ΠΑΟΚ: Ψυχραιμία και ρεαλισμός (vids)

Μια εβδομάδα δύσκολη, απαιτητική κι άκρως κοπιαστική για τον ΠΑΟΚ, ολοκληρώθηκε όχι με τον καλύτερο τρόπο καθώς στο ντέρμπι κορυφής ηττήθηκε από τον Ολυμπιακό 2-1 (22’ Αγκ. Καμαρά, 31’ Μασούρας– 81’ Μουργκ).

Η γενική εικόνα

Ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή με τον Βόλο στην Τούμπα (σ.σ. 4-4), συνεχίστηκε την Πέμπτη στο «Πάρκεν Στάντιον» με τη νίκη επί της Κοπεγχάγης (σ.σ. 1-2) και κατέληξε με το ματς στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Ισοπαλία, νίκη και ήττα, ήτοι χαμένο έδαφος στη μάχη για την κορυφή στο πρωτάθλημα και σπουδαίο τρίποντο στους ομίλους του UEFA Conference League που τον έφερε στην πρώτη  θέση.

Εξετάζοντας τις τρεις αυτές αναμετρήσεις, την κάθε μία ξεχωριστά, προκύπτουν σημαίνοντα δεδομένα για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Στο πρώτο ματς, υπάρχει ένα χρονικό διάστημα από τη στιγμή που δέχεται το γκολ από τον Βόλο μέχρι και το πλήρωμα του πρώτου ημιχρόνου, στο οποίο η ομάδα πετάει «φωτιές» σημειώνοντας τέσσερα (!) γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως ακολουθεί η απόλυτη καθίζηση.

Στο δεύτερο, από τη στιγμή που η Κοπεγχάγη μένουν με δέκα ποδοσφαιριστές, υπάρχει ένα σαραντάλεπτο εξαιρετικής λειτουργίας αλλά και αποτελεσματικότητας, στο οποίο ο «Δικεφάλος» σημειώνει δύο τέρματα, χάνει – τουλάχιστον – άλλα τόσα κι όταν ξεκινούν οι αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο, αργά αλλά σταθερά βλέπει την ενέργειά του να σώνεται και την εικόνα του ν’ αλλοιώνεται. Κατά συνέπεια (ανα)ζητείται σταθερότητα κι ισορροπία.

Το πρόβλημα δεν ήταν – μόνον – ο Εσίτι

Και φτάνουμε στη χθεσινή αναμέτρηση, όπου η ομάδα ξεκινάει καλά στα πρώτα δέκα πέντε λεπτά, ισορροπεί το ματς κι από ένα λάθος χάνονται τα πάντα. Το λάθος όμως, για την ακρίβεια δεν είναι μόνον ένα και δεν είναι του Εσίτι. Σ’ αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα στο οποίο οι δύο ομάδες ακροβατούν δοκιμάζοντας η μία τις λειτουργίες και τ’ αντανακλαστικά της άλλης, δημιουργικά όλοι οι «δρόμοι» των επιθέσεων του ΠΑΟΚ οδηγούν στον … Μπίσεσβαρ.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Σε μια βραδιά στην οποία ο Σουριναμέζος δεν είναι και στα καλύτερά του κι αυτό δημουργεί εκνευρισμό και στον ίδιο, η ομάδα επιμένει να τον τροφοδοτεί ακυρώνοντας τη δεξιά πλευρά και τον ρόλο του άκρως επιδραστικού εσχάτως Αντρίγια Ζίβκοβιτς. Σ’ ένα γλιστερό – λόγω βροχής – τερέν, δε δοκιμάζονται σουτ εκτός περιοχής και παραμένει το αρνητικότατο χαρακτηριστικό της αργής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή ανασταλτικά η αριστερή πλευρά χωλαίνει. Η συνεργασία του Ροντρίγκο με τον Ζίβκοβιτς έχει δυσκολίες. Η φάση του πρώτου γκολ ξεκινάει από μια κούρσα του Ρέαμτσιουκ την οποία ο Σέρβος μεσοεπιθετικός αντιλαμβάνεται με μια μικρή καθυστέρηση, για κλάσμα δευτερολέπτου αμφιταλαντεύεται για το αν πρέπει να τον ακολουθήσει ή να συγκλίνει για κάλυψη στον άξονα αφήνοντάς τον στον Ροντρίγκο κι αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για τον αριστερό οπισθοφύλακα των γηπεδούχων να πάρει τον διάδρομο και να ξεκινήσει τη φάση αφού και ο Ροντρίγκο δεν πήγε πάνω του αλλά έκρινε φρόνιμο να οπισθοχωρήσει προς την περιοχή του και να δώσει κάλυψη στην ευθεία.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Η μπάλα φτάνει στα πόδια του Εσίτι που δεν έχει εικόνα για το τί συμβαίνει στην πλάτη του κι ακούει συμπαίκτη του να τον παροτρύνει να συνεχίσει μόνος σα να μην έχει αντίπαλο τριγύρω του. Η συνέχεια είναι γνωστή με υποψία φάουλ στο συντονισμένο μαρκάρισμα που δέχτηκε από τους αντιπάλους του χάνοντας την κατοχή. Ο Νιγηριανός, έχοντας καταβάλλει τεράστια προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα για ν’ αντιστρέψει το εις βάρος κλίμα του καταρρακώνεται, παρά την προσπάθεια των συμπαικτών του αλλά κι όσων βρίσκονταν στον πάγκο για να τον εμψυχώσουν.

