ΠΑΟΚ: Χρήσιμη δοκιμασία υψηλών απαιτήσεων

ΠΑΟΚ: Χρήσιμη δοκιμασία υψηλών απαιτήσεωνtnalΤετ, 01/27/2021 - 13:11

Δύο εβδομάδες μετά την ισόπαλη αναμέτρησή τους στο γήπεδο της Τούμπας, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ αναμετρώνται εκ νέου μεν αλλά στο «Γ. Κααραϊσκάκης» τούτη τη φορά, στις 19.30 (NovasportsHD1).   

Οι γηπεδούχοι παραμένουν αήττητοι και πρωτοπόροι με διαφορά ασφαλείας οκτώ

βαθμών από τον δεύτερο – πλέον – Άρη, που έχει έναν αγώνα περισσότερο κι έντεκα από τον «Δικέφαλο» που αποζητά τη σταθεροποίηση των εμφανίσεων-αποτελέσματων του στα επίπεδα αυτών που ξεκίνησαν στο ίδιο ντέρμπι προ δύο εβδομάδων (σ.σ. και δη στο δεύτερο ημίχρονο) κι έφτασαν μέχρι και πριν τον αγώνα της περασμένης Κυριακής με την ΑΕΚ.    

Τροχοπέδη σ’ αυτήν του την προσπάθεια είναι οι διαδοχικές αναμετρήσεις σε περιορισμένο χρονικό διάστημα που αφενός του στερούν τη δυνατότητα να δουλέψει περισσότερο πάνω σε τομείς που χρήζει βελτίωσης αλλά και ν’ αποφορτίσει βασικά του στελέχη που αποδεδειγμένα αποτελούν βαρόμετρο για τη συνολική εικόνα της ομάδας. Δεδομένα σαφώς που ισχύουν για όλες τις ομάδες, μόνον που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά ένα νέο σύνολο, υπό αντίστοιχη τεχνική ηγεσία που βρίσκεται σε διαδικασία ... «συναρμολόγησης». Κι αυτό, σε καμία περίπτωση δε συνιστά αναζήτηση άλλοθι. Είναι η πραγματικότητα με την οποία έχουν μάθει να ζουν – πρώτοι απ’ όλους – ο Πάμπλο Γκαρσία με τους ποδοσφαιριστές του.   

Ο «Δικέφαλος» ταξίδεψε χθες στην Αθήνα με μια απώλεια καθώς ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που του «χάρισαν» ένα χτύπημα στον αγώνα με την «Ένωση» με συνέπεια να επιστρέψει σε αποστολή ο Μιχαηλίδης. Πέραν του Ισπανού, απών είναι και ο Μιχάι μαζί με τους Ρέι, Κούτσα, Βρακά, Τσόλακ και Ζαμπά, με τον Βραζιλιάνο να βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής από την πατρίδα του για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου βρίσκεται ήδη ο Σίντζιν Καγκάουα και την Παρασκευή θ’ ακολουθήσει ο Βλάντιμιρ Μπράντονιτς, περιμένοντας με αγωνία να φανεί αν θα υπάρξει και μία ακόμη κίνηση για τη θέση του αμυντικού χαφ.    

Για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είναι ένας αγώνας με πλέον ισχυρό κίνητρο το πρεστίζ, τη διατήρηση του αήττητου και την επικράτηση ενός διαχρονικού αντιπάλου. Για τον ΠΑΟΚ είναι κάτι περισσότερο καθώς καλείται να μετρήσει τις δυνάμεις του σε υψηλό επίπεδο για δεύτερο διαδοχικό ματς και για τρίτη φορά στα τελευταία πέντε, θέλοντας να μειώσει τη βαθμολογική διαφορά από την κορυφή και να κομίσει ισχυρή δόση αυτοπεποίθησης εν όψει της συνέχειας, όπως είχε πράξει στα περσινά πλέι οφ με πρωταγωνιστή τότε τον τραυματία σήμερα Μιχάι.    

Οδηγός της επιτυχίας σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει, ωστόσο κάποια βασικά στοιχεία που πρέπει και δεν πρέπει να γίνουν υφίστανται. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπάρχουν υψηλές φιλοδοξίες αν επαναληφθούν τα τραγικά λάθη που έκαναν την επανεμφάνισή τους την περασμένη Κυριακή. Στο ματς όπου από νωρίς ξεχώρισε ως «αχίλλειος πτέρνα» το αριστερό άκρο της άμυνάς του, με ελάχιστες αλληλοκαλύψεις και βοήθειες από ολόκληρη την αριστερή πτέρυγα με γνωστές τις μετέπειτα συνέπειες. Ακόμη ένα παράδειγμα είναι η αποτελεσματικότητα με γνωστό, διαχρονικό κανόνα πως ειδικά σ’ αυτού του χαρακτήρα τα ματς η παραμικρή λεπτομέρεια είναι ικανή και σε πολλές περιπτώσεις κατά το παρελθόν έχει κάνει τη διαφορά.    

