ΠΑΟΚ: Λογικό κι επόμενο...

ΠΑΟΚ: Λογικό κι επόμενο...kmpotsΠαρ, 10/30/2020 - 12:30

Στο «Estadio Municipal Nuevo Los Carmenes» ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε χθες βράδυ την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, μένοντας στο – άδικο για την εικόνα του - 0-0 με τη Γρανάδα. Τ’ οξύμωρο είναι πως αυτό συνέβη στην τελευταία παρουσία του Αμπέλ

Φερέιρα και των συνεργατών του στον πάγκο της ομάδας προτού αποχαιρετίσουν με προορισμό τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους, τη βραζιλιανική Παλμέιρας. 

Στην πρώτη φορά λοιπόν, που το απουσιολόγιο ήταν «λευκό» ο 41χρονος Πορτογάλος τεχνικός κατήρτισε μια 11άδα με τον Ροντρίγκο σε ρόλο δεξιού φουλ μπακ, τον Κρέσπο αριστερά στην τριάδα των κεντρικών αμυντικών και τον Ντόουγκλας ως παρτενέρ του Σβαμπ στα χαφ. Τρεις ποδοσφαριστές που ταλαιπωρήθηκαν από τραυματισμούς, με τους δύο πρώτους να λείπουν και από μέρος της περσινής σεζόν, ενώ ο πρώτος είχε υποστεί μυϊκό τραυματισμό στον πρώτο επίσημο αγώνα της φετινής, κόντρα στην Μπεσίκτας. 

Το ποδοσφαιρικό σενάριο που ξεδιπλώθηκε στο «σπίτι» της ισπανικής ομάδας, που μέχρι χτες είχε νικήσει σε όλους τους αγώνες που φιλοξένησε στην έδρα τους σκοράροντας επίσης σε όλα αυτά τα ματς, ήταν το ιδανικό για τον «Δικέφαλο». Δηλαδή μια ομάδα που πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων, προσπάθησε να κάνει παιχνίδι ανεβαίνοντας μέτρα στο γήπεδο, με λογική συνέπεια να αφήσει χώρους στα μετόπισθεν. Η εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία του ΠΑΟΚ όμως αφενός δεν επέτρεψε στον αντίπαλό της να τον απειλήσει ουσιαστικά και ταυτόχρονα δημιούργησε μια βάση που όσο περνούσε η ώρα ενισχύονταν σ’ επίπεδο αυτοπεποίθησης, για να πετύχει κάτι και στο άλλο μισό του γηπέδου. 

Με σωστές αντεπιθέσεις, αρμονικές συνεργασίες που έβγαζαν την ομάδα από την πίεση που προσπάθησαν ν’ ασκήσουν ψηλά οι γηπεδούχοι και δημιουργία από τα άκρα μεν αλλά για πρώτη φορά και από τον άξονα με καθοριστική συμβολή από τον Ντόουγκλας, δεν κατάφερε να σκοράρει επειδή οι βοήθειες που πήρε στην τελική προσπάθεια από τον Τσόλακ ήταν ελάχιστες, επειδή η τύχη του γύρισε την πλάτη στη φάση του 28’ με το δοκάρι του Σβαμπ αλλά κι επειδή σε μια από τις τελευταίες φάσεις της αναμέτρησης ο Πορτογάλος διαιτητής Μαρτίνς αρνήθηκε την εσχάτη των ποινών στον Αυστριακό μέσο του ΠΑΟΚ που δέχτηκε αντικανονικό μαρκάρισμα από τον Χερμάν Σάντσεθ εντός της αντίπαλης περιοχής. 

Η υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League παραμένει μια «ανοικτή» υπόθεση παρά τη νίκη της Αϊντχόφεν στην Κύπρο επί της Ομόνοιας, αλλά αν ο «Δικέφαλος» συνεχίσει με ανάλογες εμφανίσεις δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και κανέναν. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο «αλλά...» κι αυτό δεν είναι άλλο από την καίρια εξέλιξη της αλλαγής στην τεχνική ηγεσία που συντελείται τις τελευταίες ημέρες και όπως όλα δείχνουν θα ολοκληρωθεί σήμερα με την αλλαγή σκυτάλης στον Πάμπλο Γκαρσία. 

Μια εξέλιξη που ίσως αιφνιδίασε περισσότερο ως προς τη χρονική στιγμή που λαμβάνει χώρα παρά ως γεγονός αυτό καθ’ αυτό. Κι αυτό επειδή ήταν κοινό μυστικό πως η πρώτη σεζόν του Πορτογάλου τεχνικού στον ΠΑΟΚ, εν μέσω πληθώρας σημαντικών προβλημάτων και που είχε την... ατυχία να είναι η πρώτη μετά το αήττητο Πρωτάθλημα και το νταμπλ του προκατόχου του, δεν άφησε κανέναν ικανοποιημένο. 

Λίγο ο επίλογος της σεζόν με την κατοχύρωση της δεύτερης θέσης που έδωσε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League, πολύ τα στενά οικονομικά περιθώρια λόγω Financial Fair Play σε συνάρτηση με τη σκέψη για το υπέρογκο ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του από την Μπράγκα και τη σύναψη συνεργασίας, αλλά και η προσαρμοστικότητά του στην ειλημμένη απόφαση για οικονομικό εξορθολογισμό που σήμαινε σημαντικές ανακατατάξεις στην ομάδα, οδήγησαν στην απόφαση ο Αμπέλ Φερέιρα να παραμείνει στον πάγκο και να είναι αυτός που θα ηγούνταν και της φετινής προσπάθειας. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Όλαφ Ρέμπε είχε εξετάσει εναλλακτικές περιπτώσεις τεχνικών τον περασμένο Μάιο, αλλά οι διοικούντες λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω αποφάσισε κι έπραξε όπως έπραξε. 

Ωστόσο, ενώ ο 41χρονος τεχνικός κατάφερε να δημιουργήσει και πάλι ένα αξιόμαχο σύνολο που εκμεταλλευόμενο και τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής έφτασε μια ανάσα από τη συμμετοχή στους ομίλους του Champions League, την τελευταία στιγμή έμεινε εκτός από λεπτομέρειες που βαραίνουν – και – τον ίδιο, ενώ παράλληλα έχασε πολύτιμο βαθμολογικό έδαφος στον στίβο του πρωταθλήματος δείχνοντας μια ανεξήγητη εμμονή στον σχηματισμό του 3-4-2-1 που σε αρκετές περιπτώσεις καθιστούσε την ομάδα προβλέψιμη κι αναποτελεσματική, σε συνάρτηση με τις επεμβάσεις του από τον πάγκο πάνω στη ροή του αγώνα. 

Κι από την άλλη ανάλογα αισθανόταν κι ο ίδιος ο Πορτογάλος τεχνικός, αφού σε διαφορετική περίπτωση δε θα έμπαινε καν στη διαδικασία να συζητήσει μια τέτοια πρόταση έχοντας συμβόλαιο με τον «Δικέφαλο» που τον κάλυπτε απόλυτα σε όλα. Αλλά προφανώς και ο ίδιος, για λόγους που ίσως κάποτε  επικονωνήσει, είχε τις ενστάσεις του που τον οδήγησαν στο να συναινέσει γι’ αυτό το «βελούδινο» διαζύγιο.

Όλα αυτά συν μερικά ακόμη, καθιστούν το όλο συμβάν ως λογικό κι επόμενο μεταφέροντας πλέον το ενδιαφέρον στην επόμενη ημέρα της ομάδας. Εκεί όπου πλέον μπαίνει σε καίριο ρόλο στην καθημερινότητά της το όνομα του Πάμπλο Γκαρσία. Της πλέον εμβληματικής μορφής στη σύγχρονη ιστορία της ομάδας, που ξεκίνησε από την έλευση και την προσφορά του ως ποδοσφαιριστής και ως ξεχωριστή προσωπικότητα, φτάνοντας στα τελευταία χρόνια σ’ αυτήν ενός εξαιρετικού τεχνικού στην Κ19, με διαδοχικές κατακτήσεις τίτλων, δημιουργία ιστορικού αήττητου μα κυρίως ενός τεχνικού που δημιουργεί σύνολο-α ανεξαρτήτως προσώπων διατηρώντας την ίδια υψηλή απόδοση κι αποτελεσματικότητα, ταυτόχρονα με – την ακόμη σημαντικότερη ως εξέλιξη – ανάδειξη ταλέντων από τις Ακαδημίες. 

Μια νέα πρόκληση για τον 43χρονο Ουρουγουανό την οποία επιθυμούσε μεν αλλά ίσως σε καλύτερες και πλέον ομαλές συνθήκες ώστε να είναι αυτός ο απόλυτος υπεύθυνος για τη δημιουργία της ομάδας, την επιλογή των προσώπων που θα την απαρτίζουν ώστε να έχει και την απόλυτη ευθύνη. Ωστόσο, αποδεδειγμένα είναι ένας άνθρωπος που αρέσκεται στις προκλήσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας, μια ισχυρή προσωπικότητα που με την πάροδο των ετών έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του νέου του ρόλου, μετουσιώνοντας την προσωπική του δυναμική σε δημιουργικότητα και μεράκι για να πετύχει και από αυτό το … μετερίζι. 

Δε χωρά αμφιβολία πως η θέση του προπονητή στην πρώτη ομάδα από την αντίστοιχη που κατείχε μέχρι χθες το βράδυ είναι κάτι διαφορετικό, όμως αυτήν η μετάβαση είναι κάτι που επιθυμούσε κι ο ίδιος κι αν δεν πίστευε πως μπορεί να το καταφέρει δε θα δεχόταν αυτήν τη νέα πρόκληση. Σήμερα θα πραγματοποιήσει την πρώτη του γνωριμία με την ομάδα κάνοντας και την αντίστοιχη προπόνηση στο Αγρίνιιο με ορίζοντα την πρώτη του παρουσία σε συνθήκες αγώνα της ομάδας την Κυριακή κόντρα στον Παναιτωλικό. Μπορεί να είναι η πλέον κοινότυπη φράση στα κοινά της ομάδας αλλά είναι γεγονός πως χρειάζεται υπομονή και στήριξη. Τόσο από τον κόσμο της ομάδας αλλά κυρίως από τους διοικούντες της. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη …    

ΕΛΛΑΔΑ - Super League 1 - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ The Experts ΠΑΟΚ - Ποδόσφαιρο Off Off kmpots Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ #superleague #paokfc ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ και την τελευταία αγωνιστική παράσταση της ομάδας με τον Αμπέλ Φερέιρα στον πάγκο της Article publish on Παρ, 10/30/2020 - 12:30 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα