ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 2-0: Προβάδισμα ασφαλείας για τον “Δικέφαλο” με νοκ ντάουν του Τάισον!

Η πρώτη μάχη ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας βάφτηκε … ασπρόμαυρη. Μετά από ένα αμφίρροπο πρώτο ημίχρονο, ο Τόμας στο 52’ αξιοποίησε λάθος του Βαγιαννίδη για να πλασάρει τον Λοντίγκιν για το 1-0 και στο 72’, ο νεοαποκτηθέντας Τάισον, στη 2η επαφή του με την μπάλα, ενάμιση λεπτό μετά την είσοδό του στο ματς διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Τα πλάνα των προπονητών

Επτά σημαντικές απουσίες για τον Ραζβάν Λουτσέσκου

που αποφάσισε να προβεί σε δύο διαφοροποιήσεις τοποθετώντας τον Ντάντας αντί του Σβαμπ για καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας ανάμεσα στις γραμμές, χάνοντας όμως σε όγκο στις μονομαχίες της μεσαίας ζώνης και τον Τόμας στην κορυφή αντί του Ολιβέιρα για περισσότερη φρεσκάδα, τρεξίματα και πίεση στον αντίπαλο, έχοντας στο μυαλό κι έναν πιο φρέσκο Πορτογάλο επιθετικό στο δεύτερο μέρος όταν η κόπωση θα έχει επηρεάσει όλους όσοι ξεκίνησαν τον αγώνα.

Η αλλαγή του Μπρινιόλι από τον Λοντίγκιν ήταν το σημείο αναφοράς στις επιλογές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς που τελευταία στιγμή «έχασε» τον Σπόραρ λόγω ίωσης. Σχηματισμός 4-3-3, με το βάρος στη δεξιά πτέρυγα επενδύοντας στην πολύ καλή παρουσία του Βαγιαννίδη, με οδηγίες για πίεση ψηλά, προσοχή στα νώτα και στοχευμένες μεταβιβάσεις σε ανοικτό γήπεδο για να «χτυπήσουν» ο Παλάσιος με τον Ιωαννίδη.

Παρουσία είκοσι και πλέον χιλιάδων φίλων του ΠΑΟΚ ο αγώνας ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να παίρνουν την πρωτοβουλία των κινήσεων και με κύριο χαρακτηριστικό τις κάθετες στο παιχνίδι τους να προσεγγίζουν μεν την αντίπαλη περιοχή αλλά χωρίς ουσιαστικά ν’ απειλήσουν τον Λοντίγκιν.

Σωστές αποστάσεις, αντίστοιχα μαρκαρίσματα από τους ποδοσφαιριστές του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ισορρόπησαν σχετικά γρήγορα την εικόνα του αγώνα, ενώ στη συνέχεια κάποιες διορθωτικές οδηγίες του Σέρβου τεχνικού έδωσαν την υπεροχή στη ομάδα του. Οι βοήθειες στον περιορισμό των ακραίων αμυντικών του «Δικεφάλου» που συνδυαστικά προσπαθούσαν να βγουν μπροστά για να δημιουργήσουν αποδείχθηκε καθοριστική λεπτομέρεια για τη συνέχεια.

Μάλιστα σε μια αποτελεσματική αναχαίτιση μιας τέτοιας προσπάθειας του Σοάρες από αριστερά εξελίχθηκε στην καλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους και συγκεκριμένα στο 21’ με γύρισμα από δεξιά προς την περιοχή ο Ιωαννίδης έστρωσε στον επερχόμενο Τσέριν που με βολίδα στην κίνηση τράνταξε την οριζόντια δοκό της εστίας του Κοτάρσκι. Άλλη μια καλή στιγμή προέκυψε στο 27’ όταν μετά από κόρνερ, ο Χουάνκαρ γέμισε προς την αντίπαλη περιοχή ο Μπερνάρ κοντά στην τελική γραμμή παράλληλα και με τον Κοτάρσκι εξουδετερωμένο Ιωαννίδης και Κουρμπέλης δεν μπόρεσαν να σπρώξουν την μπάλα σε κενή εστία με τον τελευταίο να διαμαρτύρεται για μαρκάρισμα του Κουλιεράκη αλλά τον διαιτητή να δείχνει πως δεν υπήρξε κάτι μεμπτό παρά την εξέταση της φάσης από το VAR.

Χρειάστηκε να παρέλθει το πρώτο ημίωρο για να μπορέσουν οι γηπεδούχοι να ισορροπήσουν – εκ νέου – το ματς, να περιορίσουν στο ελάχιστο τις προωθήσεις των «Πρασίνων» προς την περιοχή του επιδεικνύοντας πειθαρχία, συγκέντρωση κι αποτελεσματικότητα στις όποιες απόπειρες αντεπιθέσεων.

Πήραν μέτρα στο γήπεδο, βρήκαν τρόπους να προσεγγίσουν την αντίπαλη περιοχή αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι τελικές ενέργειες αποδείχθηκαν κάκιστες και σε καμία περίπτωση δεν έβαλαν δύσκολα στον Λοντίγκιν.

Περισσότερα σε λίγο….

Keywords
Τυχαία Θέματα