ΠΑΟΚ: Έχει πολλά να κερδίσει, λίγα να χάσει….

Τέσσερις ημέρες μετά το πρώτο ποδοσφαιρικό ραντεβού του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό μέσα στο 2023, οι δύο ομάδες ανταμώνουν ξανά, αυτήν τη φορά στην έδρα των «Πρασίνων» για την 19η αγωνιστική της Super League.

Πριν από μία εβδομάδα, το προηγούμενο Σάββατο συγκεκριμένα, η ομάδα του ΡαζβάνΛουτσέσκου άφηνε – άλλους – δύο βαθμούς με τη …. στείρα ισοπαλία στο γήπεδο της Τούμπας κόντρα στον ΟΦΗ.

Γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής την άφησε στην 4η θέση της βαθμολογίας, εννιά βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, πέντε πίσω από τη 2η ΑΕΚ και δύο από τον 3οΟλυμπιακό

Εξέλιξη που εύλογα δημιούργησε ανησυχία ως προς τις επιπτώσεις που θα είχε – κυρίως – στην ψυχολογία του συνόλου εν όψει του 1ου προημιτελικού για το Κύπελλο της περασμένης Τετάρτης. Ο Ρουμάνος τεχνικός πήρε το ρίσκο, προέβη σε δύο σημαντικές αλλαγές στο αρχικό σχήμα και το τελικό αποτέλεσμα τον δικαίωσε, παίρνοντας τη νίκη, ένα προβάδισμα εν όψει του 2ουαγώνα της προσεχούς Πέμπτης αλλά και σημαντική ένεση αυτοπεποίθησης εν όψει της δύσκολης όσο κι απαιτητικής συνέχειας.

Τα δεδομένα ως έχουν

Οκτώ αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου και με τις αποστάσεις ανάμεσα στις πρώτες θέσεις τόσο κοντά γίνεται αντιληπτή η σημασία του κάθε αγώνα από εδώ και στο εξής, ειδικά εν όψει Play Off, πολλώ δε περισσότερο σ’ έναν αγώνα σαν τον σημερινό, κόντρα σε μία ομάδα που «διψά» για την επιστροφή της στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος, διακατέχεται από πρωτόγνωρο – έπειτα από καιρό – ενθουσιασμό γύρω από τη συγκεκριμένη προοπτική κι ετοιμάζει τη δική της φιέστα στην κατάμεστη Λεωφόρο, με ιδιαίτερους προσκεκλημένους και τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί εδώ και ημέρες.

Όλα αυτά όμως αφορούν την ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, η οποία θα παρουσιαστεί ενισχυμένη με τον Σπόραρ στη διάθεση της τεχνικής ηγεσίας. Τί ισχύει όμως για τον «Δικέφαλο»; Καιρό τώρα ο κ. Λουτσέσκου έχει καταστήσει σαφές πως η φετινή σεζόν είναι – τρόπον τινά – απαλλαγμένη από «πρέπει», από την πίεση της απόλυτης επιτυχίας και της – σώνει και καλά – κατάκτησης τίτλου-ων καθώς η ομάδα του βρίσκεται σε φάση της μεγαλύτερης και σημαντικότερης αναδόμησης των τελευταίων ετών. Δουλειά κάθε άλλο παρά εύκολη που απαιτεί χρόνο κι υπομονή …..

Η ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για τον «Δικέφαλο»

Ως τώρα, έστω και περιστασιακά έχει παραθέσει δείγματα των ικανοτήτων της με το μόνο που να της λείπει να είναι η σταθερότητα. Το στοιχείο δηλαδή που έχουν όλες οι έμπειρες και δομημένες επί μακρόν ομάδες που στοχεύουν ψηλά. Η ατυχία για τον ΠΑΟΚ έχει να κάνει με τις απουσίες του. Το ιατρικό δελτίο παραμένει ίδιο κι απαράλλακτο ως είχε τον τελευταίο καιρό, περιλαμβάνοντας τα ονόματα των Λύρατζη, Τσαούση, Κούρτιτς, Φελίπε Σοάρες, Ελ Καντουρί, Κουαλιάτα, Μουργκ, ήτοι σημαντικές εναλλακτικές στα άκρα της άμυνας και στη μεσαία γραμμή. Και σε μια χρονική περίοδο που το μεγαλύτερο βάρος στη μεσοεπιθετική γραμμή επωμίζεται συστηματικά ένας 19χρονος, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας.

