ΠΑΟΚ: Η Τούμπα στα …. καλύτερά της (pics&vids)

Ο ΠΑΟΚ, ο – σχεδόν – πλήρης ΠΑΟΚ επιβλήθηκε εύκολα του – με πολλές αλλαγές στο αρχικό του σχήμα – Παναθηναϊκού 2-0 (14’ Σβαμπ, 21’ Άκπομ), κατοχύρωσε τη δεύτερη θέση στην τελική βαθμολογία – που ποτέ δεν έχασε παρά την αγωνιστική του κάμψη στα Play Offs – αποχαιρέτισε με θέρμη δύο σημαίνοντα

πρόσωπα των τελευταίων ετών κι όλοι μαζί έδωσαν ραντεβού για έναν τελευταίο «χορό» το προσεχές Σάββατο στο ΟΑΚΑ για τον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στους «Πράσινους».

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ «ΘΥΜΙΣΕ» ΠΑΟΚ

Είναι δύσκολο να θυμηθεί κάποιος την τελευταία φορά που η αποστολή του ΠΑΟΚ είχε αυτήν τη χθεσινή σύνθεση παρά τις απουσίες των Μιχαηλίδη, Σάστρε, Κρέσπο, Ντόουγκλας, Τέιλορ, Μουργκ. Χθες ήταν – σχεδόν – όλοι εκεί, ο Λύρατζης, ο Βιεϊρίνια, ο Ελ Καντουρί, ο Μπίσεσβαρ, άπαντες που συνετέλεσαν στην εξαιρετική πορεία της ομάδας από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι και πριν από ένα μήνα, που την έφεραν στη 2η θέση του πρωταθλήματος, τους «8» του Europa Conference League και τον τελικό του Κυπέλλου. Σε μια σεζόν αναπροσαρμογών που αλλιώς ξεκίνησε, αλλιώς εξελίχθηκε και ολοκληρώνεται με τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Για το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι της χθεσινής αναμέτρησης δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς. Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με εννιά αλλαγές στο αρχικό του σχήμα σε σχέση με την πλέον πρόσφατη αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΣ με …. πειραματικό σχηματισμό 3-4-3 και μετά από τη συμπλήρωση 62’ λεπτών αγώνα ακόμη κι αυτοί οι δύο «κοινοί παρονομαστές» των δύο αγώνων πέρασαν εκτός.

Ανεξαρτήτως όμως αντιπάλου και προσώπων αυτός ο ΠΑΟΚ δεν είχε διάθεση για …. περιπέτειες κι αμφισβήτηση. Παρουσίασε ένα από τα πλέον πειστικά και καθηλωτικά πρώτα ημίχρονα της φετινής σεζόν, σκόραρε δις σε διάστημα επτά λεπτών, απώλεσε ευκαιρίες για τη διεύρυνση του σκορ κι επέτρεψε στον αντίπαλο να καταγράψει την πρώτη του τελική στο ματς στο 39’ υποχρεώνοντας τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε αλλαγή σχηματισμού και στο πλέον σύνηθες γι’ αυτόν 4-3-3, που είχε ως αποτέλεσμα μια πιο ισορροπημένη εικόνα.

Θυμηθείτε εδώ τα καλύτερα στιγμιότυπα της αναμέτρησης

Μια από – σχεδόν – τα ίδια και στο δεύτερο 45λεπτο, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο ν’ ανήκει στους ποδοσφαιριστές του κ.Λουτσέσκου, δύο σπουδαίες ευκαιρίες με τους Σβαμπ και Ολιβέιρα, τους «Πράσινους» ν’ απειλούν δις σε συνθήκες ανοργάνωτης άμυνας με Αλεξανδρόπουλο και Βαγιαννίδη κι όλα τα υπόλοιπα να έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Εν αρχή στο 75’ στην αλλαγή του Μαουρίσιο όταν ο Βραζιλιάνος πρώην μέσος του «Δικεφάλου», με καταλυτική παρουσία και συνεισφορά στις σημαντικότατες επιτυχίες της ομάδας του πρόσφατου παρελθόντος χειροκρότησε και χειροκροτήθηκε. Η αποβολή του Μακέντα στο 1ο λεπτό του επιπλέον χρόνου με 2η κίτρινη κάρτα, που σε συνάρτηση με το θέμα τραυματισμού που αντιμετωπίζει ο Ιωαννίδης στερεί την ομάδα του από μια πολύτιμη λύση στην κορυφή της επίθεσης εν όψει του τελικού και το «αντίο» του Φερνάντο Βαρέλα και του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

«THE ΒΑΡΕ-ΛΑST DANCE»

Ήταν το τελευταίο ματς της σεζόν στην Τούμπα κι όλοι οι ποδοσφαιριστές ευχαρίστησαν όλους όσοι βρέθηκαν στις κερκίδες του γηπέδου για την προσφορά, τη στήριξη και τη συμπόρευση μιας – ακόμη – σεζόν. Όπως φάνηκε όμως ήταν κάτι πολύ περισσότερο για – τουλάχιστον – δύο ποδοσφαιριστές: Τον Φερνάντο Βαρέλα και τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη.

Ο 34χρονος Καποβερντιανός κεντρικός αμυντικός, μετά από έξι σεζόν που φόρεσε τη φανέλα με τον «Δικέφαλο» στο στήθος, 214 συμμετοχές, 9 γκολ και 6 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις, πρωτάθλημα, κύπελλα και τόσα άλλα που δεν περιλαμβάνονται και δεν αποτυπώνονται στυγνά σε στατιστικές κατηγορίες κι αριθμούς αγωνίστηκε για ύστατη φορά στο «σπίτι» του. Το «θηρίο», σύμφωνα με το προσωνύμιο του απέδωσαν στον ΠΑΟΚ, όσο δυνατό άλλο τόσο ταπεινό και «λαβωμένο» από την ιστορία με την υπόθεση του μεγαλύτερου γιου του, που αρνήθηκε το συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Ακαδημίες της ομάδας για να συνεχίσει την – πολλά υποσχόμενη – καριέρα του στην Μπενφίκα. Ο χειρισμός της όλης υπόθεσης και η κατάληξή της τον έθεσαν στο στόχαστρο, τέθηκε εκτός ομάδας και ο κόσμος στράφηκε εναντίον του έκτοτε.

Το πρόβλημα στη λειψανδρία των κεντρικών αμυντικών μετά και τον σοβαρό τραυματισμό του Μιχαηλίδη, σε μια περίοδο που και ο Κρέσπο ήταν εκτός, έκανε τον Ραζβάν Λουτσέσκου να ζητήσει από τον Ιβάν Σαββίδη να επιτρέψει την επιστροφή του. Όπερ κι εγένετο …. Σε κάθε ματς που αγωνίστηκε από εκείνη τη μέρα έδωσε το απόλυτο και προσπάθησε για το καλύτερο σα να μην είχε προηγηθεί το παραμικρό, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον ιδιοκτήτη και πρόεδρο της ομάδας για τη – νέα ευκαιρία που του δόθηκε, έστω κι υπό αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες, έστω κι αν αυτό δεν προσέδιδε προοπτική για κάτι πλέον μακροπρόθεσμο από το τέλος της σεζόν. Απλώς δεν ήθελε ο επίλογος να ήταν αυτός που διαφαινόταν τον περασμένο Δεκέμβριο πως θα είναι.

Γι’ αυτό κι όταν ολόκληρη η υπόλοιπη ομάδα βρέθηκε μπροστά στη θύρα «4» για να ευχαριστήσει και να χειροκροτήσει τον κόσμο για τη στήριξή του αυτός, μαζί με τους δύο γιους του, Τόμας και Γκουστάβο στέκονταν αμήχανα στο κέντρο του γηπέδου «ρουφώντας» με τα μάτια τους τις τελευταίες παραστάσεις τους από το γήπεδο της Τούμπας.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Χειροκρότησε «σφιγμένος» με δάκρυα να κυλούν από τα μάτια του καθώς όλοι οι συμπαίκτες του γνωρίζοντας πολύ καλά την όλη κατάσταση είχαν περάσει ένας προς έναν για να τον αγκαλιάσουν, να τον ευχαριστήσουν και να του σταθούν γνωρίζοντας την απερίγραπτη συναισθηματική φόρτιση που βίωνε όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Και μόλις ξεκίνησε να πάρει το δρόμο για τ’ αποδυτήρια δέχτηκε τον απόλυτο αιφνιδιασμό από τον κόσμο που έκανε στην άκρη όλα όσα είχαν πρόσφατα προηγηθεί επιδεικνύοντας ζηλευτή ωριμότητα και άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομά του αποθεώνοντάς τον για όλα όσα σημαντικότατα προσέφερε όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναγκάζοντάς τον να γυρίσει με τα δάκρυα να έχουν καλύψει πλέον το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου του χαρίζοντας του μια στιγμή που θα τη θυμάται για όλη του τη ζωή όπως αποκάλυψε ο ίδιος αμέσως μετά μιλώντας αποκλειστικά στα κανάλια NOVA SPORTS.

ΤΟ ΑΝΤΙΟ ΤΟΥ «SUPERMAN»

Την ίδια στιγμή μια άλλη παρόμοια ιστορία εξελίσσονταν λίγα μέτρα πιο πέρα. Η φιγούρα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, γυμνού από τη μέση και πάνω με το πορτοκαλί περιβραχιόνιο του αρχηγού στο αριστερό του μπράτσο ν’ ανεμίζει δέσποζε …. Ο διεθνής πορτιέρε μετά από μια πενταετία στ’ ασπρόμαυρα έδειξε πως αυτός ήταν ο τελευταίος του «χορός» στην Τούμπα που υπερασπίστηκε την εστία του «Δικεφάλου».

Εκατόν εβδομήντα οκτώ ματς, εβδομήντα πέντε από αυτά χωρίς να δεχθεί γκολ και εκατόν σαράντα οκτώ τέρματα παθητικό σε όλες τις διοργανώσεις για τον «Superman», βασικός κι αναντικατάστατος με πληθώρα ρεκόρ και ατομικών βραβείων, πρωτάθλημα και Κύπελλα και στιγμές, πολλές στιγμές, καλές και λιγότερες κακές.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Χειροκροτήθηκε, αποθεώθηκε, αμφισβητήθηκε, κατακρίθηκε και όχι μόνον ….. Κι όμως φέτος, ήταν ο σταθερός πυλώνας σε μια σεζόν που ίσως η ομάδα, η ασταθής εικόνα της και τα προβλήματα που αντιμετώπισε να τον είχε περισσότερο ανάγκη από ποτέ, έχοντας διαφορετική αμυντική γραμμή μπροστά του – σχεδόν – σε κάθε αγώνα.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Κι αυτά, όλα αυτά, τ’ αρνητικά μπήκαν στην άκρη χθες, ο κόσμος τον αποθέωσε φωνάζοντας ρυθμικά τ’ όνομά του, δίνοντας και σ’ αυτόν την αναγνώριση που του άξιζε κι εκείνος ανταπέδωσε με μια βαθιά υπόκλιση με το πιο «θερμό» ευχαριστώ που θα μπορούσε να εκφράσει, χαιρετώντας ακολούθως έναν προς έναν όλους όσοι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και τον περίμεναν πίσω από τα κάγκελα, εκεί χαμηλά στη θύρα «1». Ίσως κάποιοι δεν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της στιγμής, το «αντίο» του υψηλόσωμου διεθνή πορτιέρε, αλλά ο ίδιος φρόντισε να το καταστήσει σαφές σήμερα με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό σε Μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexandros Paschalakis (@alexandros_paschalakis)

Όλα αυτά λοιπόν τέσσερις ημέρες πριν από τον τελικό του Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ακόμη έναν τελικό τα τελευταία χρόνια για τον «Δικέφαλο» τα τελευταία χρόνια κι αυτός μακριά από τη Θεσσαλονίκη. Φυσικά και το συγκεκριμένο ματς δε θα έχει την παραμικρή σχέση με το χθεσινό ματς. Από τη μία η εμπειρία, η γνώση διαχείρισης αυτών των αγώνων, όπως εκφράστηκε και στις χθεσινές αποκλειστικές δηλώσεις του Αντελίνο Βιεϊρίνια στα κανάλια NOVASPORTS κι από την άλλη η «δίψα» για επιστροφή στους τίτλους οκτώ χρόνια μετά και τον ιδανικό επίλογο σε μια σεζόν αναγέννησης για τους «Πράσινους», που επιστρέφουν και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έχουμε μέρες όμως μπροστά μας γι’ αυτό το ματς. Προς το παρόν, καλή συνέχεια, καλή δύναμη ….

Keywords
Τυχαία Θέματα