ΠΑΟΚ: Η απώλεια μιας σπουδαίας ευκαιρίας (vids)

Για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της σεζόν ο ΠΑΟΚ είχε μοναδική ευκαιρία να ζυγώσει την κορυφή της βαθμολογίας περισσότερο από ποτέ, όμως η «στείρα» ισοπαλία με τον ΟΦΗ στο γήπεδο της Τούμπας του στέρησε τούτην τη δυνατότητα.

Η αδυναμία του να διασπάσει την πολυπρόσωπη άμυνα των Κρητών, η έλλειψη «καθαρού» μυαλού στην τελική προσπάθεια κι η ανεξήγητη πίεση που έδειξε να διακατέχει τους ποδοσφαιριστές του από νωρίς στο ματς αποδείχθηκαν καταλυτικοί

παράγοντες ως προς το τελικό αποτέλεσμα, κάτι στο οποίο στάθηκε και στις αποκλειστικές δηλώσεις του στα κανάλια NOVA SPORTS μετά το ματς ο Ραζβάν Λουτσέσκου.

Αυτό που κόστισε

Καμία έκπληξη σε σχέση με τα αναμενόμενα δεν επιφύλασσε η έναρξη του αγώνα. Οι γηπεδούχοι εξ αρχής πήραν τον έλεγχο, είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων έχοντας απέναντί τους ένα σύνολο που είχε ως βασική προτεραιότητα την ανασταλτική του λειτουργία, κράτησε τις γραμμές του κοντά αφήνοντας ψηλά το δίδυμο Ντίκο-Τοράλ για να πιέσουν σε κάθε περίπτωση που το παιχνίδι των αντιπάλων τους ξεκινούσε με ορθολογική ανάπτυξη από τα πόδια των κεντρικών αμυντικών.

Μια συνθήκη που αρχικά δεν προβλημάτισε τους ποδοσφαιριστές του Ραζβάν Λουτσέσκου αλλά κι όταν αυτό συνέβη μετά το πρώτο 10λεπτο η οπισθοχώρηση του διδύμου των χαφ Σβαμπ–Ντόουγκλας – σχεδόν – στο ύψος της γραμμής των κεντρικών αμυντικών κι ενίοτε ανάμεσά τους ήταν το κατάλληλο αντίδοτο για το σπάσιμο αυτής της πίεσης.

Κι αν στο συγκεκριμένο …. γρίφο η λύση βρέθηκε δε συνέβη το ίδιο και μ’ αυτόν του γκολ. Ο «Δικέφαλος» δεν είχε πρόβλημα να προσεγγίσει την αντίπαλη περιοχή δεν μπορούσε – όμως – να βρει την ψυχραιμία, να κυκλοφορήσει την μπάλα με υπομονή προκειμένου ν’ αξιοποιήσει όλο το πλάτος της επιθετικής του γραμμής, να πράξει με ακρίβεια τις μεταβιβάσεις, ν’ ανοίξει την αντίπαλη άμυνα δημιουργώντας τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για να σκοράρει.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Αλλά και στις ελάχιστες στιγμές που το κατάφερε, όπως μαρτυρούν κι οι δέκα επτά τελικές δεν κατάφερε να νικήσει τον εξαιρετικό Μανδά. Την ίδια στιγμή ο ΟΦΗ, εφαρμόζοντας το παιχνίδι των αντεπιθέσεων είχε δύο ευκαιρίες στο πρώτο μέρος με τον Ντίκο, την πρώτη από τις οποίες το σουτ έφυγε μακριά από την εστία και τη δεύτερη ο Κοτάρσκι είχε εξαιρετική αντίδραση.

Ούτε η αλλαγή πλευρών ανάμεσα στους Ζίβκοβιτς και Νάρεϊ στο 23’ δεν προσέδωσε κάτι στην επιθετική λειτουργία της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως η εικόνα της ομάδας ήταν τέτοια που ικανοποιούσε τον Ρουμάνο τεχνικό και τους συνεργάτες του σε βαθμό τέτοιο που δεν υπήρχε καμία διορθωτική οδηγία – σχεδόν – σε όλο το πρώτο 45λεπτο, πλην αυτών που έκαναν λόγο για ψυχραιμία κι υπομονή.

Ακυρωθέν γκολ και …. καθυστερήσεις

Η έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου δε συνοδεύτηκε από κάποια διαφοροποίηση είτε για τη μία είτε για την άλλην ομάδα. Αν και στα πρώτα λεπτά η κρητική ομάδα έδειξε διάθεση ν’ απειλήσει ανεβαίνοντας πιο μαζικά κι οργανωμένα προς την περιοχή του Κοτάρσκι. Εντούτοις, μια ευκαιρία του Νάρεϊ, απόρροια γρήγορης μετάβασης με το σουτ του να περνάει λίγο άουτ επανέφερε τις δύο ομάδες στην εικόνα του πρώτου μέρους.

Πιθανόν το μοναδικό στοιχείο της αναμέτρησης που έδειξε να διαφοροποιείται ήταν η διαρκώς κλιμακούμενη πίεση για το νικηφόρο αποτέλεσμα μ’ εμφανή επίδραση στις ενέργειες των γηπεδούχων. Στο 56’ ο κ. Νταμπράουσκας έκανε ακόμη πιο επιθετικό το σχήμα αποσύροντας τον Μεγιάδο που αγωνιζόταν με κίτρινη από το 9’ για να περάσει στη θέση του τον Περέα, ενώ στο 65’ ο κ. Λουτσέσκου απέσυρε τον Ράφα Σοάρες για να περάσει στη θέση του τον Μπράντον Τόμας. Μια κίνηση με έγινε αφενός λόγω των διαδοχικών αγώνων που ακολουθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με τον Παναθηναϊκό σε Κύπελλο και Πρωτάθλημα όπως επίσης για να πολλαπλασιάσει την πίεση στην περιοχή της κρητικής ομάδας.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Στο ίδιο λεπτό ο ΠΑΟΚ βρήκε μεν το γκολ που αποζητούσε αλλά στο ξεκίνημα της φάσης ο Σάστρε συνελήφθη σε αντικανονική θέση, στη σέντρα που έβγαλε και τον Ντόουγκλας με κεφαλιά να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα. Επτά λεπτά μετά μπήκαν στο ματς οι Βιεϊρίνια-Ντάντας αντί των Σάστρε-Σβαμπ αντίστοιχα, απέκτησε περισσότερη δημιουργία αλλά δίχως – και πάλι – να καταφέρει ν’ αποφύγει ορισμένες βεβιασμένες επιλογές που δεν του έδωσαν απολύτως τίποτα.

Με το ματς να μπαίνει στο τελευταίο 10λεπτο και το σκορ στο 0-0 η απόσταση για τους τρεις βαθμούς έμοιαζε ίση και για τους δύο με τη διαφορά πως για τους μεν γηπεδούχους η νίκη φάνταζε ως απαιτητή για τους δε φιλοξενούμενους ως μια εξαιρετική ευκαιρία. Μοιραία το ματς απέκτησε μια άγρια ομορφιά με την μπάλα να πηγαίνει πάνω κάτω και τη μία ευκαιρία να διαδέχεται την άλλη. Στη μία εστία ο Μανδάς ήταν εκεί για να κρατήσει το μηδέν ενώ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων ήταν η οριζόντια δοκός που σταμάτησε το πλασέ του Περέα για να μείνει το τελικό σκορ ως είχε εξ αρχής.

Το τέλος του αγώνα είχε ως κοινό παρονομαστή την πικρία και στις δύο ομάδες, στον ΠΑΟΚ για άλλους δύο χαμένους βαθμούς και στον ΟΦΗ για τη χαμένη ευκαιρία να «κλέψει» δύο βαθμούς έχοντας ανταπεξέλθει στην πολύ μεγάλη πίεση που του άσκησε ο αντίπαλός του.

Η συνέχεια

Κι όλα αυτά στην απαρχή μιας εβδομάδας που την Τετάρτη είναι ο πρώτος προημιτελικός για τον «Δικέφαλο» στην Τούμπα και λίγες ημέρες το ίδιο ζευγάρι θ’ αναμετρηθεί στη Λεωφόρο για το Πρωτάθλημα. Τόσο για όσα έγιναν χθες όσο και για όσα ακολουθούν, μίλησαν μετά το ματς αποκλειστικά στα κανάλια NOVA SPORTS ο Ντομινίκ Κοτάρσκι κι ο Κάλεντ Νάρεϊ. Το μείζον θέμα είναι οι απουσίες και μένει να φανεί αν και ποιούς θα καταφέρει να έχει στη διάθεσή του ο κ. Λουτσέσκου. Σίγουρα ναι τον Τάισον που χθες ήταν στις κερκίδες της Τούμπας και παρακολούθησε για πρώτη φορά δια ζώσης αγώνα της νέας του ομάδας. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια …..

Keywords
Τυχαία Θέματα