Στο 29’ άλλη μια φάση της ομάδας του κ. Μαρτίνς από τη δεξιά πλευρά της άμυνας του ΠΑΟΚ, που εκθέτει τη συνεργασία Σίντκλεϊ–Μπίσεσβαρ καταλήγει στο διπλό δοκάρι του Ελ Αραμπί με την υπερπροσπάθεια του Πασχαλάκη να αποσωβεί – σε πρώτο χρόνο – το γκολ. Και δύο λεπτά μετά ο Εσίτι κάνει το λάθος στο χώρο του κέντρου κι η δεξιά πλευρά είναι άδεια αφού Ροντρίγκο και Ζίβκοβιτς είναι πιο πάνω από την ευθεία της μπάλας. Ο Μασούρας βρίσκει άπλετο χώρο μπροστά του και κάνει το 2-0.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ήθελε ο Ρουμάνος αλλά δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει σηκώσει από το 34’ τον Ελ Καντουρί για προθέρμανση. Όχι όμως μια τυπική προθέρμανση αναπληρωματικού. Συνοδεία του Γιώργου Τσονάκα ο Βελγομαροκινός επί μισή ώρα κάνει εντατική προπόνηση προκειμένου να είναι απολύτως έτοιμος για να περάσει στο ματς με την έναρξη του δεύτερου μέρους. Μια λογική που προδίδει την προσοχή με την οποία προσεγγίζουν οι άνθρωποι της ομάδας την περίπτωσή του λόγω των τραυματισμών που τον έχουν πλήξει κατά καιρούς, φοβούμενοι έναν νέο.

Και το δεύτερο ημίχρονο είναι μια εντελώς διαφορετική υπόθεση. Στο 58’ από εξαιρετική κομπίνα σε στατική φάση το τελείωμα του Γιάννη Μιχαηλίδη βρίσκει την οριζόντια δοκό χάνοντας σπουδαία ευκαιρία σε καίριο χρονικό σημείο να ξαναβάλει την ομάδα του στο παιχνίδι. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας μπαίνουν στο ματς οι Βιεϊρίνια, Μιτρίτσα, Σφιντέρσκι αντί των Σίντκλεϊ, Μπίσεσβαρ, Άκπομ.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ο «Δικέφαλος» ανακτά τη χαμένη του ενέργεια, ισορροπεί δημιουργεί προϋποθέσεις για ν’ απειλήσει και σταδιακά ροκανίζει την επιθετική διάθεση των «Ερυθρόλευκων», που ναι μεν βρήκαν 1-2 ευκαιρίες για ν’ απειλήσουν, με σημαντικότερη αυτήν του Αγκ. Καμαρά που διώχνει ο Πασχαλάκης κι η μπάλα βρίσκει στο δοκάρι και καταλήγει κόρνερ αλλά ως γενικότερη εικόνα δεν είχαν καμία σχέση με την αντίστοιχη του πρώτου μέρους.

Στο 78’ ο Μιτρίτσα αποχωρεί τραυματίας για να δώσει τη θέση του στον Μουργκ. Τρία λεπτά μετά σε φάση που ξεκινάει από τα πόδια του Ελ Καντουρί  και για την οποία οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν πως προηγείται φάουλ στον Μπουχαλάκη, ο Αυστριακός μειώνει και δίνει άλλη τροπή στα τελευταία λεπτά.

Ο ρεαλισμός

Λίγη ώρα μετά ο Ραζβάν Λουτσέσκου δίνει τις δικές του σημαντικές εξηγήσεις, μιλώντας για μια λάθος νοοτροπία που υπάρχει στο περιβάλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, σύμφωνα με την οποία μια νίκη στέλνει μια ομάδα στον … ουρανό ενώ μια ήττα γκρεμίζει τα πάντα.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Αποκαλύπτει πως ο Τέιλορ είχε ενοχλήσεις μέσα στην εβδομάδα και γι’ αυτό έμεινε εκτός. Έκανε λόγο για ρίσκο στη χρησιμοποίηση του Σίντκλεϊ, του Ελ Καντουρί και του Βιεϊρίνια, με τον Βραζιλιάνο ειδικά να υπάρχουν φόβοι για υποτροπή. Ενώ υπενθύμισε σε όλους το αυτονόητο: Πως το πρωτάθλημα έχει πολύ δρόμο ακόμη, κάτι που σημαίνει πως υπάρχει πολύς χρόνος ακόμη για να δουλέψει η ομάδα πάνω στις παθογένειές της με σημαντικότερη – ίσως – όλων το να μπορεί να βγάζει την μπάλα από την περιοχή της για να φύγει στη γρήγορη μετάβαση αποφεύγοντας τα λάθη που τόσο πολύ την πληγώνουν. Καλή συνέχεια, καλή δύναμη …

Keywords
Τυχαία Θέματα