Πείραμα επανακατοίκησης πόλεων στη Γερμανία με «πειραματόζωα» εργαζόμενους νομάδες

Προγράμματα προσωρινής δωρεάν διαμονής για «νομαδικούς» εργαζόμενους οι οποίοι με την κρίση αναζητούν δουλειά όπου μπορούν να τη βρουν, εντός ή εκτός των χωρών τους, «τρέχουν» οι αρχές πόλεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Στόχος είναι η επανακατοίκησή τους, μετά από την μαζική φυγή των κατοίκων τους, επίσης λόγω της κρίσης, με αποτέλεσμα την κάθετη πτώση του πληθυσμού τους και την απονέκρωση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτισμικής ζωής.

Το Γκέρλιτς στην ανατολική Γερμανία είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Είναι μάλιστα η ανατολικότερη πόλη της Γερμανίας και

ένα από τα αρχιτεκτονικά στολίδια της. Το κέντρο της, με 4.000 διατηρητέα κτίρια, θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο ιστορικό κέντρο πόλης στην Γερμανία. Εκεί συναντώνται μνημεία από την γοτθική εποχή, την αναγέννηση, το μπαρόκ μέχρι την νεοκλασική εποχή. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποτελέσει το αληθινό «σκηνικό» για ταινίες όπως το The Grand Budapest Hotel, το «Άδωξοι Μπάσταρδη» (Inglourious Basterds) και το The Reader.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, αυτή η πόλη των περίπου 55.000 κατοίκων, με τους 140.000 τουρίστες ετησίως, κρύβει μια σκοτεινή πλευρά. Το Γκέρλιτς έχει τους χαμηλότερους μισθούς της Γερμανίας και ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ακροδεξιών ψηφοφόρων της χώρας. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι κάτοικοί της κατέφυγαν μαζικά προς τα δυτικά, οδηγώντας σε μια πληθυσμιακή πτώση της τάξης του 25%. Έτσι, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν ότι κάτι έπρεπε να κάνουν γι’ αυτό και είχαν την ιδέα να προσφέρουν δωρεάν διαμονή ενός μήνα σε όποιον/α ήθελε, με σκοπό να γνωρίσει την πόλη και, τελικά, να μείνει μόνιμα.

Η ιδέα βέβαια δεν ήταν αποκλειστικά δική τους. Και άλλες πόλεις έχουν ήδη πειραματιστεί στην προσέλκυση νέων εν δυνάμει μόνιμων κατοίκων, προσφέροντας δωρεάν στέγαση. Το Ντιτρόιτ, για παράδειγμα, η διασημότερη πόλη - «φάντασμα» των ΗΠΑ, σύμβολο της αποβιομηχάνισης, μετά το «λουκέτο» στην πάλαι ποτέ ανθηρή αυτοκινητοβιομηχανία της, ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη της Αμερικής που εφάρμοσε πρόγραμμα προσέλκυσης νέων επαγγελματιών, με δωρεάν στέγη, παροχές και μισθό για ένα χρόνο. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ανάλογα προγράμματα διαδόθηκαν σε διάφορα μέρη στον κόσμο, από τα Αντικύθηρα μέχρι την Οκλαχόμα, η οποία προσφέρει 10.000 δολάρια σε εργαζόμενους στην ψηφιακή τεχνολογία για να μετακομίσουν εκεί για έναν χρόνο.

Το target group των πόλεων αυτών είναι οι «νομάδες» εργαζόμενοι, το ποσοστό των οποίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας της κρίσης. Εκατομμύρια άνθρωποι περνούν μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής τους από το ένα μέρος στο άλλο. Το διεπιστημονικό κέντρο για τον οικολογικό αστικό μετασχηματισμό (IZS) με έδρα το Γκέρλιτς το οποίο εποπτεύει το εν λόγω πρόγραμμα, χρηματοδοτούμενο από ομοσπονδιακά κονδύλια, έλαβε περισσότερες από 150 αιτήσεις. Τα δύο τρίτα από αυτές προέρχονταν από μεγαλύτερες πόλεις, ενώ μερικές προέρχονταν και από χώρες εκτός της Γερμανίας, όπως από την Ουγγαρία, την Τσεχία, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα