Παπανάτσιου: Αυξημένες οι νέες αντικειμενικές στο 60% των ζωνών

Οι εκτιμητές έχουν υποβάλει τα στοιχεία σχεδόν για όλες τιςπεριοχές, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών

Νέες τιμές ζώνης για το σύνολο της χώρας υποβλήθηκαν απότους εκτιμητές ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα λήγει η σχετικήπροθεσμία για την υποβολή των προτάσεων και, όπως ανακοίνωσε η υφυπουργόςΟικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣτοΚόκκινο», έχουν ήδη υποβληθεί στοιχεία για το 99% των περιοχών και μόλις σε 56ζώνες δεν υπάρχει εκτίμηση.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε ότι από τα στοιχεία

που έχουνυποβληθεί στο 60% των ζωνών προκύπτει αύξηση των αντικειμενικών προκειμένου ναπροσαρμοστούν με τις εμπορικές τιμές, στο 23% μείωση και στα υπόλοιπα καμίαμεταβολή.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό ΠρακτορείοΕιδήσεων, η υφυπουργός Οικονομικών στη συνέντευξή της σημείωσε ότι «τοτελευταίο διάστημα έχουμε μία σημαντική αύξηση αγοραπωλησιών». Παράλληλα,επισήμανε την παρανόηση που υπάρχει σχετικά την προσδοκία μείωσης τωναντικειμενικών λόγω της πτώσης τιμών στις συναλλαγές.

Όπως εξήγησε η ίδια, «Υπήρχε πτώση στην αγορά, αλλά οιαντικειμενικές τιμές ήταν πολύ χαμηλότερες στις περισσότερες περιοχές από τιςαντίστοιχες εμπορικές περιοχές».

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν, όπως είπε η υφυπουργόςΟικονομικών, ότι «σε ένα 60% (6.070 ζώνες) έχουμε αύξηση των αντικειμενικώνπου με τις εμπορικές που υπάρχουν αυτήτη στιγμή, σε ένα 23% (2.300) έχουμε μείωση, με το υπόλοιπο ποσοστό χωρίςμεταβολή».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι μεγάλη μείωση παρατηρείται στηΔυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Πιο πολύ σε περιοχές τηςεπαρχίας είναι η μείωση. Στην περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, μειώσεις υπάρχουνστο 34% των ζωνών» διευκρίνισε η υφυπουργός. Αντίθετα, ανέφερε ότι «τημεγαλύτερη αύξηση έχουν τα Ιόνια Νησιά, το Βόρειο Αιγαίο το ίδιο, κυρίως όσεςέχουν σχέση με τον τουρισμό έχουν αύξηση».

Το ψηφιακό σύστημα που έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί θαανανεώνεται με τις αγοραπωλησίες και όλες τις άλλες συναλλαγές προκειμένου σεετήσια βάση να προκύπτουν αντικειμενικές αξίες εναρμονισμένες με την πραγματικήεικόνα της αγοράς.

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου είπε ότι «νομίζωότι θα είναι με τις καινούργιες τιμές, αυτός είναι ο στόχος» διευκρινίζονταςότι «με μία πρώτη ανάλυση, είμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα», ενώ «δεν φαίνεταινα έχουμε αύξηση του συμπληρωματικού φόρου».

Πηγή: News.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα