ΠΑΟΚ: Ανασύνταξη, αναπροσαρμογές κι αντεπίθεση…. (pics&hls)

Το βράδυ της Κυριακής στο γήπεδο της Τούμπας ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ήττα από τον Παναθηναϊκό με 1-2 (85’ Ντόουγκλας– 38’ Μπερνάρ, 90+1’ πεν. Ιωαννίδης) μένοντας πλέον με τις… μαθηματικές ελπίδες για τις πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης.

Η γενική εικόνα….

Τόσο ο Ράζβαν Λουτσέσκου όσο κι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τις ημέρες που προηγήθηκαν της χθεσινής αναμέτρησης, κατέστησαν σαφές στους ποδοσφαιριστές τους πόσο…. τελικός ήταν το συγκεκριμένο

ματς και για τους δύο, για διαφορετικούς λόγος για την κάθε μία ομάδα, όχι πως αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Κόντρα λοιπόν, στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, με την εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία και το μηδέν στην άμυνα για οκτώ διαδοχικούς αγώνες, ο ΠΑΟΚ σκόραρε ξανά και τελείωσε το ματς σημειώνοντας είκοσι δύο τελικές! Ένα νούμερο άκρως αξιόλογο μεν, που όμως εξαλείφθηκε από τα τελειώματα αυτών….

Το ξεκίνημα κι η συνέχεια….

Ένα…. αναγνωριστικό πρώτο δεκαπεντάλεπτο, στο οποίο οι γηπεδούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη πρόδηλη διάθεση των αντιπάλων τους να πιέσουν ασφυκτικά σε όλο το γήπεδο, δημιουργώντας του προβλήματα στο να επιβάλλει το κυριαρχικό του παιχνίδι. Πάραυτα, βρήκαν τον τρόπο σε τρεις περιπτώσεις να δημιουργήσουν απειλητικές συνθήκες για την εστία του Μπρινιόλι. Δεν τις αξιοποίησε, δεν πήρε το προβάδισμα, επέτρεψε τη λεπτή, εύθραυστη ισορροπία μαζί και την αμφιταλαντευόμενη ψυχολογία και στον αντίποδα με τη συμπλήρωση δέκα λεπτών δέχθηκε μια αξιόλογη ευκαιρία σε φάση γρήγορης μετάβασης από τη μία περιοχή στην άλλην.

Συνθήκες που δημιούργησαν έναν δισταγμό, την έλλειψη ρίσκου και ταχύτητας στην εκτέλεση της κάθε ενέργειας, συνθέτοντας μια…. ανασφάλεια που χαρακτήριζε το παιχνίδι της ομάδας. Άκρως αντιπροσωπευτικό το στιγμιότυπο στο πρώτο 20λεπτο, όταν ο «Δικέφαλος» κερδίζει ένα κόρνερ, διαγώνια σε σχέση με τη θέση του Ράφα Σοάρες, ο Κριστιάνο Μπάτσι τον καλεί επίμονα να το εκτελέσει κι εκείνος αρνείται έχοντας σε σαφή προτεραιότητα την ασφαλή κάλυψη της θέσης και του χώρου ευθύνης του.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Πίεση όμως υπήρχε κι από τον ΠΑΟΚ. Οι «Πράσινοι» δεν έβρισκαν χώρους στον άξονα, οι κεντρικοί αμυντικοί άνοιγαν στα πλάγια και με μακρινές μπαλιές αναζητούσαν είτε τον Παλάσιος, είτε τον Μπερνάρ είτε όποιον έκανε κάθετη κίνηση να βγει σαν κρυφός φορ. Σχέδιο που απέδωσε στο 38’, όταν ο Χουάνκαρ έγινε αποδέκτης μιας τέτοιας, γύρισε την μπάλα από αριστερά και σ’ ένα στιγμιαίο σκηνικό σύγχυσης με αρκετή δόση τύχης ή ατυχίας, όπως το βλέπει κανείς, ο Μπερνάρ το αξιοποίησε για να κεραυνοβολήσει την εστία του Κοτάρσκι ανοίγοντας το σκορ.

Η μοναδική «απάντηση» που δόθηκε ήταν ένα μακρόσυρτο σουτ του Ντόουγκλας που σταμάτησε στην αριστερή δοκό του Μπρινιόλι με την μπάλα να περνάει εκτός.  Το ημίχρονο έκλεισε με τον διαιτητή να επιτρέπει τις επαφές και παρά τις αρκετές αφορμές για κίτρινες κάρτες να προσπαθεί να μην πάει σ’ αυτήν τη λογική με μοναδική εξαίρεση τον Σάντσες στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων.

Οι διαφοροποιήσεις

Η έναρξη του δεύτερου μέρους επιφύλασσε μια διαφοροποίηση για το σύνολο του Ράζβαν Λουτσέσκου με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια ν’ αντικαθιστά τον Λευτέρη Λύρατζη και μια εντολή του Ρουμάνου τεχνικού στο δίδυμο Τάισον-Κωνσταντέλια για πιο κοντινές αποστάσεις μεταξύ τους και πιο ουσιαστικές συνεργασίες. Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μία φάση για την κάθε ομάδα, Σπόραρ και Ζίβκοβιτς είδαν τους Κοτάρσκι και Μπρινιόλι να τους λένε «όχι» σε ισάριθμες προσπάθειές τους.

Με τη συμπλήρωση μια ώρας, ο κ. Γιοβάνοβιτς έριξε στο ματς τους Κώτσιρα-Μαντσίνι αντί των Σάντσες-Παλάσιος, στο 68’ ο Σβαμπ μπήκε αντί του Ντάντας για τους γηπεδούχους και στο 70’ ο Σέρβος τεχνικός αντικατέστησε τον Σπόραρ με τον Ιωαννίδη. Ο… χορός των αλλαγών συνεχίστηκε στο 73’ με τους Ελ Καντουρί-Τόμας να μπαίνουν στο ματς αντί των Ράφα Σοάρες-Ολιβάρες (σ.σ. γυρνώντας τον Ζίβκοβιτς ως αριστερό, ακραίο οπισθφύλακα)  αντίστοιχα και να ολοκληρώνεται στο 81’ για το «Τριφύλλι» με τους Κλέιχεϊσλερ-Βέρμπιτς να μπαίνουν αντί των Τσέριν-Μπερνάρ και στο 83’ για τον «Δικέφαλο» με την αλλαγή του Μπίσεσβαρ αντί του Κωνσταντέλια.  

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Στα τελευταία είκοσι λεπτά, κανονικής διάρκειας και καθυστερήσεων, ο ΠΑΟΚ έβγαλε μια ορμή και μια επιθετικότητα που ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να οπισθοχωρήσει. Τον υπέβαλλε σε μια πρωτόγνωρη – γι’ αυτόν – διαδικασία ανηλεούς σφυροκοπήματος, που απέδωσε καρπούς στο 85’ με τον Ντόουγκλας να επωφελείται και με πλασέ ακριβείας να φέρνει το ματς στα ίσια, σε φάση που ο Σένκενφελντ έχει ανατρέψει τον Τόμας σε προφανή θέση για γκολ, αλλά χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Ακολουθεί φάση γρήγορης μετάβασης με τον Τάισον να λαθεύει στην τελική πάσα προς τον κλεισμένο Τόμας αριστερά του αντί του Ελ Καντουρί δεξιά του κι αμέσως μετά, σε ανάλογες συνθήκες, σε μαρκάρισμα του Ζίβκοβιτς στον Ιωαννίδη εντός περιοχής ο διαιτητής υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών. Ο επιθετικός του «Τριφυλλιού» ανέλαβε την εκτέλεση ανακτώντας το προβάδισμα για την ομάδα του.

Η αντίδραση που άργησε μεν, αναγνωρίστηκε δε….

Οι γηπεδούχοι, με την αρωγή και του κόσμου, συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό μέχρι τέλους, κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Ντόουγκλας από τον Κλέινχεϊσλερ αλλά η επανεξέταση της φάσης από το VAR υπέδειξε τον Τόμας στο ξεκίνημα της φάσης σε αντικανονική θέση. Ζήτησαν την αποβολή του Κουρμπέλη με 2η κίτρινη για παίξιμο της μπάλας με το χέρι σε υποσχόμενη επίθεση του ΠΑΟΚ, κάτι που ο διαιτητής αρνήθηκε, όταν στο 1ο ημίχρονο σε συνθήκες γρήγορης μετάβασης υπήρχαν μαρκαρίσματα που θύμιζαν…. αμερικάνικο ποδόσφαιρο χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συνέπεια.

ΠΗΓΗ: In Time Sports

Φωνές, διαμαρτυρίες, όλα ανήκουν στο παρελθόν, καθώς με αγώνες ανά 3-4 ημέρες δεν επιτρέπουν περιθώρια παρά μόνον γι’ αποφόρτιση και ξεκούραση, σωματική και ψυχική εν όψει της συνέχειας. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε για τον ΠΑΟΚ με απολογισμό δύο νίκες επί των ομάδων που τον ακολουθούν στη βαθμολογία και τρεις ήττες από αυτές που βρίσκονται μπροστά του. Tο σύνθημα δόθηκε από τον κόσμο, που μετά το τέλος του αγώνα χειροκρότησαν θερμά την ομάδα αναγνωρίζοντας την προσπάθειά της μέχρι τέλους….

Με την απόσταση από την κορυφή πλέον να έχει ανέλθει στους δώδεκα βαθμούς, γίνονται σαφείς και ξεκάθαροι. Ο Ράζβαν Λουτσέσκου κι οι ποδοσφαιριστές του οφείλουν ν’ αντιδράσουν, ν’ ανασυνταχθούν και ν’ ανακτήσουν βασικά στοιχεία που είχε και χαρακτήριζε την ομάδα από το Νοέμβριο και μετά αν και άλλο τα μεμονωμένα ντέρμπι διάσπαρτα στη σεζόν κι άλλο ένα κάθε 3-4 ημέρες. Καλή δύναμη, καλή συνέχεια….

Keywords
Τυχαία Θέματα