ΠΑΟΚ: Κάθε αρχή και… δύσκολη (vids)

Ώρα Kυπέλλου για τον ΠΑΟΚ καθώς στην αφετηρία της προημιτελικής φάσης του θεσμού υποδέχεται στο γήπεδο της Τούμπας(20:30) τον πρωτοπόρο του Πρωταθλήματος, Παναθηναϊκό.

Το ιδιαίτερο παρελθόν των δύο

Το περσινό ζευγάρι του τελικού της ίδιας διοργάνωσης ανταμώνει εκ νέου και – μάλιστα – σε μια χρονική συγκυρία που θ’ αναμετρηθούν μεταξύ τους σε τρία διαδοχικά ματς, Κύπελλο στην Τούμπα, Πρωτάθλημα και 2ος αγώνας Κυπέλλου στη Λεωφόρο.

Στη μοναδική φορά που αντάμωσαν την τρέχουσα σεζόν, ήταν

– και πάλι – στην Τούμπα αρχές Οκτώβρη. Το σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου πραγματοποίησε μία εκ των καλύτερων εμφανίσεών της – αν όχι την καλύτερη – σε πρώτο ημίχρονο, προηγήθηκε αλλά στη συνέχεια δέχθηκε δύο γκολ στο δεύτερο σαράνταπεντάλεοτο με αποτέλεσμα να γνωρίσει την ήττα.

Η αλλαγή δεδομένων

Πέρασαν τρεις μήνες έκτοτε και πολλά έχουν αλλάξει, έχουν διαφοροποιηθεί – και – για τις δύο ομάδες. Κι ο περσινός Κυπελλούχος έχει σταθεροποιηθεί σ’ ένα επίπεδο και σ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, ο ΠΑΟΚ άλλαξε ρότα στα τέλη του μήνα που πρωτοσυναντήθηκαν για φέτος κι ακόμη αποζητά αυτήν την πολυπόθητη σταθερότητα, ειδικά στην επίθεση καθώς στους δέκα αγώνες που έδωσε σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο μέτρησε οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες, που του στοίχισαν τέσσερις υπερπολύτιμους βαθμούς αλλά από τα πλέον σημαντικά στοιχεία αποτελεί το γεγονός πως δέχθηκε – μόλις – ένα γκολ! Με την υποσημείωση πως πυκνά-συχνά τα πρόσωπα εναλλάσσονται στην αμυντική του γραμμή, κάτι που μαρτυρά πολλά για την εν γένει ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

Κι αν αυτό είναι το ένα, το άλλο που θα πρέπει να σημειωθεί είναι πως χρειάζεται τη συνδρομή όλων των γραμμών του στο σκοράρισμα. Όταν παίρνει γκολ από την επίθεση και τα χαφ παίρνει πάντα αυτό που επιδιώκει. Ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση το ανησυχητικό για τον Ρουμάνο τεχνικό είναι η …. λειψανδρία. Μέσα σε σύντομο – σχετικά – χρονικό διάστημα έχει χάσει έξι ποδοσφαιριστές εκ των οποίων κανείς δεν είναι διαθέσιμος για τον πρώτο αγώνα και δύσκολα θα προλάβουν κάποιον από αυτούς που ακολουθούν κόντρα στην καλοδουλεμένη ομάδα του ΙβάνΓιοβάνοβιτς.

Σημαντικές απουσίες

«Πονοκέφαλος» που αφορά όλες τις ζώνες. Στα άκρα της άμυνας καθώς Λύρατζης και Τσαούσης είναι εκτός. Κι αν ο δεύτερος βρίσκεται σε πορεία …. επιστροφής η δίμηνη απουσία του πρώτου έχει βάλει σε σκέψεις τους ανθρώπους της ομάδας για την προοπτική ενίσχυσης μέσα από την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο. Στα χαφ, με τον Κούρτιτς καθηλωμένο από το πρόβλημα στο γόνατό του (σ.σ. σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση των ανθρώπων της ομάδας) και τον Φελίπε Σοάρες με μυϊκό τραυματισμό. Και μεσοεπιθετικά απόντων των τραυματιών Ελ Καντουρί, Κουαλιάτα, Μουργκ.

