Πικρία κι απογοήτευση

Ο χειρότερος δυνατός επίλογος της φετινής ευρωπαϊκής πορείας του ΠΑΟΚ γράφτηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Τούμπα πιστοποιώντας τη λαϊκή ρήση που αναφέρει πως ότι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο. Μια πορεία που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου κόντρα στη Βασιλεία για τα προκριματικά του Champions League, ολοκληρώθηκε με ταπεινωτική – εντός έδρας - ήττα (σ.σ. η τέταρτη διαδοχική φέτος αν συνυπολογιστεί και το ματς με την Μπενφίκα), αυτή τη φορά από την
ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ με 1-3 (59’ Πρίγιοβιτς – 18’ Σκάβις, 42’ πέναλτι, 45’+ Σίγκνεβιτς) που σήμανε και τον άδοξο αποκλεισμό από τη συνέχεια του Europa League.

Σαφώς κι η πρόκριση στους «32» ήταν ένας από τους στόχους για τη φετινή σεζόν, όπως – άλλωστε – είχαν δηλώσει κι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές μιας ομάδας με τόσο υψηλό μπάτζετ, γεγονός που σε συνδυασμό με όλα όσα είχε δείξει πέρσι πως μπορεί να κάνει φάνταζε ικανό να (υπο)στηρίξει το κυνήγι διάκρισης και στις τρεις διοργανώσεις που μετέχει ο «Δικέφαλος» στην πράξη όμως αποδείχτηκε πως δεν ήταν. Το «γιατί» έχει πολλές αναλύσεις με την πλέον προφανή να είναι η σαφής προτεραιότητα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, κάτι που δε δημιουργήθηκε μόνον σ’ επίπεδο διαχείρισης αλλά κυρίως σ’ επίπεδο νοοτροπίας. Κάτι που αποδείχτηκε καθοριστικό λάθος, καθώς – κάκιστα – ερμηνεύτηκε ως ήσσονος σημασίας στόχος.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε κι η απογοήτευση από την αποτυχία στα προκριματικά του Champions League. Όμως τον πλέον καίριο αποτέλεσε η αδυναμία δημιουργίας δυο ισάξιων ενδεκάδων, ικανών να διεκδικούν εξίσου αποτελεσματικά τον κάθε αγώνα. Τομέας στον οποίο επισέρχεται η παράμετρος της μικρής βοήθειας που πήρε η ομάδα από την καλοκαιρινή μεταγραφική ενίσχυση, σημαίνον γεγονός που οφείλει να προβληματίσει.

Ο υποδειγματικός σε αποτελεσματικότητα ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, από τον συγκεκριμένο αποκλεισμό υπέστη πλήγμα σε κύρος, σε βαθμολογικό επίπεδο στην Ευρώπη και σε οικονομικό επίπεδο. Αδιαμφισβήτητα ήταν μια αποτυχία, τα μηνύματα από την οποία πρέπει να αποκωδικοποιηθούν από τους υπευθύνους ώστε να μην επαναληφθούν, πολλώ δε περισσότερο από τη στιγμή που η συγκεκριμένη σεζόν προσφέρεται για δραστικές αλλαγές καθώς τα συμβόλαια πολλών ποδοσφαιριστών ολοκληρώνονται κι από τη στιγμή κατά την οποία δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν η επόμενη κίνηση μοιάζει αυτονόητη.

Πρέπει επιτέλους να καταστεί σαφές πως η συνεχής παροχή κινήτρων δεν είναι ο πλέον ασφαλής δρόμος για την επιτυχία. Πιο απλά, δεν είναι μονόδρομος το να δώσει η ομάδα κάτι σε κάποιον προκειμένου να της το ανταποδώσει αλλά το αντίστροφο, δηλαδή να δείξει ο κάθε ενδιαφερόμενος προκειμένου να λάβει. Κι όχι μια φορά, σα διάττοντας αστέρας, αλλά σταθερά, με συνέπεια, σε βάθος χρόνου. Ειδάλλως δεν πληροί τις προϋποθέσεις να στελεχώνει ένα σύνολο με υψηλές βλέψεις. Κανόνας απαράβατος για όλους, λαμβάνοντας υπ’ όψη και την ηλικία του καθενός.Είναι βέβαιο πως η συγκεκριμένη εξέλιξη προκάλεσε κραδασμούς στο οικοδόμημα της ομάδας, με χαρακτηριστικότερο στιγμιότυπο τις πρωτοφανείς σε ένταση αποδοκιμασίες που ακούστηκαν χτες στην Τούμπα με την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Ήταν τέτοια η εμφάνιση, τέτοιο το εύρος του σκορ που δύσκολα θα μπορούσε να βρει κάποιος κάτι το θετικό για ν’ απαντήσει σ’ αυτές. Ωστόσο, το πιο σημαντικό πράγμα από το παρελθόν είναι το παρόν και το μέλλον. Κι αφού έτσι «έστρωσε» ο φετινός ΠΑΟΚ, έτσι καλείται και να «κοιμηθεί». Πλέον δικαιολογίες για κακές εμφανίσεις δεν υπάρχουν. Ο απαραίτητος χρόνος για βελτίωση ανάμεσα στους αγώνες δημιουργήθηκε κι αν αυτή δεν έρθει, τότε οι αντοχές όλων θα είναι αντίστοιχες της αποτελεσματικότητας της ομάδας. Όσο αυτή παραμένει, τότε όλα θα βαίνουν – σχετικά – καλώς. Αν όμως προκύψει κάτι διαφορετικό, τότε όλα μοιάζουν δύσκολα.

Ήδη ο «Δικέφαλος» αποχώρησε λαβωμένος και σ’ επίπεδο έμψυχου υλικού αφού ο Πέλκας υπέστη θλάση ενώ ενοχλήσεις ένιωσε κι αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο ο Βιεϊρίνια εν όψει του αγώνα πρωταθλήματος την προσεχή Δευτέρα στη Λιβαδειά με την τοπική ομάδα. Σαφώς πλέον το μεγαλύτερο κομμάτι σ’ αυτήν την προετοιμασία θα πέσει στην ψυχολογία, όμως από εκεί και πέρα το πλέον βασικό για όλους είναι η συνείδηση. Να κατανοήσουν άπαντες το κομβικό χρονικό σημείο που βρίσκεται πλέον η ομάδα και την κατάσταση στην οποία περιήλθε μετά την αποτυχία στην Ευρώπη. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη .
Keywords
Τυχαία Θέματα