ΠΑΟΚ-Μποέμιανς 2-0: Ευρωπαίος “Δικέφαλος” (vids)

Την πρόκρισή του στα Play Off του Europa Conference League πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ στο πρώτο του ματς της σεζόν στην Τούμπα επικρατώντας της Μποέμιαν 2-0 (συνολικό σκορ 3-2).

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν είχε στη διάθεσή του τους τραυματίες Ίνγκασον–Ντόουγκλας και φυσικά πλέον τον Τζόλη. Προχώρησε σε δύο διοριθωτικές κινήσεις αποσύροντας

Εσίτι–Καγκάβα για να περάσει στη θέση τους, τον πιο έτοιμο – σε σχέση με το πρώτο ματς – Κούρτιτς και τον Μπίσεσβαρ αντίστοιχα. Ζήτησε το γρήγορο γκολ για να διώξει το άγχος και την πίεση από τους ποδοσφαιριστές του και να μπορούν να διαχειριτσούν με καλύτερες προϋποθέσεις την εξέλιξη του αγώνα.

Ο Κιθ Λονγκ αναγκαστικά προχώρησε σε μια διαφοροποίηση στο κέντρο της άμυνάς του, όπου δεν είχε τον Κέλι που έμεινε στο Δουβλίνο. Έτσι ο Φίνερτι πήρε τη θέση του στο 4-2-3-1 με ξεκάθαρη στόχευση την προτεραιότητα στον ανασταλτικό τομέα κι εν συνεχεία την προσπάθεια να χτυπήσει στη γρήγορη μετάβαση.

Ιδανικό ξεκίνημα και 2-0 αντί 3-0

Οι γηπεδούχοι ήξεραν τί πρέπει να κάνουν εξ αρχής και το έκαναν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού μόλις στο 4’ η … συστημένη σέντρα του Μπίσεσβαρ στο κεφάλι του Σβαμπ είχε ως αποτέλεσμα την μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα της Μποέμιανς ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και χαρίζοντας την απόλυτη ψυχρολουσία στους Ιρλανδούς.

Ωστόσο, δεν την εκμεταλλεύτηκε όσο θα έπρεπε κι όπως θα μπορούσε αφού ναι μεν μπροστά είχε μια τριπλέτα χάρμα ιδέσθαι (Σβαμπ, Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί) αλλά στερούνταν ενός γρήγορου κόφτη στα χαφ. Αδυναμία που ήταν γνωστή στους Ιρλανδούς που προσπάθησαν να την αξιοποιήσουν εξ αρχής επιιλέγοντας αρκετές φορές τον άξονα για την εκδήλωση κατά μέτωπο επιθέσεων.

Στο 9’ σέντρα του Μπαρτ με στόχο τον Κέλι, βγήκε κι έδιωξε με γροθιές ο Πασχαλάκης. Ίδιο σκηνικό πέντε λεπτά μετά, ο Μιχαηλίδης πρόλαβε τον Κέλι αλλά η κεφαλιά του έδωσε περίεργη πορεία στην μπάλα προς τα δίχτυα της εστίας του με τον Πασχαλάκη να διώχνει σε κόρνερ.

Στο 18’ ο Κουτ έπιασε ωραίο διαγώνιο σουτ με την μπάλα να περνάει μόλις άουτ.

Με τις φωνές του κ. Λουτσέσκου το πρόβλημα στον άξονα καλύφθηκε με αλληλοκαλύψεις κι επιστροφές των μεσοεπιθετικών, όμως οι Ιρλανδοί βρήκαν ρυθμό κι αυτοπεποίθηση για να κυκλοφορούν με άνεση την μπάλα. Στα μισά του πρώτου μέρους ήρθε η διακοπή για να δροσιστούν οι πρωταγωνιστές που αποδείχτηκε ευεργετική για τον ΠΑΟΚ.

Κι αυτό γιατί με την επιστροφή των ομάδων στη δράση ο Ελ Καντουρί με μαγική κάθετη ασίστ έβγαλε τον Μπίσεσβαρ τετ α τετ κι ο Ολλανδός δε χαρίστηκε στον Τάλμποτ δίνοντας σκορ πρόκρισης στην ομάδα του.

Εξέλιξη που έδωσε νέα ώθηση στον «Δικέφαλο» ανεβάζοντας στροφές και στο 34’ ήρθε η μεγάλη φάση που ξεσήκωσε την Τούμπα καθώς ο Ελ Καντουρί έπιασε το δυνατό στοχευμένο πλασέ εκτός περιοχής με την μπάλα να βρίσκει αρχικά την οριζόντια δοκό και μετά να σκάει εντός της εστίας του Τάλμποτ μεν αλλά τον διαιτητή και τον βοηθό να μην το κατακυρώνουν προκαλώντας σωρεία διαμαρτυριών καθώς σ’ αυτήν τη φάση της διοργάνωσης δεν υπήρχε VAR.

Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου είχε άλλες δύο πολύ καλές στιγμές, η πρώτη – και πάλι – με τον Ελ Καντουρί στο 42’ που από πλεονεκτική θέση πλάσαρε άουτ και στις καθυστερήσεις με κεφαλιά του Σβαμπ αδύναμη που μπλόκαρε ο Τάλμποτ.

Επιθετική ανομβρία και παρολίγον λαχτάρα στο φινάλε

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε χωρίς διαφοροποιήσεις και για τις δύο ομάδες και ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι αυτός που πρώτος απείλησε στο 53’ με τον Μπίσεσβαρ, σε πανομοιότυπη φάση μ’ αυτήν του Καντουρί στο 42’ να πλασάρει άστοχα χάνοντας την ευκαιρία να τελειώσει πρόωρα την υπόθεση «πρόκριση».

Η απάντηση των Ιρλανδών ήρθε τρία λεπτά μετά με δυνατό διαγώνιο σουτ του Κουτ που έδιωξε ο Πασχαλάκης σε κόρνερ και στο 61’ καρφωτή κεφαλιά του Κέλι στην καρδια της άμυνας έφυγε άουτ!

Στο 64’ ο Βιεϊρίνια με μακρινό σουτ απείλησε και τη μπάλα να περνάει μισό μέτρο πάνω από την οριζόντια δοκό του Τάλμποτ. Οι Ιρλανδοί έβγαλαν ορμή αλλά δεν είχαν την ουσία έχοντας συνειδητοποιήσει και την υψηλή επικινδυνότητα των γηπεδούχων σε συνθήκες γοργής μετάβασης από τη μια περιοχή στην άλλην. Όσο περνούσε η ώρα οι δύο ομάδες γίνονταν πιο προσεκτικές αλλάκιη κόπωση άρχισε να κάνει την εμφάνισή της με συνέπεια στο 73’ οι Εσίτι–Σφιντέρσκι να πάρουν τη θέση των Κούρτιτς–Ολιβέιρα.

Στο 77΄ο Βαρέλα σκόραρε με κεφαλιά αλλά όντας σε αντικανονική θέση ορθώς ακυρώθηκε το γκολ.

Δύο λεπτά μετά, εξαιρετική ανάπτυξη από τους γηπεδούχους, όμως το πλασέ του Ζίβκοβιτς σταμάτησε την τελευταία στιγμή ο Τάλμποτ! Στο 85’ Τέιλορ και Μουργκ αντικατέστησαν τους Ροντρίγκο–Μπίσεσβαρ, με τον Ολλανδό ειδκά ν’ αποθεώνεται κατά την αποχώρησή του! Στο 86’ ο Σφιντέρσκι σπατάλησε μοναδική ευκαιρία όταν ο Τέιλορ τον έβγαλε σε θέση να εκτελέση από απόσταση αναπνοής, εκείνος καθυστέρησε, κλείστηκε κι έχασε!

Και παρότι ο ΠΑΟΚ έδειξε «καθαρό» μυαλό και στις καθυστερήσεις με σωστή διαχείριση του αγώνα μια φάση παραλίγο να του κοστίσει την πρόκριση. Μια επέλαση του Μάλον από αριστερά που πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του, έβγαλε την μπάλα στην αντίθετη πλευρά κι ο Γουόρντ σε κενή εστία έστειλε την μπάλα … παράλληλα!

Το τέλος του αγώνα βρήκε τους πάντες στον «Δικέφαλo» να πανηγυρίζουν ανακουφισμένοι και χαρούμενοι για την πρόκριση.  

Δαιτητής

Γιούλιαν Βάινμπεργκερ (Αυστρία)

Βοηθοί

Αντρέας Χάιντεραϊχ (Αυστρία)

Μαξιμίλιαν Κόλμπιχ (Αυστρία)

Τέταρτος

Αλεξάντερ Χάρκαμ (Αυστρία)

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Ροντρίγκο (85’ Ροντρίγκο), Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Βιεϊρίνια (σ.σ. αρχηγός), Κούρτιτς (73’ Εσίτι), Σβαμπ, Αντρ. Ζίβκοβιτς, Μπίσεσβαρ (85’ Μουργκ), Ελ Καντουρί, Ολιβέιρα (74’ Σφιντέρσκι).

Μποέμιανς (Κ. Λονγκ) (4-2-3-1): Τάλμποτ, Λάιονς (86’ Φίλι), Κόρνγουολ, Φίνερτι, Μπρέσλιν, Ντεβόι (85’ Μάλον), Μπάκλεϊ (σ.σ. αρχηγός), Κουτ (62’ Γουόρντ), Τιέρνεϊ (78’ Λέβινγκστον), Μπαρτ, Κέλι.

Keywords
Τυχαία Θέματα