Άλλος ένας λόγος για τον οποίο η πρώτη μεταγραφική προσθήκη αφορούσε τη συγκεκριμένη γραμμή, παράλληλα με την ανάγκη να προστεθεί ποιότητα. Ο 35χρονος Βραζιλιάνοςμεσοεπιθετικός Τάισον υπέγραψε κι ανακοινώθηκε το περασμένοΣάββατο και κάνει ντεμπούτο σε αποστολή στον αποψινό αγώνα. Με τον Ζίβκοβιτς να συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις, τον Νάρεϊ μα πολύ περισσότερο τον νεαρό Κωνσταντέλια να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της συγκεκριμένης γραμμής, η παρουσία του πολύπειρου κι απολύτως ενεργού Βραζιλιάνου φαντάζει ως …. λυτρωτική. Για το συγκεκριμένο αγώνα μίλησε ο Κάλεντ Νάρεϊ αποκλειστικά στα κανάλια NOVA SPORTS λίγα λεπτά μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα με τον ΟΦΗ.

Κωδικός «Νοοτροπία»

Η πλέον ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στους δύο αντιπάλους είναι η προσωπικότητα κι η νοοτροπία της κάθε ομάδας. Ο μεν ΠΑΟΚ είναι ένα νέο σύνολο με αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές που τώρα οικοδομούν τη δική τους και δικαιολογημένα, σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται ασταθείς, ο δε Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να καλλιεργήσει και να δρέπει τους καρπούς μιας αυξημένης αυτοπεποίθησης με ισχυρό χαρακτήρα νικητή. Με όλα τα …. συμπαρομαρτούντα που έχουν λάβει χώρα από το ξεκίνημα του Πρωταθλήματος, γνώρισε την πρώτη του ήττα προ 10ημέρου από την ΑΕΚ στην «Αγια Σοφιά».

Δε χωρά η παραμικρή αμφιβολία πως πρόκειται για δύο ομάδες των …. προπονητών τους. Αμφότερες φέρουν τις υπογραφές του κ. Λουτσέσκου και του κ. Γιοβάνοβιτς αντίστοιχα. Πέραν όλων των άλλων θα είναι μια σύγκρουση των δύο σ’ επίπεδο τακτικής τόσο σ’ ότι αφορά την προετοιμασία και το αρχικό στήσιμο των ομάδων όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Κεφάλαιο ψυχολογία …. Ο «Δικέφαλος» προέρχεται από τη στείρα ισοπαλία με τον ΟΦΗ το περασμένο Σάββατο στην Τούμπα, όπου η ανάγκη του αποτελέσματος τον «λύγισε» όπως παραδέχθηκαν κι οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της ομάδας. Μία μέρα μετά, το «Τριφύλλι» τα βρήκε «σκούρα» στους «Ζωσιμάδες» αλλά έστω και την ύστατη στιγμή, στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων βρήκε τον τρόπο να πάρει τη νίκη επί του ΠΑΣ και να διατηρήσει απόσταση τεσσάρων βαθμών από τον δεύτερο της βαθμολογίας (σ.σ. ΑΕΚ). Σ’ αυτό το επίπεδο των ομάδων, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά κι αυτήν είναι άλλη μία. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις που έκανε αποκλειστικά στα κανάλια NOVA SPORTS ο Κροάτης πορτιέρε των «Ασπρόμαυρων», ΝτομινίκΚοτάρσκι μετά το ματς του περασμένου Σαββάτου.

Στο δια ταύτα….

Όλα αυτά λοιπόν, συνθέτουν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι που απόψε θα βρεθεί αντιμέτωπο στον έναν από τους τρεις αγώνες που θα δώσουν σε διάστημα οκτώ ή εννιά ημερών μιας κι η ημερομηνία του 2ου αγώνα για το Κύπελλο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Κι όπως όλα δείχνουν το αποψινό …. «μέτρημά» τους θα φανερώσει πολλά και για την εξίσου ενδιαφέρουσα συνέχεια που ακολουθεί ….

Keywords
Τυχαία Θέματα