ΠΑΟΚ: Ραντεβού με την ιστορία

Απόψε στις 22:00 στην «Ghelamco Arena», στο πλαίσιο του δεύτερου αγώνα για τη φάση των «16» του EuropaConferenceLeague, η Γάνδη υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, στον απόηχο του 1-0 της περασμένης Πέμπτης, της αντίστοιχης αναμέτρησης που διεξήχθη στο γήπεδο της Τούμπας.

Υπενθυμίζεται δε πως πλέον ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ δεν υφίσταται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις,

ενώ στη συγκεκριμένη δεν υφίσταται και VAR.  

Η αλήθεια είναι πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου κι οι συνεργάτες του αλλιώς περίμεναν αυτόν τον αγώνα και με διαφορετικά δεδομένα είναι υποχρεωμένοι να τον προσεγγίσουν. Η αρχή έγινε πριν από μια εβδομάδα, όταν δύο εκ των βασικών του «γραναζιών», οι Κούρτιτς-Αν. Ζίβκοβιτς αντίκρυσαν «φτηνές» κίτρινες κάρτες με συνέπεια ν’ απουσιάσουν από την επικείμενη αναμέτρηση κι ενώ είχαν προειδοποιηθεί σχετικά.  

Το κακό έγινε χειρότερο την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο της Τούμπας, με τον σοβαρότατο τραυματισμό που υπέστη ο Γιάννης Μιχαηλίδης μα αποτέλεσμα να τεθεί εκτός δράσης για τους προσεχείς έξι μήνες. Και το … ντόμινο των αρνητικών ειδήσεων ήρθε να συμπληρωθεί από την αδυναμία του Ελ Καντουρί να ενισχύσει την αποψινή προσπάθεια μένοντας στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο, σε μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές αντιδράσεις του Ρουμάνου τεχνικού για το πώς διαχειρίζεται τα θέματα της ομάδας, στο ξεκίνημα της συνέντευξης Τύπου κι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε την αρνητική προσέγγιση τονίζοντας πως θα πρέπει άπαντες να εστιάσουν στα θετικά.  

Το πλέον θετικό λοιπόν για το φετινό δημιούργημά του, αφορά τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα και τη φιλοσοφία που το διέπει τους τελευταίους δυόμισι μήνες. Διάστημα στο οποίο έχει γνωρίσει μια ήττα κι αυτήν κόντρα στη Μίντγιουλαντ, στη Δανία, στην προηγούμενη φάση αυτής της διοργάνωσης, σ’ ένα ματς στο οποίο ο «Δικέφαλος» είχε πολύ καλή παρουσία και μάλλον δεν άξιζε την ήττα.

Πρόκειται για ένα σύνολο που έχει μάθει να μη συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από τη νίκη, μια ομάδα που έχει μάθει να ζει με τις αδυναμίες της και ν’ αξιοποιεί τα προτερήματά της, μια ποδοσφαιρική οικογένεια που δεν παραδίδεται και δεν εγκαταλείπει την προσπάιθειά της, ανεξαρτήτων συνθηκών μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο.  

Ίσως με όλα τα παραπάνω ο ΠΑΟΚ να ταξίδεψε στο Βέλγιο απαρνούμενος το ρόλο του φαβορί, που του αποδόθηκε μετά τη νίκη του. Η Γάνδη αυτήν τη φορά – όπως όλα δείχνουν – θα έχει τον καλύτερό της ποδοσφαιριστή (σ.σ. Τισουντάλι) από την αρχή της αναμέτρησης. Θ’ αγωνιστεί στην έδρα της και μπροστά στο κοινό της (σ.σ. στις κερκίδες της Ghelamco Arena» θα βρεθούν και φίλοι του «Δικεφάλου») αλλά όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές κατά το παρελθόν ο ρόλος του … αουτσάιντερ ταιριάζει καλύτερα σ’ αυτήν την ομάδα.

Όπως σημείωσε και ο Ρουμάνος τεχνικός, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν και περιμένουν οι δύο προπονητές ν’ αλλάξουν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Οι Βέλγοι μια ομάδα γρήγορη, που στηρίζει πολλά στην ταχύτητα, στο δυναμικό της παιχνίδι και στην πίεση που ασκεί στον αντίπαλο, αναμένεται να μπει με το …. πόδι πατημένο στο γκάζι στα πρώτα λεπτά προκειμένου να σκοράρει και να αποτινάξει από πάνω της την πίεση και το άγχος.      

Αν το πρώτο 90λεπτο των δύο ομάδων μπορεί να λογιστεί ως ένα αξιοσημείωτο δείγμα γραφής, οι ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» έδειξαν πως μπορούν να διαχειριστούν αυτήν την πίεση των αντιπάλων τους, να εξουδετερώσουν τα επιθετικά τους ατού κι εφόσον παραμείνουν συγκεντρωμένοι και αποφύγουν τ’ ατομικά λάθη παραμένει ορθάνοικτη η προοπτική της πρόκρισης, αρκεί να σταθεί αποτελεσματικός στις ευκαιρίες που θα δημιουργήσει στην αντίπαλη περιοχή, κυρίως σε συνθήκες γρήγορης μετάβασης.

Το 4-2-3-1 δεν αλλάζει και το κύριο ερώτημα αφορά τα χαφ και τη μεσοεπιθετική γραμμή. Ο Πασχαλάκης λογίζεται ως υγιής κι αναμένεται να ξεκινήσει το ματς έχοντας μπροστά του – από δεξιά προς τ’ αριστερά κατά σειρά – τους Λύρατζη, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια. Στα χαφ ως πλέον σίγουρος λογίζεται ο Τσιγγάρας και το επικρατέστερο σενάριο θέλει τον Σβαμπ ως παρτενέρ του. Μεσοεπιθετικά ο Μουργκ συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί δεξιά, ο Ντόουγκλας στον άξονα κι ο Μπίσεσβαρ αριστερά, με τον Άκπομ στην κορυφή. Το εναλλακτικό σενάριο θέλει τον Ντόουγκλας στο πλευρό του Τσιγγάρα, τον Μπίσεσβαρ στον άξονα και τον Μιτρίτσα αριστερά.  

Ελάχιστες ώρες απέμειναν, λίγη υπομονή για τις οριστικές απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.    

Καλή δύναμη, καλή συνέχεια!

Keywords
Τυχαία Θέματα