Ακόμη κι έτσι όμως, το σύνολο του κ. Λουτσέσκου βρίσκει τρόπο-ους, βρίσκει λύσεις για να παίρνει αυτό που θέλει. Από την τελευταία ημέρα του Οκτώβρη και μετά έχει βρει την απαραίτητη ισορροπία στην ανασταλτική του λειτουργία, έχοντας παθητικό ένα γκολ σε σύνολο έντεκα αγώνων σε Πρωτάθλημα και Κύπελλο και παρά την πληθώρα αλλαγών σε όλες τις θέσεις της αμυντικής γραμμής πιστοποιώντας με εμφατικό τρόπο πως δεν είναι – μόνον – θέμα προσώπων αλλά κυρίως της λειτουργίας της ομάδας.

Συνειδητά ή όχι, αυτήν είναι κι η βάση πάνω στην οποία οικοδομεί την αυτοπεποίθηση και σμιλεύεται ο νέος χαρακτήρας αυτής της ομάδας κι οτιδήποτε άλλο προκύπτει ως επιπλέον θετικό προσμετράται ανάλογα. Μια καθημερινή διαδικασία εξέλιξης που εκτιμάται μέσα από κάθε αγωνιστική δοκιμασία, σαν αυτήν που ακολουθεί απόψε ή ίσως λίγο περισσότερο σ’ αυτές, λαμβάνοντας – πάντα – υπ’ όψιν και τις σχετικές συνθήκες.

Η «σκακιέρα»….

4-2-3-1 εναντίον 4-3-3 λοιπόν, σ’ ένα σκηνικό δύο αντιπάλων που αρέσκονται να πιέζουν αφόρητα τους αντιπάλους τους από τα πρώτα μέτρα έξω από τις αντίπαλη περιοχή. Αυτό ήταν και το βασικό πλάνο την περασμένηΤετάρτη για τον Παναθηναϊκό, με διπλή πίεση, αρχικά στους κεντρικούς αμυντικούς που θα έπαιρναν την μπάλα για να οργανώσουν το παιχνίδι των γηπεδούχων κι επιπλέον τους μέσους ν’ ακολουθούν κατά πόδας Ντόουγκλας και Ντάντας όποτε γυρνούσαν για να διευκολύνουν την προσπάθεια ορθολογικής ανάπτυξης.

Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο για τον ΠΑΟΚ ήταν πίεση μαζικά και ψηλά για γρήγορη ανάκτηση της κατοχής κι άμεση εκδήλωση επίθεσης. Εικόνα που οδήγησε τον Σέρβοτεχνικό του «Τριφυλλιού» στην παρέμβαση πάνω στη ροή του αγώνα να βγαίνουν διαγώνιες μεταβιβάσεις από τους ακραίους αμυντικούς στο χώρο με στόχο τους Παλάσιος, Ιωαννίδη και τάχιστα ανεβάσματα από τους ακραίους για τη δημιουργία υπεραριθμίας απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα.

Στο δια ταύτα

Δύο αντίπαλοι που γνωρίζονται πολύ καλά πλέον με το στοιχείο της έκπληξης να φαντάζει αρκετά δύσκολο για να προκύψει. Αν και … ποτέ μη λες ποτέ, όπως σημειώνει παραδοσιακά ο θυμόσοφος λαός μας. Συνοψίζοντας, όλα δείχνουν πως λεπτομέρειες θα κρίνουν κι αυτήν την αναμέτρηση, ανάμεσα στις οποίες η συγκέντρωση, η αποφασιστικότητα, η ψυχολογική πίεση κι η τύχη. Κι όλα αυτά τέσσερις ημέρες πριν από τον δεύτερο προημιτελικό ανάμεσα στις δύο ομάδες, από την έκβαση του οποίου θα προκύψει και το εισιτήριο για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης. Μέχρι τότε όμως υπάρχει αρκετός χρόνος. Προέχει το «απόψε»….

Keywords
Τυχαία Θέματα