ΠΑΟΚ-Ριέκα 1-1: Η λύτρωση ήρθε στην εκπνοή! (vids)

Επί κροατικού εδάφους θα λύσουν τους λογαριασμούς τους ΠΑΟΚ και Ριέκα με έπαθλο μια θέση στους ομίλους του Europa Conference League μετά το διόλου αντιπροσωπευτικό της πραγματικής εικόνας του ματς – ειδικά στο Β’ ημίχρονο – 1-1.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ραζβάν έχοντας ν’ αντιμετωπίσει την απουσία των Ίνγκασον και – πλέον – Ολιβέιρα προτίμησε ν’ ακολουθήσει την … πεπατημένη. Σε σχέση με το προ εβδομάδας

ματς με την Μποέμιανς προχώρησε σε μια ενδεκάδα που αν δεν απουσίαζε ο τραυματίας Πορτογάλος επιθετικός θα είχε μόνον μια διαφοροποίηση κι αυτήν στο κέντρο της άμυνας. Εκεί επιστρέφει ο Κρέσπο αντί του Μιχαηλίδη με τον Ρουμάνο τεχνικό να επενδύει στην εμπειρία και τις πάμπολλες συνεργασίες του Ισπανού με τον Βαρέλα. Στην έτερη διαφοροποίηση όπως ήταν αναμενόμενο, θέση στην κορυφή της επίθεσης πήρε ο Σφιντέρσκι.

Για τον Γκόραν Τόμιτς ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» αφορούσε την απουσία του Μούριτς και λιγότερο ο Ντρμιτς. Επίσης εκτός έμειναν οι Λάμπροβιτς, Σμόλτσιτς, Σελάχι και Στάνιτς. Έχοντας ως βασική προτίμηση σ’ επίπεδο σχηματισμού το 3-4-3, για τις ανάγκες του αγώνα προχώρησε στο 3-5-2, που γινόταν εύκολα 5-3-2 με ποδοσφαιριστές γρήγορους, ευέλικτους και ικανούς να πιέσουν, να «κλέψουν» και να φύγουν ταχύτατα στην αντεπίθεση.

Έπεσε στην «παγίδα» των Κροατών

Αμφότερες οι ομάδες ακολούθησαν πιστά το προβλεπόμενο σενάριο. Ήτοι ο ΠΑΟΚ ανέλαβε κυριαρχικό ρόλο παίρνοντας τα ηνία του αγώνα, η Ριέκα περιορίστηκε στο να προσέχει τα νώτα της περιμένοντας είτε με βαθιά μπαλιά από τα μετόπισθεν στην επίθεση να αξιοποιήσει του Άμπεμ και Άμπας.

Όταν διαπίστωσε πως η άμυνα του ΠΑΟΚ λειτουργούσε αξιόπιστα αποφάσισε ν’ αλλάξει στρατηγική και να πιέσει ψηλά. Κάθε φορά που η μπάλα ήταν στα πέριξ της περιοχής του Πασχαλάκη ανέβαζε έξι ποδοσφαιριστές πάνω από τη μεσαία γραμμή προσδοκώντας το λάθος για να γίνει επικίνδυνη.

Οι γηπεδούχοι ήθελαν κι επεδίωξαν να έχουν ως κινητήριο μοχλό τον Μπίσεσβαρ στον άξονα αλλά η πολυπληθής παρουσία αντιπάλων στο συγκεκριμένο χώρο περιόρισε την επιδραστικότητά του ενώ και οι συνεργασίες που αποπειράθηκε να βγάλει δυσχέραιναν σημαντικά. Μοιραία το επιθετικό παιχνίδι του «Δικεφάλου» οδηγήθηκε στα πλάγια και δη από δεξιά με μπροστάρη τον Ροντρίγκο.

Η πρώτη απειλή ήρθε από τον Ζίβκοβιτς με σουτ του Σέρβου στο 9’ να περνάει άουτ.

Παρά την πλειάδα στατικών φάσεων είτε από κόρνερ είτε από φάουλ η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου δεν κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα απειλητική. Αντ’ αυτού στο 17’ βρέθηκε μια ανάσα από το … αυτογκόλ όταν σε σουτ εκτός περιοχής η μπάλα κόντραρε δις κι ο Πασχαλάκης με υπερπροσπάθεια αποσώβησε βέβαια παραβίαση της εστίας του.

Γκολ δεν μπήκε αλλά οι ισορροπίες σε ψυχολογικό επίπεδο κλονίστηκαν καθώς οι Κροάτες άρχισαν να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο και να κινούνται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ακολούθησε ένα δυνατό σουτ του Άμπεμ εκτός περιοχής κι αυτό, που κατέληξε άουτ στο 20’. Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να περιμένει έξι λεπτά μέχρι να καταγράψει την επόμενη καλή στιγμή του όταν ξαφνικό σουτ του Κούρτιτς έφυγε λίγο άουτ.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ο Ροντρίγκο αισθάνθηκε ενόχληση στον οπίσθιο μηριαίο του αριστερού του ποδιού κι αντικαταστάθηκε από τον Τέιλορ. Και σα να μην έφτανε αυτό, η Ριέκα ανέβασε την πίεση της με συνέπεια ένα λάθος του Μπίσεσβαρ να δώσει την ευκαιρία στον Λεπίνιτσα να πάρει την μπάλα και να εκτελέσει από απόσταση νικώντας και τον Βαρέλα και τον Πασχαλάκη για το 0-1!

Το αρχικό … μούδιασμα των γηπεδούχων διαδέχτηκε η προσπάθεια αντίδρασης που μετουσιώθηκε σε ευκαιρία με τον Σφιντέρσκι στο 39’ σε γυριστό σουτ του Πολωνού η μπάλα κόντραρε φεύγοντας κόρνερ και λίγο μετά σε κεφαλιά του ίδιου με την μπάλα να καταλήγει στην αγκαλιά του αρχηγού της κροατικής ομάδας.

Του έλειψε μόνον το … γκολ

Μετά την ανάπαυλα του ημιχρόνου οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο δίχως διαφοροποιήσεις στις συνθέσεις τους σε σχέση με το πώς ολοκλήρωσαν το πρώτο μέρος. Ωστόσο τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου μπήκε με ορμή αποφασισμένη ν’ ανατρέψει το εις βάρος της αποτέλεσμα.

Με τον Ελ Καντουρί να μεταφέρεται στον άξονα και τον Μπίσεσβαρ να μετατοπίζεται αριστερά ο «Δικέφαλος» έμοιαζε να πατάει καλύτερα στο γήπεδο, αύξησε την πίεση στο κατακόρυφο και δημιουργούσε διαδοχικές ευκαιρίες χωρίς όμως να καταφέρει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Καλύτερη όλων στο 58’ όταν σε …. συστημένη σέντρα του Βιεϊρίνια ο Ελ Καντουρί για λίγο δεν έπιασε την κεφαλιά-ψαράκι με τον Πρσκαλο να διώχνει με ένταση.

Επί – σχεδόν – είκοσι λεπτά ο ΠΑΟΚ σφυροκοπούσε τους Κροάτες αδυσώπητα με τις τελικές να έχουν φτάσει στο 12(6)-4(2), 10-1 κόρνερ και την κατοχή στο 65%-35%! Είναι χαρακτηριστικό πως η πρώτη επίσκεψη της Ριέκα στην περιοχή του Πασχαλάκη καταγράφηκε στο 65’. Τέσσερα λεπτά οι γηπεδούχοι άγγιξαν την ισοφάριση όμως ο Γκάλοβιτς κατάφερε κι απομάκρυνε πάνω στη γραμμή!

Στο 71’ δυνατό γύρισμα του Τέιλορ από δεξιά, ο Κούρτιτς το βολ πλανέ στην κίνηση, η μπάλα έφυγε ψηλά! Στο 71’ οι Μουργκ-Κούτσιας αντικατέστησαν τους Μπίσεσβαρ-Ζίβκοβιτς αντίστοιχα κι ο Μπούσνγια τον Τόμεσακ. Ωστόσο δύο λεπτά μετά ο Γκόραν Τόμιτς πέρασε στο ματς τους Λίμπερ και Γκάλεσιτς αποφασίζοντας να παίξει η ομάδα του με τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς στο 5-3-2!

Από το 79’ και μετά  ο σχηματισμός του ΠΑΟΚ έμοιαζε με 2-4-4 καθώς όλοι πέρασαν μπροστά. Στο 81’ η κεφαλιά του Σφιντέρσκι πέρασε έξω.

Και στο 88’ προβολή του Πολωνού, αποκρούστηκε σε κόρνερ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Πρσκαλο έδιωξε την μπάλα πάνω στη γραμμή με υπερένταση!

Με τους Εσίτι και Καγκάβα να περνούν αντί των Κούρτιτς και Ελ Καντουρί αντίστοιχα στο 90’ ο τέταρτος έδειξε – μόλις – τρία λεπτά καθυστέρηση!

Στο 1ο λεπτό των καθστερήσεων οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» διαμρτυρήθηαν για χέρι του Κρέσιτς σε γύρισμα του Σβαμπ εντός περιοχής αλλά η λύτρωση ήρθε στην τελευταία φάση του αγώνα. Από εκτέλεση κόρνερ η μπάλα χτύπησε στο σώμα του Γκάλεσιτς και κατέληξε στα δίχτυα του Πρσκαλο ανατρέποντας τα … πάντα εν όψει του δεύτερου αγώνα των δύο ομάδων σε μια εβδομάδα.

Διαιτητής

Ζερόμ Μπρισάρντ (Γαλλία)

Βοηθοί

Μπέντζαμιν Ποτζ (Γαλλία)

Σιρίλ Μουνιέ (Γαλλία)

Τέταρτος

Φλοράν Μπάτα (Γαλλία)

Οι συνθέσεις :

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Ροντρίγκο (31’ Τέιλορ), Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός), Κούρτιτς (90’ Εσίτι), Σβαμπ, Ζίβκοβιτς (72’ Κούτσιας), Μπίσεσβαρ (72’ Μουργκ), Καντουρί (90’ Καγκάβα), Σφιντέρσκι.

Ριέκα (Γκ. Τόμιτς) (3-5-2): Πρσκάλο (σ.σ. αρχηγός), Ζοάο Εσκοβάλ, Κρέσιτς, Γκάλοβιτς, Τόμετσακ (72’ Μπούσνιακ), Βούκσεβιτς (76’ Γκάλεσιτς), Λεπινίτσα, Τσερίν (76’ Λίμπερ) , Πάβισιτς, Αμπέμ, Αμπάς (90’ Όμπρεγκον).

Keywords
Τυχαία Θέματα