Διαχείριση, συγκέντρωση, απόδοση, αποτελεσματικότητα θα μπορούσε να είναι το ... τετράπτυχο μιας επιτυχημένης «συνταγής» με τη σημασία του αγώνα να φαίνεται κι από το γεγονός πως το αποτέλεσμα μπορεί είτε να γεμίσει τις δεξαμενές ψυχολογίας για τη συνέχεια είτε να προκαλέσει νέες συζητήσεις στο εσωτερικό της ομάδας και αναπροσαρμογή στόχων για το υπόλοιπο της σεζόν, αφού ναι μεν μετά το τέλος της κανονικής περιόδου ακολουθούν τα πλέι οφ αλλά αν η βαθμολογική διαφορά με την κορυφή είναι σημαντικά μεγάλη και με γνωστή τη – μέχρι τώρα – εικόνα του πρωταθλήματος οι πιθανότητες επιστροφής στη διεκδίκηση της κορυφής συρρικνώνονται σημαντικά.    

Δύσκολα κάποια από τις δύο ομάδες θα μπορέσει να εκπλήξει την άλλη μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Λογικό κι επόμενο οι γηπεδούχοι να ψάξουν ένα ποδοσφαιρικό σενάριο κυριαρχίας, που με δεδομένα τη δυνατότητα ταχύτατης «μετάβασης» του «Δικεφάλου» από τη μια περιοχή στην άλλη (σ.σ. tranistion) και την αντίστοιχη ν’ απειλήσει αποτελεσματικά τον οποιονδήποτε αντίπαλο υπό τέτοιες συνθήκες, μπορεί και να τον εξυπηρετεί. Αυτό όμως που αποδεδειγμένα είναι καταλυτικής σημασίας σ’ αυτές τις αναμετρήσεις είναι ο χώρος του κέντρου κι ο έλεγχος αυτού.    

Αν δηλαδή η τριπλέτα Σβαμπ ή Ντόουγκλας, Ελ Καντουρί, Ουάρντα μπορέσει να μπλοκάρει την αντίστοιχη των «Ερυθρόλευκων», δυσκολεύοντας τη μετάβαση και το αναμενόμενο μοίρασμα της μπάλας στα άκρα, θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου. Εξίσου σημαντική είναι κι η αξιοποίηση των στημένων φάσεων που εσχάτως έχουν αποδειχτεί σε αιχμή του επιθετικού δόρατος της ομάδας, καθώς από δύο τέτοιες πήρε γκολ – και – κόντρα στην ΑΕΚ. Την ίδια στιγμή όμως απαιτείται τεράστια προσοχή και στην αντίπερα όχθη καθώς το ίδιο ακριβώς χαρακτηριστικό συνοδεύει και την αντίπαλη ομάδα.   

Σ’ ότι αφορά το αρχικό σχήμα, δεν αναμένονται πολλές αλλαγές σε σχέση με την πρόσφατη αναμέτρηση. Για την ακρίβεια δύο ή τρεις το πολύ. Συγκεκριμένα, ο Ζίβκο Ζίβκοβιτς θα έχει μπροστά του τους Βιεϊρίνια, Ίνγκασον, Βαρέλα, Ροντρίγκο. Τις θέσεις των δυο χαφ αναμένεται να πλαισιώσουν ένας εκ των Σβαμπ-Ντόουγκλας με τον Ελ Καντουρί και τον Ουάρντα προωθημένο ανάμεσά τους. Τέλος, καμία αλλαγή στην επιθετική γραμμή με Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Χρήστο Τζόλη δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα και τον Κρμέντσικ στην κορυφή. Ωστόσο, αν κριθεί φρόνιμο κάποιος εξ αυτών να μείνει εκτός για να επιστρατευτεί ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα στο δεύτερο μέρος τότε ο Μούργκ θα πάρει τη θέση του με γνώμονα και τις περισσότερες βοήθειες που δίνει στην ανασταλτική λειτουργία.    

Σε λίγες ώρες οι σχετικές απαντήσεις. Καλή συνέχεια, καλή δύναμη ....

ΕΛΛΑΔΑ - Super League 1 - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ The Experts ΠΑΟΚ - Ποδόσφαιρο Off Off kmpots Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΟΚ ΕΛΛΑΔΑ Ο Κωστής Μπότσαρης γράφει στο προσωπικό του blog για το αποψινό ντέρμπι στο «Γ. Καραϊσκάκης» και τη σημασία του για τον «Δικέφαλο» εν όψει της συνέχειας. Article publish on Τετ, 01/27/2021 - 13:11 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα