ΠΑΟΚ: Συνεπής και με ... προοπτική

ΠΑΟΚ: Συνεπής και με ... προοπτικήkmpotsΔευ, 11/30/2020 - 17:53 Με γκολ των Τζόλη (12’) και Βιεϊρίνια (64’) ο ΠΑΟΚ άφησε πίσω του το ... «στραβοπάτημα» στο Αϊντχόφεν παρουσιάζοντας μια 11άδα με – μόλις – τρεις ποδοσφαιριστές στο αρχικό του σχήμα, σε σχέση με το αντίστοιχο της περασμένης Πέμπτης.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γκαρσία μέχρι το 2023! 

Η αναμέτρηση του

«Δικεφάλου» στη Λαμία, είχε τον δικό της, ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας. Από τη μια ο Πάμπλο Γκαρσία κι οι ποδοσφαιρστές του βρέθηκαν για πρώτη φορά στη θέση να διαχειριστούν μια ήττα στο Europa League και σε διάστημα δύο ημερών να επιστρέψουν στα του ελληνικού πρωταθλήματος, απέναντι σε μια ομάδα που συνεχίζει ν’ αγνοεί τη χαρά της νίκης στη φετινή σεζόν έχοντας σημειώσει σε οκτώ αγώνες – όλα κι όλα – πέντε γκολ

Το πλάνο

Το σκεπτικό του καταρτισμού της βασικής 11άδας για το χθεσινό ματς το είχε σκιαγραφήσει ο Ουρουγουανός τεχνικός λίγη ώρα μετά το ματς με την ολλανδική ομάδα όταν στις δηλώσεις του είχε αναφέρει πως έχουμε αρκετά παιδιά που πρέπει να ξεκουραστούν κι αυτό θα το κάνουμε την Κυριακή, αναφέροντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις των Ροντρίγκο- Αντρ. Ζίβκοβιτς, λέγοντας πως αμφότεροι είναι στα όριά τους. 

Με την «πολυτέλεια» της προσθήκης των Περέιρα-Βεϊρίνια στις εντός συνόρων υποχρεώσεις το έργο της τεχνικής ηγεσίας έγινε πιο εύκολο. Ταυτόχρονα, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την κρίσιμη αναμέτρηση της προσεχούς Πέμπτης στην Κύπρο για τους ομίλους του Europa League, από τη συγκεκριμένη ... εξίσωση απουσίαζε ο Ντόουγκλας, που συμπλήρωσε κάρτες και θα είναι απών. Άρα δεν είχε θέμα ν’ αγωνιστεί σ’ ολόκληρο το 90λεπτο χτες, όπερ κι εγένετο. 

Έτσι, οι Ζ. Ζίβκοβιτς, Ροντρίγκο, Βαρέλα, Σβαμπ, Αντρ. Ζίβκοβιτς, Τσόλακ, όλοι τους βασικοί στο ματς της περασμένης Πέμπτης, έμειναν στον πάγκο, ενώ ο Κρέσπο ήταν εκτός αποστολής, όπως κι ο Εσίτι. Τις θέσεις τους, στο 4-3-3 πήραν οι Πασχαλάκης, Ουαγγέ, Μιχαηλίδης, Νέλσον-Περέιρα, Νινούα, Μουργκ και Σφιντέρσκι. 

Το ... τρικ

Σε τακτικό επίπεδο οι οδηγίες ήταν απλές και σαφείς. Πίεση σε όλο το γήπεδο για γρήγορη ανάκτηση της κατοχής, ενώ στην αντίστοιχη των γηπεδούχων το «αντίδοτο» κι αυτό που ακούγονταν διαρκώς από τον πάγκο προς το μέρος των ποδοσφαιριστών ήταν «πάσες, πολλές πάσες», σε συνδυασμό με την οδηγία αφενός να επιστρέφει μέχρι και ο Μουργκ για να ζητάει μπάλα μπαίνοντας ανάμεσα στις γραμμές των γηπεδούχων μαζί με τους Ντόουγκλας-Νινούα, την ίδια στιγμή που ο Ελ Καντουρί έπαιρνε θέση ... δεξιού μπακ, απελευθερώνοντας τον Ουαγγέ για να προωθηθεί και να πάρει όλη την πτέρυγα. 

Από το τελευταίο τρικ, προήλθε και το πρώτο γκολ του «Δικεφάλου» χάρη στη μοναδική ικανότητα του διεθνή Βελγομαροκινού να βγάζει κάθετες μπαλιές, ο Ουαγγέ πλαγιοκόπησε την αντίπαλη περιοχή, έβγαλε στον Τζόλη κι εκείνος με τη μια «άνοιξε» το σκορ απομακρύνοντας από νωρίς τον παράγοντα άγχος-πίεση για το γκολ.

Μια ομάδα με σωστή συνοχή, πολύ καλές αλληλοκαλύψεις με παίκτες που πήγαιναν πρώτοι στη δεύτερη μπάλα κι ακόμη κι όταν αυτό δεν γινόταν εφικτό με μια κίνηση, μια προβολή, ένα μαρκάρισμα επιτυγχανόταν το ζητούμενο. Ένας έλεγχος που έμοιαζε πλήρης, κρατώντας ουσιαστικά τον αντίπαλο μακριά από την περιοχή του Πασχαλάκη. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη αίσθηση απειλής για τους γηπεδούχους ήρθε στο 24’ με ένα σουτ από τις παρυφές της μεγάλης περιοχής του Ντέλετιτς. Νωρίτερα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ διαμαρτυρήθηκαν για μαρκάρισμα του Επασί στον Ίνγκασον σε φάση από εκτέλεση κόρνερ με την μπάλα να μη φτάνει ποτέ σε κανέναν από τους δύο. 

Μια και ο λόγος για παράπονα, αντίστοιχα εξέφρασαν οι γηπεδούχοι στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, όταν σε μαρκάρισμα του Σκόνδρα στον Τζόλη υπήρξε ένταση ανάμεσα στους δύο, με τον διαιτητή να δείχνει από μια κίτρινη κάρτα στον κάθε έναν, απόφαση που δεν ικανοποίησε τους ανθρώπους της Λαμίας. 

Οι διαφοροποιήσεις και το ... "κερασάκι" στην τούρτα

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε μεν χωρίς αλλαγές για τον «Δικέφαλο» αλλά για την ομάδα του Μπάμπη Τεννέ, με τον ίδιο τρόπο όπως τελείωσε το πρώτο. Δηλαδή με αναγκαστική αλλαγή. Στο 45+1’ ήταν ο Ασίγκμπα που αποχώρησε λόγω προβλήματος δίνοντας τη θέση του στον Τζανετόπουλο, στο 46’ ακολούθησε ο Σαραμαντάς αντί του Μπαχανάκ, στο 53’ ο Βασιλόγιαννης πέρασε αντί του Ρόμανιτς και στο 62’ οι κινήσεις από τον πάγκο ολοκληρώθηκαν με τους Αραμπούλι αντί Τσούκαλου και Βασιλακάκη αντί Σκόνδρα. 

Στον αντίποδα, με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα οι Αντρ. Ζίβκοβιτς, Βιεϊρίνια αντικατέστησαν τους Μούργκ, Τζόλη αντίστοιχα, στο 71’ ο Σβαμπ μπήκε αντί του Ελ Καντουρί, στο 80’ ο Τσόλακ αντί του Σφιντέρσκι και στο 81’ ο Τσιγγάρας αντί του Νινούα. 

Από όλες αυτές πλέον σημαντική αποδείχτηκε η είσοδος του Πορτογάλου αρχηγού του «Δικεφάλου» αφού πέντε λεπτά μετά την είσοδό του σημείωσε και το πρώτο του γκολ στην τρέχουσα σεζόν, από εκτέλεση φάουλ «σφραγίζοντας» ουσιαστικά τη μοίρα του αγώνα. Νωρίτερα, στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους είχε τεράστια ευκαιρία να το κάνει ο Τζόλης αλλά την ξόδεψε στέλνοντας την μπάλα πολύ ψηλά με δυνατή προβολή από τα δύο μέτρα απόσταση από την εστία σε παράλληλη σέντρα από δεξιά. 

Τα νέα πρόσωπα των γηπεδούχων έβγαλαν μια «φρεσκάδα» που μετουσιώθηκε σ’ ενέργεια μετά το 70’ και στο 71’ ο Βασιλόγιαννης έχασε μοναδική ευκαιρία να μειώσει όταν βρέθηκε ξεχασμένος στο δεύτερο δοκάρι αλλά το δυνατό σουτ που δοκίμασε έφυγε άουτ. 

Τα υπόλοιπα λεπτά ήταν θέμα διαχείρισης της όλης κατάστασης χωρίς ν’ αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Ο Πάμπλο Γκαρσία, είδε ένα δημιουργικό παιχνίδι από τους δύο κεντρικούς αμυντικούς του, με τον Μιχαηλίδη να επιστρέφει σε αρχικό σχήμα έπειτα από καιρό αλλά για πρώτη φορά να παίζει σε σχηματισμό με τέσσερις στην άμυνα. Σύμφωνα και με τον αποκλειστικό συνεργάτη στατιστικής ανάλυσης των καναλιών Novasports, OPTA, από τα πόδια των δύο στόπερ του ΠΑΟΚ έφυγαν συνολικά 170 πάσες (!) ενώ δεν υπάρχει αμφισβήτηση πως το δίδυμο Ντόουγκλας-Ελ Καντουρί είναι μια βασική σταθερά για τη φετινή ομάδα. 

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στον αγώνα της Πέμπτης και στον κρισιμότατο αγώνα στην Κύπρο κόντρα στην Ομόνοια, για τον οποίο έχουμε μέρες να συζητήσουμε. Υγεία, (αυτο)σεβασμός και συνείδηση. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια ... 

ΕΛΛΑΔΑ - Super League 1 - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ The Experts Λαμία - Ποδόσφαιρο ΠΑΟΚ - Ποδόσφαιρο Off Off kmpots Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Λαμία ΕΛΛΑΔΑ Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την επιστροφή του ΠΑΟΚ στα θετικά αποτελέσματα και τις εναλλακτικές που παρουσίασε Article publish on Δευ, 11/30/2020 - 17:53 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα