Πετρέλαιο: Στα ύψη εκτινάχθηκαν οι τιμές μετά την πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα ύψη μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκανκατά 3,99 δολάρια ή 3,8%, στα 108,96 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 4,05 δολάρια ή 4%, στα 106,46 δολάρια

το βαρέλι, σύμφωνα με το Reuters.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε την Τετάρτη σταδιακό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και κυρώσεις στην κορυφαία ρωσική τράπεζα σε μια προσπάθεια να βαθύνει η απομόνωση της Μόσχας. Τα μέτρα της Επιτροπής περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών προμηθειών αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και των διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του 2022, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν. Δεσμεύτηκε επίσης να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Στο μεταξύ, οι απεσταλμένοι των χωρών της ΕΕ δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το προτεινόμενο εμπάργκο, αλλά αναμένεται να “πλησιάσουν σε μια συμφωνία” σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες. Οι απεσταλμένοι της ΕΕ είχαν την πρώτη τους συζήτηση για την πρόταση αλλά η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς επίσημη υποστήριξη στο σχέδιο, καθώς ορισμένες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες για τα προτεινόμενα μέτρα, είπε η πηγή, αρνούμενη να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Ποιες χώρες εξέφρασαν ανησυχίες

Η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία εξέφρασαν ανησυχίες για το εμπάργκο πετρελαίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ωστόσο ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί στη νέα συνάντηση των απεσταλμένων την Πέμπτη.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό πετρέλαιο μέχρι το τέλος του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβάσεων, δήλωσε πηγή της ΕΕ στο Reuters την Τετάρτη.

Η Τσεχία θα επιδιώξει μια περίοδο εξαίρεσης από το προτεινόμενο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας. “Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτήν την απόφαση δεδομένου ότι η Τσεχική Δημοκρατία θα έχει κάποια αναβολή έως ότου αυξηθεί η χωρητικότητα στους αγωγούς πετρελαίου που μπορούν να παραδώσουν πετρέλαιο στην Τσεχική Δημοκρατία”, δήλωσε ο Petr Fiala.”Προσπαθούμε να πάρουμε αυτή την αναβολή για δύο, ίσως και τρία χρόνια”, όπως είπε.

Επιπλέον, και η Βουλγαρία θα επιδιώξει εξαίρεση εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνήσει να τις επιτρέψει, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Άσεν Βασίλεφ. “Η Βουλγαρία, τεχνολογικά, μπορεί να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αργό πετρέλαιο, αλλά αυτό θα ανέβαζε σημαντικά τις τιμές των καυσίμων. Επομένως, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει εξαιρέσεις, θα θέλαμε να επωφεληθούμε από αυτές”, δήλωσε ο Βασίλεφ στην οικονομική εφημερίδα Capital.

Η Δανία και η Φινλανδία υποστηρίζουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσαν οι πρωθυπουργοί των δυο χωρών σε συνέντευξη Τύπου στην Κοπεγχάγη. “Αυτό που τίθεται σήμερα στο τραπέζι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πετρέλαιο θα γίνει πραγματικά αισθητό στη Ρωσία, επομένως το υποστηρίζουμε”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen. “Χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις και χαιρετίζω τις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής για παράδειγμα στο πετρέλαιο και άλλα θέματα”, δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin.

“Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πλέον “κακό πετρέλαιο””, δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής αναλυτής της SEB, Bjarne Schieldrop. “Αυτός ο ενεργειακός πόλεμος του “καλού πετρελαίου” ενάντια στο “κακό πετρέλαιο” μόλις ξεκίνησε”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα