ΠΑΟΚ: Αναζητώντας τις ισορροπίες του

Με γκολ των Σίντκλεϊ (19’) και Ζίβκοβιτς (38’) ο ΠΑΟΚ άλωσε την Κοπεγχάγη επικρατώντας 2-1 (80’ Μπίελ) και προσπέρασε τους Δανούς σκαρφαλώνοντας στην 1η θέση του έκτου ομίλου του UEFA Conference League ακριβώς στα μισά του δρόμου της συγκεκριμένης φάσης της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Έμοιαζε εύκολο αλλά δεν ήταν

Δεν ήταν δα και

κάτι εύκολο αυτό που κατάφερε ο «Δικέφαλος» το βράδυ της Πέμπτης στο «Πάρκεν Στάντιον». Λίγο η δεδομένη αξία της ομάδας του Γες Τόρουπ και πολύ περισσότερο η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου μετά το ισόπαλο αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής στην Τούμπα και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο ήρθε αυτό. Ένα στραβοπάτημα, που σε συνάρτηση και με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής, τον έριξε από την κορυφή της βαθμολογίας ωθώντας τον σε αμφισβήτηση του ίδιου του εαυτού του και των δυνατοτήτων του, σε μια χρονική στιγμή που έδειχνε πως είχε αρχίσει να βρίσκει τις σταθερές του.

Επιπλέον, ήταν η δεύτερη φορά που απώλεσε βαθμούς μέσα στο ίδιο του το σπίτι σε τρεις αγώνες πρωταθλήματος, μετά την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννινα, έχοντας και δύο ισοπαλίες στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έχι δώσει στην Τούμπα. Η ομάδα δεν είναι ακόμη όσο ισχυρή θα ήθελε ο προπονητής, οι ποδοσφαιριστές, ο κόσμος της να είναι. Δεν έχει γίνει το σύνολο για το οποίο δουλεύουν σκληρά σε καθημερινή βάση οι πρωταγωνιστές της, κάτι που την καθιστά ευάλλωτη στα ατομικά λάθη και στα δύσκολα που μπορεί να της βάλει ο εκάστοτε αντίπαλος.

Το βασικό θεμέλιο και το πλάνο της αναμέτρησης

Όπως και στην προηγούμενη θητεία του στον πάγκο της ομάδας έτσι και τώρα, αυτός είναι ο λόγος που ο 52χρονος Ρουμάνος τεχνικός έχει βάλει ως προτεραιότητα τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης νοοτροπίας που θα χαρακτηρίζει την ομάδα και την αντίστοιχη ενός ισχυρού χαρακτήρα νικητή που θα διέπει τους πάντες. Δεν πρόκειται για μια απλή διαδικασία, δεν είναι κάτι που το αγοράζει κάποιος και το χρησιμοποιεί άμεσα. Θέλει κόπο και χρόνο, παλεύοντας σε καθημερινή βάση τις δεδομένες αδυναμίες που υπάρχουν σε ατομικό και κατ’ επέκταση σε ομαδικό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Στη Δανία, τα πρώτα λεπτά του ματς έδειξαν πως η ομάδα θα δεχόταν μεγάλη πίεση την οποία άπαντες περίμεναν και είχαν προετοιμαστεί για να την αντιμετωπίσουν. Κι αυτό με τους Ροντρίγκο, Ίνγκασον, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Κούρτιτς, Ελ Καντουρί, Ντόουγκλας, Ολιβέιρα εκτός (σ.σ. για διαφορετικούς λόγους) αρχικής 11άδας. Το αγωνιστικό πλάνο του «Δικεφάλου» ήταν τέτοιο ώστε να καταφέρει ν’ απορροφήσει την πίεση των Δανών αποφεύγοντας τ’ ατομικά λάθη και να βγει τάχιστα στη μετάβαση από περιοχή σε περιοχή δημιουργώντας κι εκτελώντας με ακρίβεια με στόχο να προηγηθεί πρώτος και να μεταφέρει το άγχος στους γηπεδούχους.

Το τρικ του 52χρονου Δανού τεχνικού με τη μεταφορά του Ντικς στην αριστερή πτέρυγα στοχεύοντας τον Τέιλορ δεν έπιασε χάρη – και – στην εξαιρετική κάλυψη που παρείχαν στον Βραζιλιάνο οι Μιχάι, Σβαμπ, Ζίβκοβιτς.

Η καθοριστική στιγμή κι η εξαιρετική αντίδραση

Ένα πλάνο το οποίο έγινε πολύ πιο εύκολο από το 9ο λεπτό, όταν ο διεθνής Πολωνός πορτιέρε της Κοπεγχάγης Γκραμπάρα, στην προσπάθειά του να αποσωβήσει κίνδυνο για την εστία του, βγήκε εκτός περιοχής και με τα χέρια έκοψε τη λόμπα του Μιτρίτσα με συνέπεια ν’ αποβληθεί. Μπορεί ο τεχνικός των Δανών, να «θυσίασε» ένα μέλος της επιθετικής του γραμμής (σ.σ. Μπόβινγκ) ώστε να περάσει στο ματς τον δεύτερο τερματοφύλακα (σ.σ. Γιόνσον) ωστόσο δεν άλλαξε κάτι στην αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας του επιμένοντας στην πίεση ψηλά και τις παγίδες με δύο και τρεις ποδοσφαιριστές στη μεσαία γραμμή. Αυτό έκανε ακόμη πιο εύκολο το έργο των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου».

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Με τη συμπαράσταση χίλιων και πλέον οπαδών του ο ΠΑΟΚ πήρε τον έλεγχο, ήταν αυτός που άρχισε ν’ ασκεί σημαντική πίεση από τα πρώτα μέτρα έξω από την αντίπαλη περιοχή και στο 19’ έθεσε εαυτόν στη θέση του οδηγού με ασίστ Ζίβκοβιτς και σκόρερ τον Σίντκλεϊ, που παρεπιμπτόντως αρχίζει να θυμίζει κάτι από …. Μάτος με τη συνεισφορά του στο σκοράρισμα. Κι αν ήταν λίγο πιο προσεκτική στην ελική της προσπάθεια, η ομάδα του κ. Λουτσέσκου θα μπορούσε να είχε διευρύνει κι άλλο το προβάδισμά της.

Το έκανε στο 38’ χάρη και πάλι σε συνθήκες αντεπίθεσης με τον Ζίβκοβιτς να επιβεβαώνει πως επιστρέφει για τα καλά στα δικά του υψηλά στάνταρντ, γεγονός που είχε τόσο πολύ ανάγκη και ο ίδιος μα κυρίως η ομάδα του. Σβαμπ κι Εσίτι ενίσχυαν εναλλάξ την αρμονική λειτουργία του κεντρικού αμυντικού διδύμου Μιχάι-Μιχαηλίδη, Μπίσεσβαρ, Μιτρίτσα και Ζίβκοβιτς έμπαιναν ανάμεσα στις αντίπαλες γραμμές για να διευκολύνουν την ανάπτυξη αποφεύγοντας τις μακρινές μεταβιβάσεις και το μόνο μεμπτό ήταν η χαμηλή ταχύτητα στην οποία κυμάνθηκαν κουβαλώντας την μπάλα κι αποφεύγοντας το ρίσκο της κάθετης πάσας, πηγαίνοντας σε πολλές κοντινές πάσες σε μικρούς χώρους που και χρόνο προσαρμογής έδινε στους αντιπάλους και στις περισσότερες περιπτώσεις κατέληγε σε λάθος.

Τα οφέλη

Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ δεν κινδύνεψε πλην απειροελάχιστων περιπτώσεων στις οποίες ο Πασχαλάκης δήλωσε παρών αφήνοντας πίσω του την κακή παρένθεση της περασμένης Κυριακής. Οι αλλαγές που έγιναν στη λογική της διαχείρισης εν όψει του ντέρμπι δε βοηθήσαν ιδιαίτερα πλην κάποιων ενεργειών τυυ Άκπομ που κράτησε μπάλα δίνοντας πολύτιμες ανάσες στο τέλος, όμως γενικώς και πάλι εμφάνισαν δυσλειτουργία και απώλεια ομοιογένειας αλλοιώνοντας την εν γένει καλή εικόνα που είχε η ομάδα μέχρι εκείνο το σημείο. Μια στιγμή κακής εκτίμησης του Ντόουγκλας, που κι αυτός ήρθε από τον πάγκο, στάθηκε αρκετή για να μειώσουν οι Δανοί και να δημιουργήσουν συνθήκες ανασφάλειας και πίεσης στο τελευταίο 10λεπτο.

Το τέλος του αγώνα βρήκε άπαντες να πανηγυρίζουν με σωρεία από οφέλη. Τους τρεις βαθμούς, την πρώτη θέση στον όμιλο σε κομβικό χρονικό σημείο αφού την επόμενη αγωνιστική ο «Δικέφαλος» θα υποδεχτεί την Κοπεγχάγη στην Τούμπα στο ματς που αναμένεται να κρίνει – εν πολλοίς – την υπόθεση πρωτιά στο γκρουπ, την ανάκτηση της καλής ψυχολογίας και της ισχυρής αυτοπεποίθησης, ιδίως εν όψει του κυριακάτικου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης». Καλή συνέχεια, καλή δύναμη …

Keywords
Τυχαία Θέματα