Παρέλυσε η Γαλλία από τη γενική απεργία: Αυτοκράτορας ή Θάτσερ για τους απεργούς, ο Μακρόν λόγω της αύξησης ορίου συνταξιοδότησης

Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκε σήμερα η Γαλλία. Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν κατά της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού που προβλέπει την σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62 που είναι σήμερα.

Μέσα μεταφορές και δημόσιος τομέας, ειδικότερα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, πάγωσαν.

Τα τρένα έμειναν στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, οι συρμοί του μετρό κινήθηκαν ελάχιστα και στη μεγάλη τους πλειονότητα οι σχολικές μονάδες παρέμειναν κλειστές.

Η σημερινή απεργία

ήταν η πρώτη έπειτα από 12 χρόνια για την οποία υπήρξε συμφωνία όλων των εργατικών συνδικάτων. Στόχος τους να ανατρέψουν τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης και να την υποχρεώσουν, όπως και το 1996, να αποσύρει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Το μήνυμα προς τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν ηχηρό. Οι διαδηλωτές πέρα από τη μαζική συμμετοχή και τα ευφευρετικά συνθήματα, έφτιαξαν και αιχμηρά φωτομοντάζ παρουσιάζοντάς τον ως άλλη σιδηρά κυρία και ονομάζοντάς τον Μάργκαρετ Μακρόν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος εμφανίζεται απολύτως αποφασισμένος να εφαρμόσει την μεταρρύθμιση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο αριθμός των συνταξιούχων διαρκώς αυξάνεται σε σχέση με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό και ότι, αν αυτό συνεχιστεί, τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος προσβλέπει στη στήριξη από το κόμμα της παραδοσιακής γαλλικής κεντροδεξιάς, τους Ρεπουμπλικανούς, ώστε να καταφέρει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της μεταρρύθμισης. Αν ωστόσο ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, δεν αποκλείεται να κάνει χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος να περάσει το νομοσχέδιο με προεδρικό διάταγμα.

Η Γαλλία φλεγόταν αλλά ο Μακρόν ήταν στη Βαρκελώνη

Σε κάθε περίπτωση την ώρα που η Γαλλία δονούνταν από τα συνθήματα των απεργών, ο Εμανουέλ Μακρόν μετέβη σήμερα στην Ισπανία συνοδευόμενος από 11 μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Όταν ρωτήθηκε για την απεργία, απάντησε: “Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε λες και δεν έγιναν εκλογές πριν λίγου μήνες”.

Η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ έγινε στην Βαρκελώνη και θεωρήθηκε μία “υψηλού συμβολισμού” γαλλοϊσπανική συνάντηση κορυφής που θα φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στο υψηλότερο επίπεδό τους.

Μακρόν και Σάντσες υπέγραψαν “συνθήκη φιλίας και συνεργασίας”, ένα κείμενο που προβλέπει λεπτομερώς την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο μεταναστευτικό, την άμυνα, την ενέργεια και την νεολαία. Η γαλλοϊσπανική συνθήκη είναι μόλις η τρίτη που υπογράφεται στην Ευρώπη από την Γαλλία, έπειτα από την Συνθήκη των Ηλυσίων, η οποία υπεγράφη το 1963 με την Γερμανία και συμπληρώθηκε από την Συνθήκη της Αιξ Λα Σαπέλ το 2019, και την Συνθήκη του Κιριναλίου, η οποία υπεγράφη με την Ιταλία το 2021.

Η υπογραφή της γαλλοϊσπανικής συνθήκης πραγματοποιείται τρεις μήνες μετά την άρση των βασικών διαφωνιών ανάμεσα στις δύο χώρες που αποφάσισαν, μαζί με την Πορτογαλία, να ενταφιάσουν το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου Midcat, προς το οποίο ήταν αντίθετο το Παρίσι, για να τον αντικαταστήσουν με τον αγωγό πράσινου υδρογόνου που θα ενώνει την Βαρκελώνη με την Μασσαλία και ονομάστηκε H2Med.

Η Βαρκελώνη επελέγη ως τόπος της συνάντησης κορυφής για να τονισθεί η σημασία του στρατηγικού αυτού σχεδίου, αλλά και να καταδειχθεί, από ισπανικής πλευράς, ότι η κατάσταση στην Καταλωνία έχει εξομαλυνθεί μετά την απόπειρα απόσχισης του 2017.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα