ΠΑΟΚ: Το προφίλ της Σλόβαν Μπρατισλάβας

Ώρα αγώνα, ώρα ομίλων – και μάλιστα 2ης αγωνιστικής – στο UEFA Conference League με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται στις 22.00 τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Λίγες ώρες πριν προχώρησε στην παρουσίαση μιας … όχι και τόσο παλιάς γνώριμης για τον ίδιο και τους ανθρώπους της ομάδας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Μια όχι και τόσο παλιά γνώριμη επιστρέφει στην Τούμπα. Η Σλόβαν Μπρατισλάβας

επιστρέφει στην Τούμπα, εκεί που το 2019 είχε πανηγυρίσει την πρόκριση στα Play Offs του UEFA Europa League.

Κυριαρχία εντός συνόρων, κούπα εκτός

πηγή: PAOKfc.gr

Ιδρύθηκε το 1919 και στα 102 χρόνια ζωής έχει 15 πρωταθλήματα και 17 Κύπελλα. Είναι η μόνη ομάδα στην χώρα της που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1969, κερδίζοντας την Μπαρτσελόνα στη Βασιλεία με 3-2.

Έδρα της είναι το στάδιο “NFS – Tehelné Pole” με χωρητικότητα 22,500 θέσεων. Είναι το εθνικό στάδιο ποδοσφαίρου της Σλοβακίας, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2019 κι από τότε στεγάζει (και) τους εντός έδρας αγώνες της εθνικής ομάδας. Τα βασικά χρώματα της Σλόβαν είναι το μπλε και το άσπρο, ενώ έχει το παρατσούκλι “Belasí”, δηλαδή “Μπλέ ουρανοί”.

Την τελευταία πενταετία σε εγχώριο επίπεδο έχει κατακτήσει σχεδόν τα πάντα. Τη σεζόν 2016-17, κι ενώ είχε προηγηθεί μια διετία χωρίς να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο, αναδείχθηκε Κυπελλούχος Σλοβακίας. Την επόμενη σεζόν διατήρησε στην τροπαιοθήκη της το Κύπελλο, ενώ τη σεζόν 2018-19 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια. Ακολούθησαν δύο σεζόν (2019-20, 2020-21) όπου κέρδισε το νταμπλ.

Η πορεία μέχρι τους ομίλους Conference League

πηγή: PAOKfc.gr

Η Σλόβαν ξεκίνησε το φετινό ευρωπαϊκό της ταξίδι από τα προκριματικά του Champions League. Πέρασε το εμπόδιο της ιρλανδικής Σάμροκ Ρόβερς κι αποκλείστηκε από την Γιουνγκ Μπόις. Έτσι, «προσγειώθηκε» στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League όπου αντιμετώπισε τη Λίνκολν του Γιβραλτάρ. Οι Σλοβάκοι επικράτησαν στο πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας με 3-1 και το 1-1 της ρεβάνς τους έδωσε την πρόκριση.

Επόμενος αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός που επικράτησε 3-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» και με την ισοπαλία 2-2 στην Μπρατισλάβα πήρε την πρόκριση. Και κάπως έτσι, η Σλόβαν βρέθηκε στο Conference League ως αντίπαλος του ΠΑΟΚ.

Το αγωνιστικό προφίλ

πηγή: PAOKfc.gr

Στη Σλοβακία, η Σλόβαν συνεχίζει να κάνει… περίπατο και οδεύει με κεκτημένη ταχύτητα για τον τέταρτο σερί τίτλο. Έπειτα από εννέα αγωνιστικές στο πρωτάθλημα βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με 20 βαθμούς (έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και μία ήττα) έχοντας την καλύτερη επίθεση και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Βλάντιμιρ Βάις, ο οποίος πήρε τιμητικά το όνομα του πατέρα του, διακεκριμένου ποδοσφαιριστή της τότε Τσεχοσλοβακίας και εν συνέχεια έδωσε το ίδιο όνομα και στον γιο του που αγωνίζεται στην ομάδα. Ανέλαβε τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας τον Μαΐο, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο.

Ο 57χρονος κόουτς, βρίσκεται για δεύτερη φορά στην προπονητική του καριέρα στην Σλόβαν, ενώ προηγουμένως (2016-2020) διετέλεσε ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Γεωργίας και στο παρελθόν και της Εθνικής Σλοβακίας.

Μετά την κατάκτηση του νταμπλ την περσινή σεζόν, η ομάδα διατήρησε τον βασικό κορμό της και προχώρησε σε μικρές προσθήκες που ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο το ρόστερ της. Σ’ αυτό, ανήκει κι ένας ποδοσφαιριστής γνώριμος στο φίλαθλο ελληνικό κοινό. Ο λόγος για τον Βλάντιμιρ Βάις, γιο του προπονητή, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν φόρεσε την φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Σλοβάκος μεσοεπιθετικός βέβαια δεν θα αγωνιστεί στο παιχνίδι της Τούμπας καθότι τραυματίας. Ο παίκτης που ξεχώρισε πέρυσι, ο Βραζιλιάνος επιθετικός Ραφαέλ Ρατάο με 14 γκολ και 9 ασίστ, συνθέτει ένα εκρηκτικό δίδυμο με τον Νιγηριανό Εζεκιέλ Χέντι“.

Keywords
Τυχαία Θέματα