ΠΑΟΚ: Τον «πλήρωσε» με το ίδιο ... νόμισμα

ΠΑΟΚ: Τον «πλήρωσε» με το ίδιο ... νόμισμαkmpotsΠαρ, 11/27/2020 - 15:19 Το απόλυτο «σκωτσέζικο ντουζ» βίωσε ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Πέμπτης στο Αϊντχόφεν. Παρότι πραγματοποίησε ιδεατό ξεκίνημα προηγούμενος 0-2, ηττήθηκε 3-2 από την ομώνυμη ολλανδική ομάδα κι άφησε τη δεύτερη θέση να του γλιστρύσει μέσα από τα χέρια του ..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η αντίδραση της ΠΑΕ στο σχόλιο του Μαρκ Κλάτενμπεργκ

Το πλάνο του Πάμπλο Γκαρσία και των συνεργατών

του ήταν να μην επιιτρέψει στον αντίπαλο να εφαρμόσει εξ αρχής κυριαρχικό ποδοόσφαιρο κλείνοντας την ομάδα του στην περιοχή της κι υποχρεώνοντάς την σε παθητικό ρόλο. Για την ακρίβεια, ήθελαν να βρουν ένα τρόπο να δώσουν συνέχεια στην εμφάνιση του Β’ μέρους του αντίστοιχου αγώνα της Τούμπας πετυχαίνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό. Ένα πλάνο που μπορεί να έμοιαζε αρκετά δύσκολο αλλά απέκτησε υπόσταση όταν ο Τζόλης στο 4’, με την αρωγή του Βαρέλα, έκαναν το 0-1. Έξι λεπτά μετά οι Ολλανδοί προειδοποίησαν όταν σκόραραν από στημένη φάση με τον Μάλεν να πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι, από την πλευρά του αριστερού άκρου της άμυνας, αλλά το γκολ ακυρώθηκε ως οφ σάιντ. 

Οι αδυναμίες ... 

Βλέπετε το πλάνο της τεχνικής ηγεσίας αποδείχτηκε σωστό μεν αλλά με δύο χτυπητές αδυναμίες: Την απουσία μιας αξιόπιστης και φυσιολογικής λύσης στη γραμμή της άμυνας με τον Γιαννούλη τραυματία, τους Βιεϊρίνια-Περέιρα εκτός λίστας και τον Λύρατζη εκτός και την αντίστοιχη στη μεσαία γραμμή λόγω της ανετοιμότητας του Ντόουγκλας και του ... αταίριαστου για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση Εσίτι και των απαιτήσεων ενός τέτοιου αγώνα. Αυτομάτως δημιουργήθηκε μια συνθήκη ανισορροπίας που αφορούσε την αριστερή πλευρά, εκεί όπου το δεδομένο κενό κλήθηκε να καλύψει ο Κρέσπο, ενώ την ευθύνη της στήριξης είχαν οι μέσοι Ελ Καντουρί-Τσιγγάρας, όπως επίσης κι ο Τζόλης, που τοποθετήθηκε στην ευθεία του Ισπανού αμυντικού. 

Εντούτοις, σε μια υποδειγματική αντεπίθεση στο 13’, ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς απέφυγε εξαιρετικά τον αντίπαλό του, συνδυάστηκε με τον Σβαμπ, ο Αυστριακός βρήκε τον Τζόλη στο δεύτερο δοκάρι για το 0-2! Ένα ξεκίνημα βγαλμένο μέσα από τα καλύτερα όνειρα και του πλέον αισιόδοξου φίλου της ομάδας, το οποίο όμως έμοιαζε δύσκολο να έχει διάρκεια. Η ψυχρολουσία των γηπεδούχων ήταν ευδιάκριτη. Παρέμεινε όμως αναξιοποίητη καθώς η ομάδα, υποσυνείδητα υποχώρησε δίνοντας τον απαραίτητο χώρο δράσης στον αντίπαλο που συν τα προαναφερθέντα προβλήματα δημιούργησε το σκηνικό της ανατροπής υπέρ της Αϊντχόφεν. 

Ο τρόπος αξιοποίησής τους κι η αδυναμία αντίδρασης

Η ομάδα του Ρόγκερ Σμιντ επένδυσε στη δεδομένη επιθετική της ικανότητα και στόχευσε στην ... αχίλλειο πτέρνα της άμυνας του αντιπάλου της. Με τους Ντάμφρις και Γκάκπο να κάνουν ότι θέλουν από εκείνη την πλευρά, με κάθετες από τον άξονα και πληθώρα κοντινών πασών σε κλειστούς χώρους, μπαίνοντας ανάμεσα στις γραμμές κι εκμεταλλευόμενοι με τον καλύτερο τρόπο τα όποια κενά, γεγονός που υποχρέωσε τον 43χρονο Ουρουγουανό τεχνικό να βάλει τις φωνές από νωρίς για τις αποστάσεις ... 

