Πειθαρχία!

Τις πρώτες του μέρες μαζί με τους παίκτες του, ο Ολλανδός τεχνικός θέλησε να μην τους βάλει πολλή πίεση σε ότι έχει να κάνει με το αγωνιστικό κομματι. Σε αυτό το κομμάτι τους ζήτησε λίγα και απλά πράγματα καθώς δεν υπήρχε ο χρόνος για να δουλέψει όλα όσα θέλει. Άλλωστε βασικό στοιχείο για την εκμάθηση της τακτικής από έναν προπονητή είναι η επανάληψη και σε τρεις μέρες αυτό δε γίνεται.

Ως εκ τούτου, ο Τζον Φαντ Σχιπ, επιδόθηκε σε συνεχή τετ α τετ και ομιλίες με τους ποδοσφαιριστές του προσπαθώντας να "φτιάξει" το
μυαλό τους, να τους ανεβάσει την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση. Καθώς φάνηκε όμως και σε αυτό το κομμάτι η σγκεκριμένη φουρνιά παικτών χρειάζεται πολλή δουλειά με όσα έχουν προηγηθεί.

Ένα όμως κομμάτι που ο νέος προπονητής είναι αποφασισμένος να εξαντλήσει την αυστηρότητά του είναι η πειθαρχία, τόσο σε αγωνιστικό όσο (και περισσότερο) και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Ως μαθητής του Κρόιφ είναι αμείλικτος σε θέματα πειθαρχίας. Από την ώρα προσέλευσης στο πρωινό, το ραντεβού στο πούλμαν για αναχώρηση και την ενγένει συμπεριφορά του καθενός είναι κάθετος.

Θεωρεί πως μια ομάδα που διέπεται από κανόνες και υπακούει σε έναν εσωτερικό κανονισμό θα πρέπει να αποτελείται και από άτομα τα οποία είναι έτοιμα να ενταχθούν πλήρως σε όσα απαιτεί η εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Το εγώ κάτω από το εμείς. Χωρίς φυσικά να είναι απολυταρχικός. Όποιος δεν αντέχει έναν τέτοιο τρόπο ζωής μέσα στην ομάδα θα μπορεί να θέτει ευατόν εκτός αυτής. Γιατί πολύ απλά έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσει σωστά μια ομάδα. Στις περισσότερες αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις αυτό βγαίνει και στο γήπεδο.

Η πειθαρχία που θέλει λοιπόν να (επαν)επιβάλλει στην Εθνική ομάδα παραπέμπει περισσότερο σε τακτικές Ρεχάγκελ και Φερνάντο Σάντος παρά στους υπόλοιπους προπονητές που πέρασαν από την ομάδα την τελευταία πενταετία. Φυσικά κι εκείνοι είχαν τον δικό τους τρόπο για να επιβάλλουν πειθαρχία, σε αρκετές όμως περιπτώσεις δεν στέφθηκαν από επιτυχία. Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουν οι παίκτες που απαρτίζουν την Εθνική και όσοι καλούνται στο εξής, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει να λειτουργεί πιο σωστά και η ομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα