιοχή των γηπεδούχων. Από την εκτέλεση αυτού ο Βέλεθ με κεφαλιά νικάει τον Βαρέλα και τον Πασχαλάκη διαμορφώνοντας το τελικό σκορ. Όπως ήταν λογικό η πικρία για την πρώτη απώλεια βαθμών στην έδρα του έπειτα από – σχεδόν – δυο χρόνια σε ματς που ξεκίνησε κι ολοκληρώθηκε, ήταν δεδομένη, πολλώ δε περισσότερο για ένα ντέρμπι. Παρά τη μια από τις χειρότερες εμφανίσεις της σεζόν, ακόμη κι έτσι ο «Δικέφαλος» έφτασε κοντά στο να πάρει τους τρεις βαθμούς, όμως μια λεπτομέρεια στο τέλος αποδείχτηκε ικανή να του στερήσει δυο βαθμούς.

Σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής, η απόσταση από τον δεύτερο της βαθμολογίας μειώθηκε στους επτά – κατ’ ουσίαν οκτώ καθώς ο ΠΑΟΚ υπερτερεί του Ολυμπιακού σε περίπτωση ισοβαθμίας λόγω των δυο νικών στις μεταξύ τους αναμετρήσεις – βαθμούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κάτι, υπό την έννοια πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του ούτως ή άλλως όφειλαν να παραμείνουν μέχρι τέλους στη λογική της αντιμετωπίσης του κάθε αγώνα ως τελικού, όπως οι ίδιοι δηλώνουν κατ’ επανάληψη. Απομένουν οκτώ αγώνες μέχρι τον τερματισμό του συγκεκριμένου αγωνιστικού μαραθωνίου κι ο κάθε ένας εξ αυτών έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τις δικές του δυσκολίες. Αποδεδειγμένα, κανείς και τίποτα δεν τους χαρίζονται και καμία επιτυχία δεν πανηγυρίζεται πριν αυτή κατοχυρωθεί παντοιοτρόπως.

Οι ίδιοι έφεραν την ομάδα στη θέση που βρίσκεται σήμερα, οι ίδιοι γνωρίζουν τον τρόπο κι έχουν τη δυνατότητα να πορευθούν ανάλογα. Αρκεί να βγάλουν αντίδραση και να επιστρέψουν στα δικά τους, συνήθη επίπεδα. Όλοι έχουν δικαίωμα σε μια κακή μέρα, άλλωστε είναι τόσες περισσότερες οι αντίστοιχες καλές για να μπορεί ο κάθε ένας σήμερα να μετρά τις πρώτες στα δάχτυλα ενός χεριού. Καλώς ή κακώς περιθώρια χαλάρωσης και σκέψης δεν υπάρχουν καθώς αύριο ακολουθεί ο δεύτερος αγώνας Κυπέλλου με τον Πανιώνιο για τον έτερο εναπομείναντα στόχο, που είναι η διατήρηση των κεκτημένων για τρίτη, διαδοχική σεζόν, ενώ την Κυριακή ο «Δικέφαλος» θα δοκιμαστεί στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Με δυο ποδοσφαιριστές εκτός, καθώς Ελ Καντουρί και Ζαμπά έχουν τεθεί εκτός είναι ώρα αντίδρασης. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους
Keywords
Τυχαία Θέματα