Ωστόσο η μέτρια έως κακή ημέρα όλων όσων είχαν ως ευθύνη την αριστερή πτέρυγα λειτούργησε καταλυτικά ως προς τη μετέπειτα εξέλιξη της αναμέτρησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Αϊντχόφεν ν’ απαντήσει σχετικά νωρίς και συγκεκριμένα επτά λεπτά μετά το 0-2 με τον Γκάκπο, στοιχείο που τόνωσε την αυτοεποίθησή της και λειτούργησε αντιστρόφως ανάλογα στην ψυχολογία των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου».

Μια λύση που δοκιμάστηκε προσωρινά ήταν η αλλαγή πλευρών ανάμεσα σε Τζόλη και Αντρ. Ζίβκοβιτς δεδομένου πως ο Σέρβος ήταν πιο ... επιμελής στ’ ανασταλτικά του καθήκοντα. Ταυτόχρονα όμως ξόδευε σημαντική ενέργεια από αυτήν που χρειαζόταν δημιουργικά. Η ομάδα μπήκε στο δεύτερο μέρος χωρίς διαφοροποιήσεις στο αρχικό της σχήμα και πολύ γρήγορα το ... «πλήρωσε». Μέσα σε ένα καταστροφικό τρίλεπτο, η PSV σκόραρε δις με Μαντουέκε και Μάλεν, έφτασε στην ολική ανατροπή κι από εκεί και πέρα όλα έμοιαζαν πολύ πιο δύσκολα παρότι και οι Ολλανδοί έδειξαν μια τάση περισσότερο να κατοχυρώσουν τη νίκη παρά να κυνηγήσουν ένα μεγαλύτερο σκορ. 

Οι λεπτομέρειες που μπορεί - και - να έκαναν τη διαφορά 

Θα ήταν παράλειψη να μη σημειωθεί η πολύ σημαντική προοπτική που δόθηκε στον ΠΑΟΚ δύο φορές – μια σε κάθε ημίχρονο – να φύγει στην αντεπίθεση μ’ εξαιρετικές προϋποθέσεις, μια με τον Ελ Καντουρί στο 40’ και μια με τον Σβαμπ στην επανάληψη με παίκτες παραπάνω από τον ή τους αμυνόμενους αλλά μια λάθος πάσα ακύρωσε και τις δύο προσπάθειες, δείγμα και της μέτριας ημέρας των δυο όπως επίσης και της εν γένει ψυχολογίας από την εξέλιξη της αναμέτρησης. 

Η συνέχεια των χαμηλών πτήσεων του Τσόλακ, το γεγονός πως η είσοδος των Μουργκ, Ντόουγκλας, Ουαγγέ, Μπίσεσβαρ από τον πάγκο δεν έδωσαν το παραμικρό, ήταν απλώς ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των γεγονότων που είχαν ως αποτέλεσμα την ήττα από την Αϊντχόφεν, που άλλαξε και τα δεδομένα στον όμιλο. Πλέον ο «Δικέφαλος» βρίσκεται στην 3η θέση, ένα βαθμό πίσω από την ολλανδική ομάδα και πολλά θα κριθούν την επόμενη αγωνιστική, την προσεχή Πέμπτη, όταν ο Πάμπλο Γκαρσία κι οι ποδοσφαιριστές του θα ταξιδέψουν στην Κύπρο ενώ η Αϊντχόφεν θα βρεθεί στη Γρανάδα κόντρα στην πρωτοπόρο του ομίλου. 

Η συνέχεια ... 

Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ θέλει δύο νίκες στις δύο τελευταίες αγωνιστικές στο εκτός έδρας ματς με την Ομόνοια και στην Τούμπα με τη Γρανάδα για να έχει βάσιμες ελπίδες πρόκρισης. Εξίσου αναγκαίο όμως είναι κι η ... στροφή με απόλυτη συγκέντρωση στα τα της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας μ’ έναν – ακόμη – δύσκολο αγώνα την Κυριακή στη Λαμία κόντρα στην ομώνυμη ομάδα. Υγεία, να προσέχετε τον εαυτό σας και τους ανθρώπους σας, με συνείδηση και υπευθυνότητα. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια ... 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - UEFA Europa League - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ The Experts Eindhoven - Ποδόσφαιρο ΠΑΟΚ - Ποδόσφαιρο Off Off kmpots Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ #UEFA #EuropaLeague #group_stage #MD4 #PSVPAOK #paokfc PSV Eindhoven ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για τη χαμένη ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο Αϊντχόφεν και τη συνέχεια που ακολουθεί Article publish on Παρ, 11/27/2020 - 15:19 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα